Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Știi sentimentul acela urât rău de tot din interior?

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

După o experiență de peste 30 de ani în domeniul psihoterapiei, Vikki Stark, director la Sedona Counselling Center din Montreal (Canada), poate spune că înțelege câte ceva din tainele sufletului uman. Vikki a condus numeroase sesiuni de terapie, a scris cărți populare legate de divorț și de sentimentele de abandon pe care le experimentează multe femei și este expertă în relațiille de cuplu. Într-unul dintre articolele ei, Vikki Stark vorbește despre acea durere nedefinită și covârșitoare din suflet, care se simte ca o adevărată suferință fizică și care poate să ne răscolească total viața. 

Sentimentul dureros resimțit cu toată ființa

Probabil că ai avut acel sentiment atât de dureros, încât îl simți deopotrivă în suflet și în corp. Unii oameni îl descriu ca pe o durere profundă localizată în piept sau în stomac. Alții îl caracterizează ca fiind un sentiment insuportabil de vid interior. Sunt și persoane care spun că simt un fel de nod care le blochează respirația, așezat în gât și coborând spre piept. Mulți au o imagine clară a locului în care simt durerea. Indiferent unde o percepem, cert este că nu e ușor de suportat. 

tristete

Vikki Stark arată că oamenii încearcă să facă față în feluri diferite acestui sentiment copleșitor. Unii simt o ușurare atunci când mănâncă, alții nu se pot atinge de hrană. Anumite persoane folosesc băutură sau droguri pentru a diminua senzația care îi apasă. Dar majoritatea dintre ei nu au curajul să privească în față acest sentiment, pentru că este mult prea înspăimântător. Încearcă să îl evite, sperând că, dacă vor privi în altă parte, se va retrage în tenebrele din care a apărut.

Este mai bine să privim direct suferința

Un simplu proces de gândire poate provoca o suferință  psihică și fizică intensă. Deși lucrurile nu s-au schimbat prea mult în viața noastră - stăm în același loc, avem aceeași slujbă, dormim în același pat, noapte de noapte -, interiorul nostru este total diferit. O lume invizibilă ne afectează până în străfundul sufletului. Durerea poate să vină din pierderea iubirii unei persoane sau din teama că am putea să pierdem ceea ce ne este drag ori poate să apară din cauza singurătății. Vikki Stark povestește că, în practica ei de terapeut, multe persoane susțin că această suferință poate veni și din frica de a fi percepute ca „persoane rele” de către oamenii apropiați. 

Sfatul lui Vikki este să nu evităm această suferință. Lucrurile sunt mai puțin înfricoșătoare atunci când nu fugi de ele. Este ca la v-ați-ascunselea, atunci când alergi să cauți un ascunziș și simți o teamă intensă că ai putea fi descoperit. Dacă te oprești și privești acel sentiment extrem de rău din interiorul tău, dacă îi spui chiar „Bună!”, te eliberezi, cel puțin de frică. 

Ai grijă la reacțiile emoționale

Nu poți privi curajoasă sentimentul cel rău din tine când ești copleșită de emoții. De exemplu, dacă cineva spune o mulțime de lucruri negative despre tine, trebuie mai întâi să analizezi cuvintele sale, să decizi dacă le accepți sau nu. Multă suferință poate veni din faptul că ne punem mereu de-a curmezișul când ni se aduc reproșuri sau acuzații. Poate că mult mai simplu ar fi să acceptăm că uneori greșim, că am fi putut face lucrurile și altfel. Să greșești nu este, nici pe departe, cel mai rău lucru din lume. Atunci când accepți că nu ești infailibil, că ești om și, deci, supus erorii, este mult mai ușor să suporți dezaprobarea celorlalți, fără să simți revoltă și durere în interiorul tău. 

suferinta

Pentru mulți oameni, a fi pur și simplu uman și a-ți accepta defectele și erorile este o adevărată provocare. Dar fericirea este o alegere. Așa că, deși durerea te vizitează de ceva vreme și îi oferi salutul tău, nu este nevoie s-o inviți permanent în suflet. Amintește-ți mai degrabă principiul budist care spune că viața are 10.000 de bucurii și 10.000 de dureri și ține deschisă ușa pentru a-i permite următoarei bucurii să intre. 

Ceea ce Vikki Stark ne îndeamnă să facem este o schimbare completă de viziune, o modalitate nouă de a privi lumea și suferința. Acceptarea durerii ca făcând parte din tine, privirea directă spre suferință, consimțirea asupra naturii noastre umane supuse greșelii, toate acestea ne permit să ne bucurăm mai mult de viață. Este nevoie de timp și de practică, dar rezultatele vor fi cu adevărat vindecătoare. 

Câteva cuvinte despre Vikki Stark

Director la Sedona Counselling Center din Montreal, Vikki are o îndelungată experiență, inclusiv internațională, de psihoterapeut în terapia de familie. Realizează sesiuni terapeutice față în față, dar și prin Skype la nivel mondial. 

A fost invitată la emisiuni de radio și TV, printre care The Today Show și Oprah, având și numeroase articole publicate. Este autoarea a trei cărți foarte populare despre divorț. „Runaway Husbands: The Abandoned Wife's Guide to Recovery and Renewal” este un adevărat ghid bazat pe experiența a 400 de femei care au crezut că au o căsnicie fericită, până ce au fost părăsite de soț. În carte, Vikki dă o serie de strategii de recuperare pentru femeile care au „Sindomul Soției Abandonate”, astfel încât să ajute la vindecarea interioară și creșterea încrederii în viitor.

Într-o altă carte, „The Divorce Talk: How to Tell the Kids”, Vikki Stark le dă sfaturi părinților pentru a-și susține copiii pe parcursul divorțului, astfel încât trauma separării să nu fie atât de mare. 

Blogul lui Vikki Stark, Shlepping Through Heartbreak, este, de asemenea, o colecție de articole și resurse foarte utile pentru persoanele care se luptă să depășească suferința cauzată de o ruptură în relație sau de alte tipuri de traume. 

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!