Stresul provoacă apariția candidozei vaginale. Ce spun studiile!

Redactor Andreea Baluteanu

Candidoza vaginală, provocată de proliferarea ciupercii numite Candida Albicans în regiunea intimă, este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite la femei. Mai mult, experții subliniază că, dacă ai suferit de un episod de candidoză, ce se poate întinde până la 2 săptămâni, cel mai probabil vei mai fi afectată și în viitor.

Fenomenul, ce poartă numele de candidoză recurentă, este des întâlnit, dar cauzele sale rămân încă incomplet identificate. Medicii au venit însă cu o ipoteză neobișnuită: dacă stresul, responsabil cu atât de multe dintre bolile prezentului, este și cel care stă la baza episoadelor frecvente de candidoză vaginală? Află dacă ai sau nu temei de îngrijorare din rândurile de mai jos!

Candidoza vaginală recurentă, efect al stresului cronic?

Stresul cauzează nu numai o stare perpetuă de neliniște, anxietate sau depresie, dar stă și la baza bolilor de inimă sau a diverselor forme de cancer. Dar cercetătorii au mai adus în discuție încă un factor: poate stresul cronic să provoace candidoza vaginală?

femeie stresata

Legătura nu este greu de realizat. Stresul decimă sistemul imunitar, interferând cu activitatea glandelor și provocând dezechilibre hormonale. Astfel, populația de bacterii bune a vaginului este mai fragilă în fața atacului bacteriilor rele, de aici putând deriva inclusiv predispoziția spre candidoza vaginală.

Trecerea de la supoziții la studii a fost realizată în 2005, printr-o cercetare desfășurată de experți de la departamentul de obstetrică și ginecologie al Institutului Karolinska din Suedia. Aceștia au analizat nivelurile de stres cronic la care erau expuse 35 de paciente, colectând salivă pentru analiza cortizolului. De asemenea, participantele la studiu au fost ținute sub observație cu analize de sânge și examinări vulvovaginale, fiind rugate inclusiv să completeze un chestionar.

Rezultatele au fost mai mult decât interesante. Astfel, femeile cu candidoză vaginală prezentau niveluri mai scăzute de cortizol în primele 45 de minute ale dimineții, ceea ce demonstra faptul că erau supuse stresului cronic. Mai mult, aceste paciente aveau și istoric de vaginoze bacteriene sau de herpes genital, demonstrând astfel că stresul este un generator pentru mai multe afecțiuni intime.

Cercetarea a validat astfel, din păcate, presupunerea că stresul provoacă apariția candidozei vaginale. Foarte important este să ții cont de această descoperire și, pe cale de consecință, să intervii în acest sens.

Alte cauze ale candidozei vaginale

Una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni intime se dezvoltă pe fondul propagării ciupercii Candida Albicans, fiind prezentă la circa 3 din 4 femei. Iată care sunt cauzele acestui fenomen:

 • administrarea de antibiotice;
 • sarcina;
 • diabetul;
 • imunitatea slabă;
 • terapiile hormonale.

Deși nu este o boală cu transmitere sexuală, candidoza vaginală poate fi însă transmisă. De asemenea, poate fi exacerbată de purtarea lenjeriei strâmte sau umede, de transpirația în zona intimă și de o alimentație bogată în zahăr.

Cum previi candidoza vaginală

Știi că vom fi întotdeauna de părere că este mai important să previi decât să tratezi, de aceea îți recomandăm să ții cont de avertizările specialiștilor. Iată cum poți evita să suferi de candidoză vaginală!

 • evită să porți lenjerie sau articole vestimentare strâmte;
 • nu apela la dușuri interne decât dacă sunt recomandate de către un specialist;
 • redu folosirea produselor de igienă intimă parfumate;
 • evită băile fierbinți;
 • nu lua antibiotice decât la sfatul medicului;
 • schimbă articolele vestimentare umede, mai ales lenjeria.

Multi-Gyn Actigel, aliatul tău împotriva candidozei vaginale

Vrei să reduci simptomele asociate candidozei și să previi episoadele de recurență? Soluția este Multi-Gyn Actigel. De asemenea, produsul previne și tratează vaginozele bacteriene și disconfortul vaginal manifestat prin mâncărimi, iritații, roșeață sau usturimi.

Multi-Gyn Actigel este un gel bioactiv care are la bază un complex natural de polizaharide, cu capacitatea de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor, exact ceea ce ai nevoie în cazurile de candidoză.

Cu efect calmant și cu abilitatea de a optimiza starea țesuturilor, Multi-Gyn Actigel devine aliatul cel mai prețios al sănătății tale intime. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.