Tot ce trebuie să știi despre chisturile vaginale

Tot ce trebuie să știi despre chisturile vaginale

Redactor Andreea Baluteanu

Adevărul este că suntem atât de afectate de evoluția bolilor din jurul nostru, încât tresărim de fiecare dată când aflăm că rezultatele analizelor noastre medicale nu rimează cu „totul e perfect”. Azi vom discuta un diagnostic pe care, cu siguranță, l-ai primit sau îl vei auzi și tu de-a lungul vieții tale: chisturile vaginale.

Află ce reprezintă acest inconvenient cu nume îngrijorător, care sunt cauzele sale și dacă trebuie sau nu să te îngrijorezi în cazul în care ai descoperit că ai un chist vaginal.

Ce sunt chisturile vaginale

Chisturile vaginale reprezintă saci umpluți cu lichid localizați pe pereții vaginului sau în apropierea acestuia, cauzați de cele mai multe ori de o traumă pe care a suferit-o vaginul tău sau de o infecție netratată corespunzător.

vagin

În principal, există trei tipuri de chisturi vaginale. În primul rând, vorbim despre cele clasice, cele mai des întâlnite, umflături extrem de mici, de cele mai multe ori imposibil de detectat de noi, identificabile doar în timpul examinării ginecologice. Aceste chisturi nu ar trebui să îți ridice niciun semnal de alarmă, sunt complet normale.

Chistul glandelor Bartholin poate fi format în jurul vulvei, fiind provocat de blocarea canalului glandelor cu același nume, care secretă în mod normal un lichid responsabil cu lubrifierea vaginului.

Chistul paravaginal (care se dezvoltă în jurul ductului lui Gartner) apare în sarcină, în timpul dezvoltării embrionului, și ar trebui să fie eliminat în mod normal după naștere.

Cum îți dai seama dacă ai dezvoltat un chist vaginal

Cele mai multe chisturi vaginale sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că habar nu vei avea de existența lor, ci doar medicul ginecolog le va detecta în timpul consultației de rutină. Însă unele dintre ele, de dimensiuni mai mari, pot provoca durere în timpul sexului sau la introducerea unui tampon, mai ales dacă infecția stă la baza apariției lor.

Astfel, chisturile pot fi infectate, fie din cauza bacteriilor existente în mod normal în zona intimă, fie în urma unora transmise pe cale sexuală. În acest caz, chistul vaginal inofensiv se poate transforma într-un abces dureros. Nu credem că mai e cazul să îți spunem că în această situație ar trebui să consulți de urgență medicul ginecolog.

chisturi

Care sunt cauzele chisturilor vaginale

În cele mai multe cazuri, chisturile vaginale sunt cauzate de blocarea cu lichid sau cu un alt material a unei glande sau a unui canal, dar originea lor variază și în funcție de tip.

Chisturile vaginale clasice au la bază o traumă suferită de vagin, care a avut loc sau nu în timpul unei operații. Chistul glandelor Bartholin apare atunci când intrarea în glandă este blocată, de obicei de depozite de piele, și poate degenera chiar în abcese, așa cum am spus mai sus, în cazul în care intră în contact cu bacterii. În cele din urmă, chistul paravaginal se formează în timpul sarcinii și este cel mai puțin frecvent, eliminându-se de la sine după naștere.

Trebuie să te îngrijorezi?

De data aceasta, concluzia noastră este una pozitivă: foarte rar trebuie să te îngrijoreze apariția chisturilor vaginale. Majoritatea sunt descoperite în timpul examinării ginecologice și nu presupun niciun tratament, nefiind periculoase. Desigur, dacă doctorul tău consideră necesar, îți poate prescrie antibiotice și, în cazul în care chistul se dovedește alarmant de mare, poate decide și îndepărtarea sa pe cale chirurgicală, dar acest diagnostic este, așa cum am mai spus, improbabil.

Sperăm că ți-am oferit toate informațiile de care ai nevoie cu privire la chisturile vaginale și că de acum încolo vei fi mult mai atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul tău!

Articolul urmator
Cum trebuie să manifești pentru a obține ceea ce îți dorești în viață
Cum trebuie să manifești pentru a obține ceea ce îți dorești în viață
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (17)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.