Uleiurile esențiale, un pericol pentru sănătate

Uleiurile esențiale, un pericol pentru sănătate

Alexandra Dragoi

Chiar dacă zona de beauty s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme și tratamentele corporale sau faciale sunt din ce în ce mai revoluționare, multe femei aleg produsele naturiste, pentru că merg pe premisa că natura ne poate vindeca de orice afecțiune. 

Uleiurile esențiale fac parte din această categorie și le oferă femeilor siguranța că atât pielea lor, cât și starea interioară sunt protejate. Uleiurile sunt disponibile într-o varietate largă: pe bază de levănțică, mentă, mușețel și multe altele. Cu toate acestea, medicii avertizează că, dacă sunt folosite necorespunzător, uleiurile esențiale pot deveni periculoase pentru sănătatea femeilor. 

În ce situații sunt contraindicate uleiurile esențiale

 uleiuri esentiale

Nu te lăsa păcălită de natură! 

Nu de puține ori, produsele pe care ni le oferă natura au reprezentat salvarea oamenilor, chiar dacă este vorba despre ceaiuri, medicamente sau produse de înfrumusețare. Totuși, medicul Brent A. Bauer avertizează că tot ceea ce are efecte puternice asupra organismului poate la fel de bine să aibă și efecte negative drastice. 

Este foarte important să discuți cu medicul tău sau cu un dermatolog și să îi spui că ai de gând să folosești uleiuri esențiale. Sfaturile lui te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Nu miza doar pe faptul că produsele naturale nu au efecte adverse! 

Evită administrarea uleiurilor esențiale pe cale orală! 

Dacă nu ai mai făcut asta în trecut sau nu te-ai consultat cu un specialist, te sfătuim să nu încerci să administrezi uleiuri esențiale pe cale orală. Un specialist în aromaterapie avertizează asupra consecințelor: „Aceste esențe sunt foarte concentrate și au diferite niveluri de toxicitate, dacă nu sunt utilizate în mod corespunzător”. Uleiul de citrice, de exemplu, poate duce la arsuri esofagiene. 

Nu te aștepta ca efectele să fie la fel pentru toată lumea! 

Riscurile variază în funcție de mai mulți factori: vârstă, istoric medical, modul de utilizare sau tipul pielii. Specialiștii avertizează părinții să nu folosească uleiurile esențiale în cazul copiilor sau bebelușilor. Administrarea excesivă poate provoca afecțiuni hepatice grave! În ceea ce îi privește pe adulți, riscurile sunt mai reduse, dar rămân periculoase. 

Ai grijă ce medicamente iei când folosești uleiuri esențiale! 

ulei esential

Un produs aparent banal poate fi foarte periculos pentru sănătate, dacă nu cunoști foarte bine contraindicațiile. Spre exemplu, unele uleiuri esențiale, în special cel de mentă, sunt contraindicate dacă iei anumite medicamente. Dacă nu ești sigură că știi tot ce se poate despre uleiul esențial pe care îl folosești, mai bine renunță la el.  

Nu aplica uleiurile direct pe piele! 

Dacă aplici uleiuri esențiale direct pe piele, s-ar putea să te expui unor afecțiuni destul de grave. Dacă uleiurile nu sunt diluate, ele pot duce la: dermatită, erupții cutanate sau chiar pierderea completă a pigmentului pielii. 

Aceste efecte se pot vedea încă de la prima utilizare în cazul persoanelor cu tenul sensibil sau după câteva săptămâni ori luni în cazul altora. 

Informează-te! 

Când vine vorba despre sănătate, nu trebuie să ne lăsăm pradă informațiilor nefondate auzite de la vecini sau de la televizor. Dacă vrei să folosești uleiuri esențiale, informează-te temeinic în prealabil, în așa fel încât sănătatea ta să nu aibă de suferit.

Prin urmare, înainte să apelezi la uleiuri esențiale, documentează-te în privința acestora și cere sfatul medicului. 

Află și care sunt beneficiile uleiurilor esențiale

Surse foto: iStock

Articolul urmator
9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse
9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.