Cinci boli care aproape au fost eradicate după ce au apărut vaccinurile obligatorii

Cinci boli care aproape au fost eradicate după ce au apărut vaccinurile obligatorii

Redactor Alexa Galgau

Deși omenirea a făcut atâtea eforturi pentru a crea vaccinuri și a eradica boli grave, toate aceste eforturi încep să fie zădărnicite de un „trend” care face înconjurul lumii și este de-a dreptul periculos: mulți oameni refuză să își mai vaccineze copiii, pe motiv că vaccinurile ar provoca autism și alte probleme de sănătate. Cu toate că nu există nicio dovadă științifică în acest sens, ci doar niște voci ale unor formatori de opinie (cei mai mulți fără studii medicale) care susțin cu tărie că vaccinurile sunt periculoase, tot mai mulți părinți iau decizii neinformate și de-a dreptul iresponsabile, riscând să readucă la viață unele dintre cele mai grave boli, care au urmări teribile asupra noastră.

Descoperă bolile care aproape au dispărut după ce au apărut vaccinurile obligatorii!

Bolile pe care omenirea le-a învins cu vaccinuri obligatorii

1. Poliomielita

Poliomielita, o boală care atacă sistemul nervos, nu a mai apărut în America încă din 1979, mulțumită vaccinului revoluționar descoperit de Jonas Salk în 1952. Până la sfârșitul anilor 1990, 80% dintre copiii din lume au fost imunizați împotriva acestui virus periculos, iar singurele două țări din lume care mai au cazuri de poliomielită sunt Afganistan și Pakistan. Din păcate, faptul că părinții refuză să le facă celor mici vaccinurile obligatorii poate însemna o „renaștere” a bolii, care ar putea devasta din nou nenumărate vieți.

2. Variola

Până în prezent, variola este singura boală complet eradicată prin intermediul vaccinurilor, ultimul caz raportat fiind în Anglia, în 1978. Variola este extrem de contagioasă, putând fi luată inclusiv prin apropierea de pacienți, și prezintă manifestări greu de suportat. La început, boala se prezintă ca o gripă, însă apoi evoluează și apar pete roșii pe corp, care mai apoi se transformă în bășici dureroase. Boala îi lasă pe pacienți desfigurați pe viață. O aristocrată pe nume Mary Wortley Montagu a fost prima care a promovat ideea de a introduce boala în organism pentru ca acesta să învețe să lupte împotriva ei, iar după ce familia regală a acceptat procedura, vaccinul pentru variolă s-a răspândit și a devenit obligatoriu, ducând la eradicarea bolii.

3. Rubeola

Din păcate, rubeola nu a fost eradicată și problema cea mai mare a acestei boli este că poate fi fatală pentru copii. Rubeola debutează cu simptome similare cu cele ale răcelii, pentru ca mai apoi să provoace apariția unor pete roșii pe tot corpul. Până în 2014, circa 85% dintre copiii din lume făcuseră vaccinul până să împlinească un an, însă rata de vaccinare a început să scadă tot mai mult, iar noi focare de rubeolă ar putea să apară din nou mult mai des decât până acum.

4. Tetanos

Una dintre cele mai grave infecții pe care le poți contracta este tetanosul, care intră în corp prin intermediul tăieturilor și provoacă spasme musculare foarte dureroase, care în cele din urmă pot fi fatale. Bacteria provine din fecalele animalelor și se „adăpostește” foarte bine în metalele ruginite, acesta fiind motivul pentru care este obligatoriu să faci vaccinul dacă te-ai zgâriat sau tăiat într-un astfel de metal. De asemenea, vaccinul trebuie repetat preventiv o dată la opt ani. Toxinele eliberate de bacterie în momentul în care aceasta intră în corp sunt cele care declanșează boala. Din 1947 și până în prezent, cazurile de tetanos au scăzut cu până la 95%. În 2015 au fost raportate circa 2 000 de cazuri de tetanos, rata de supraviețuire fiind de peste 75%.

5. Difteria

De la introducerea celor patru vaccinuri obligatorii pentru a preveni difteria, în 1920, cazurile de infectare au scăzut cu 100% în America, în ultimul deceniu fiind raportate doar 5 cazuri. Bacteria care cauzează difteria se lipește de țesutul care căptușește sistemul respirator și produce o otravă care poate să ajungă în sânge, afectând organele vitale și nervii. În prezent, difteria atacă acum doar adulții care nu s-au mai vaccinat pentru o perioadă lungă și, în orice caz, boala nu mai reprezintă un pericol pentru omenire.

Vaccinurile obligatorii sunt cele care au ajutat la scăderea semnificativă a numărului de boli grave și au salvat milioane sau chiar miliarde de vieți, așa că ar fi păcat să uităm cât de mult ne-au ajutat și să dăm crezare unor păreri care nu au nicio bază științifică.

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?
Incepe quiz
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.