Top șase cele mai otrăvitoare ciuperci din lume

Joi, 08.09.2016
de Alexa Galgau
1. Amanita phalloides
Imaginea precedenta
Imaginea urmatoare

Amanita phalloides

Una dintre cele mai otrăvitoare ciuperci din lume se găsește în Europa și seamănă cu ciupercile comestibile. Toxinele din această ciupercă sunt rezistente la temperaturi înalte și, când ajung în corp, ajung rapid să degradeze celulele. Simptomele se instalează la 6-12 ore de la ingerarea ciupercii și includ dureri abdominale puternice, vărsături și diaree hemoragică. Pierderea lichidului din corp este principala cauză de deces în cazul celor care consumă această ciupercă, alături de scăderea drastică a glicemiei și degradarea rinichilor. Circa 50% din cazurile de intoxicație sunt letale, mai ales dacă pacientul nu primește la timp fluide pe cale intravenoasă.

Există în total 70-80 de specii de ciuperci otrăvitoare, însă nu toate sunt periculoase, ci doar câteva. De obicei, consumul de ciuperci necomestibile duce la instalarea unor simptome digestive foarte neplăcute, adesea fiind necesară inclusiv spitalizarea. În cazul ciupercilor enumerate în galeria de mai sus, situația este mult mai gravă. Dacă sunt consumate, aceste ciuperci otrăvitoare pot fi letale.

Ciupercile nu ar trebui niciodată culese de persoane care nu știu exact toate speciile. Cea mai sigură variantă este să cumperi întotdeauna ciuperci numai din magazin și să nu faci diverse „experimente” cu ciuperci care arată apetisant, pentru că există foarte multe specii care te pot pune la pat sau, în cazuri mai rare, te pot omorî. Deși nu este o regulă general valabilă, ciupercile otrăvitoare au adesea formă de umbrelă. Pentru că nu există niciun test pentru a verifica dacă o ciupercă este otrăvitoare sau nu, cel mai sigur ar fi să nu riști și să lași culesul de ciuperci pe mâinile celor care le cunosc cu adevărat.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!