Usturimea vaginală: de ce apare și când mergi la doctor

Usturimea vaginală: de ce apare și când mergi la doctor

Redactor Andreea Baluteanu

Când ți-e lumea mai dragă, vine disconfortul vaginal să strice totul. Fie că te confrunți cu durere propriu-zisă, cu usturime sau cu o senzație de arsură, cert este că bucuria de a trăi și cheful de viață îți pot fi compromise de aceste simptome.

Azi vorbim despre cauzele usturimii vaginale, una dintre cele mai deranjante probleme de sănătate din viața unei femei. Vezi care sunt situațiile ce provoacă acest simptom și când trebuie neapărat să te adresezi medicului tău!

Care sunt cauzele usturimii vaginale?

E bine…până ce nu mai e bine. Dintr-odată sau poate în mod evolutiv, începi să resimți o usturime în zona intimă. Cu timpul, ajungi să te nu mai bucuri de nopțile de pasiune sau să întâmpini dificultăți și atunci când urinezi. Mai grav e că te codești să discuți despre aceste probleme date fiind tabuurile ce încă mai persistă în societatea de azi asupra sănătății intime.

femeie usturime

Noi îți spunem în rândurile de mai jos care sunt principalele cauze ale usturimii vaginale. Vezi de ce te confrunți cu aceste senzații și ce poți face pentru a le diminua!

  • o igienă precară. Ești prea obosită ca să mai faci duș după antrenamentul de fitness? Stai toată ziua în colanții de yoga pentru că sunt confortabili, dar creezi astfel un mediu cald și umed pe care bacteriile îl adoră? Porți numai lenjerie intimă din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire? Iată câteva potențiale cauze ale usturimii vaginale.
  • Folosirea produselor cu parfumuri sau substanțe iritante în zona intimă. Fie că vorbim despre gelul intim, șervețelele intime, hârtia igienică, absorbantele sau tampoane, riscul există și este pregnant.
  • Afecțiuni ale pielii. Eczema sau psoriazisul pot cauza mâncărimi care la rândul lor determină usturimea acută.
  • Menopauza. Scăderea producției de estrogen poate determina, printre altele, și simptomele de usturime vaginală.
  • Deshidratarea. Lipsa apei se resimte și „acolo jos”. Mai mult, prin intermediul urinei, îndepărtezi substanțele toxice din organism. Atunci când ești deshidratată și nu mai mergi atât de des la toaletă, substanțele periculoase rămân în vagin.
  • Vulvodinia: caracterizată drept durere cronică sau disconfort adesea inexplicabil în apropierea vaginului, această afecțiune cauzează și senzația de usturime vaginală.
  • Vaginoză bacteriană. Deși jumătate dintre femeile care suferă de această afecțiune nu au niciun simptom, pentru cele care într-adevăr resimt semnele, usturimea vaginală poate fi insuportabilă.
  • Candidoza. Se estimează că 75% dintre femei vor suferi cel puțin o dată în viață de un episod de candidoză. Printre simptomele acestei infecții se numără și usturimea sau senzația de arsură vaginală.
  • BTS. Printre bolile cu transmitere sexuală care pot provoca usturime vaginală se numără herpesul genital, Chlamydia sau gonoreea.
  • Infecții urinare. Cu toate că este vorba despre o afecțiune a tractului urinar, simptomele pot reverbera și la nivelul vaginului.

Când este vital să consulți un doctor dacă suferi de usturime vaginală

Usturimea vaginală se numără printre cele mai neplăcute senzații cu care te poți confrunta, dar multe femei o consideră normală, un semn al tăriei lor interioare. Deși este adevărat că atunci când această senzație apare sporadic, nu este obligatoriu să te prezinți la medic, sunt și situații când trebuie să o faci.

Iată despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

  • usturimea persistă pentru mai mult timp;
  • usturimea se acutizează;
  • deja nu îți mai poți desfășura activitățile obișnuite din cauza acestor simptome.

Cel mai probabil, doctorul tău îți va prescrie un medicament contra senzației de usturime, după ce va identifica cu precizie cauza sa. Pot fi recomandate antibiotice, creme sau unguente cu aplicare topică sau ovule pentru candidoză.

Multi-Gyn Actigel tratează usturimea din zona vaginului

Deja nu mai suporți usturimea vaginală? Din fericire, există numeroase soluții care îți pot aduce alinarea.

Una dintre acestea este Multi-Gyn Actigel! Foarte eficient în prevenirea și tratarea disconfortului vaginal și a vaginozelor, produsul este un gel bioactiv conceput pe bază de polizaharide și complexul 2 QR. Cu capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor, Multi-Gyn Actigel este soluția ta naturală contra usturimii, a mâncărimii, a iritațiilor, a roșeții și a scurgerilor vaginale cu miros neplăcut. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.