Ceaiul de macese: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceaiul de macese: beneficii, proprietati si contraindicatii
Roxana Necula
Vineri, 16.10.2015

Cuprins

Macesul este un arbust care face parte din aceeasi familie de plante ca si trandafirul. Se aseamana foarte mult cu acesta, prin forma florilor si a frunzelor, fiind denumit chiar trandafirul salbatic. De asemenea, atentie, pentru ca inteapa.

Efectele benefice ale macesului, fie ca este folosit sub forma de ceai, pulbere sau ulei, sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele sale, care se coc la inceput de toamna, sunt o adevarata comoara a medicinei naturiste. Macesele sunt extrem de bogate in vitamine: vitamina C, provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K si acid nicotinic. Ele mai contin si alte substante benefice pentru organism precum acid citric, cupru, crom, mangan, acizi organici sau uleiuri esentiale.

 

Ceaiul de macese - prezentare generala

Ceaiul de macese este o bautura foarte potrivita pentru anotimpul rece pentru ca imbogateste starea de sanatate a organismului pe cale naturala. In plus, multitudinea de vitamine pe care le contine contribuie la intarirea sistemului imunitar, pus in pericol de frigul care ne ia prin surprindere toamna de toamna.

Pentru a obtine ceaiul de macese, toarna o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Acopera vasul si lasa-l la infuzat 15 minute pentru ca toate vitaminele pretioase sa fie extrase din fructe. Dupa acest timp, ceaiul este gata pentru a fi savurat. Pe langa multitudinea de beneficii, ceaiul de macese are si un gust placut, acrisor.

Ceaiul de macese intareste sistemul imunitar

Schimbarea de temperatura adusa de tumultoasa toamna ne da intotdeauna batai de cap. Organismul nostru nu este pregatit si de aceea, in acest sezon, suntem mai predispusi catre raceli. Ceaiul de macese este un bun stimulator al sistemului imunitar, protejand organismul de gripa si raceala. In plus, daca esti nevoit sa iti tartezi raceala cu antibiotice, este bine sa stii ca ceaiul de macese ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale mai ales dupa tratamente medicamentoase. Totodata, este benefic si in combaterea febrei.

Ceaiul de macese previne infarctul

Consumul de ceai de macese este benefic si pentru inima. Avand un continut ridicat de vitamina P, acesta ajuta la mentinerea bunei functionari a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui. Impreuna cu fructele paducelului, macesele pot face minuni in prevenirea crizelor de anghina pectorala si a infarctului.

 

Ceaiul de macese ajuta rinichiul si ficatul

Fiind un bun diuretic, ceaiul de macese contribuie la eliminarea pietrelor sau a nisipului la rinichi. Acest efect este atribuit in special semintelor din fructul macesului. Ceaiul poate fi consumat fara probleme pentru perioade mai indelungate fiind recomandat pentru calmarea inflamatiilor intestinale.

Ceaiul de macese este recomandat si in tratarea afectiunilor ficatului, calmand crizele de ficat si colicile biliare. De aceea, dupa o masa copioasa, o cana de ceai de macese poate fi solutia perfecta pentru calmarea stomacului.

Ceaiul de macese are efect calmant

Daca ai insomnii, migrene sau suferi de oboseala fizica cronica, ceaiul de macese te poate ajuta pentru ca actioneaza ca un calmant natural. Mai mult decat atat, alunga crampele menstruale si stim cu toate cat de neplacute sunt acestea. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, poate fi folosit si in tratarea osteoartitrei.

Ceaiul de macese si beneficiile sale pentru frumusete

Ceaiul de macese are beneficii si pentru frumusete datorita multitudinii de vitamine continute. Este folosit in aromaterapie pentru a imbunatati starea de spirit. Este un remediu natural impotriva imbatrinirii pielii fiind folosit pentru a trata diferite afectiuni ale epidermei. Are efect cicatrizant, reduce ridurile si contribuie la regenerarea pielii.

Datorita continutului ridicat de vitamina C, macesele combat radicalii liberi si elibereaza pielea de substantele nocive. In plus, previne aparitia dermatitelor si a acneei.

Contrindicatii

Nu se cunosc reactii adverse aparute ca urmare a consumuluii de pulpa de macese, aceasta fiind printre cele mai tolerate remedii cunoscute.

Semintele maceselor si mai ales perisorii de pe seminte pot avea insa un efect iritant asupra aparatului respirator si a celui digestiv. Se recomanda evitarea ingerarii acestora mai ales de catre persoanele alergice care pot avea reactii alergice acute si chiar crize de astm bronsic.

Preparatele pe baza de macese nu sunt recomandate nici in timpul sarcinii sau a alaptarii.

Atentie si la folosirea excesiva a ceaiului de macese pentru ca efectul sau diuretic poate provoca diaree.

Surse: www.naturalhealthcareforyou.com, www.herbalteasonline.com 

Vezi si
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Vineri, 16.10.2015
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Andreea Baluteanu | Vineri, 16.10.2015
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Vineri, 16.10.2015
Articolul urmator »
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 28.02.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (31)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024

Ne găsești pe