Vitamina D în sezonul rece: cum te asiguri că ai suficiente resurse

Redactor Andreea Baluteanu

Cu grație ignorată în ultimii ani, vitamina D a început să se afle în inima studiilor cercetătorilor după ce avertismentele cu privire la deficiențele mondiale au devenit tot mai îngrijorătoare. Mai mult de jumătate din populația țărilor dezvoltate suferă sau riscă să sufere de deficiențe de vitamina D: iată o informație care ne pune pe gânduri. 

Iar aceste cifre sunt încă și mai alarmante în timpul sezonului rece. Vezi din rândurile de mai jos cum să ai parte de resurse suficiente de vitamina D toamna și iarna și de ce este atât de important să pui accent pe acest nutrient!

De ce ai nevoie de vitamina D?

Multă vreme ignorată, vitamina D este acum considerată de către cercetători ca fiind unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea organismului tău.

femeie pe banca in parc la soare

Legată în primul rând de sănătatea oaselor, vitamina D contribuie și la absorbția și menținerea unor minerale precum calciul și fosforul, la rândul lor atât de necesare sistemului osos.

Însă vitamina D are și alte roluri în organism. Este tot mai importantă contribuția sa la funcționarea sănătoasă a sistemului nervos. Există astfel mulți oameni de știință care atrag atenția că și deficiența tot mai accentuată de vitamina D poate sta la baza tendințelor depresive ale populației contemporane.

Mai departe, vitamina D reduce inflamația, ceea ce o poate transforma într-o sursă importantă de prevenire a cancerului.

Nu în ultimul rând, vitamina D susține procesele imunității. Fiind astfel un aliat contra gripelor și a răcelilor, e cu atât mai important să o aduci în viața ta în sezonul rece.

Ce mai e de adăugat? Dacă nu ai suficientă vitamina D, efectele asupra sănătății tale pot fi dezastruoase. Te poți confrunta astfel cu un organism slăbit în fața răcelilor, cu tuse accentuată, oboseală și epuizare, tulburări de dispoziție sezoniere, oase fragile și probleme cu dinții.

Sezonul rece vine cu vești proaste pentru vitamina D

Vitamina D este sintetizată de către organism în urma expunerii la soare. Astfel, chiar și în cazul în care servești porțiile zilnice de mișcare în aer liber, tot ești predispusă la carențe pe timp de toamnă și iarnă. Mai ales dacă mergi la birou și termini programul când e deja întuneric afară, întâlnirea cu soarele e practic compromisă.

Dar carențele de vitamina D au și alți factori precursori. Dacă trăiești în regiunile nordice, unde lumina soarelui e mai săracă, situația e și mai alarmantă. Mai mult, folosirea protecției solare și acoperirea pielii cu haine afectează și mai tare producția acestui nutrient chiar și atunci când ieși afară cât de des poți.

Nu în ultimul rând, cercetătorii nuanțează că și nuanța pielii poate avea un cuvânt greu spus. Astfel, oamenii cu tenul închis la culoare pot absorbi mai greu razele soarelui și pot produce mai puțină vitamina D.

Cum te asiguri că ai suficientă vitamina D

Sunt necesare circa 10-15 minute de expunere zilnică la soare pentru a sintetiza suficientă vitamina D. Dar aici intervin și factorii de mai sus: lumina mai săracă a sezonului rece, folosirea produselor cu SPF sau hainele care se interpun între noi și frig.

De partea cealaltă, există și câteva surse alimentare ce conțin vitamina D. Somonul, sardinele, gălbenușul de ou, unele specii de ciuperci, cerealele, sucul de portocale și laptele din plante fortificat cu vitamina D reprezintă alimente care previn carențele. Tofu completează și el această listă destul de săracă.

Dar, chiar și așa, nivelurile de vitamina D din aceste alimente sunt destul de scăzute. Prin urmare, ce poți face ca să te asiguri că nu rămâi în urmă la acest capitol?

Încearcă un supliment! Mai ales în sezonul rece, Vitoral D Spray Oral pentru Adult poate deveni o obligație sacră către corpul tău. Produsul e un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol și care se administrează oral. Având la bază o combinație între vitamina D3 și vitamina K2, suplimentul contribuie la absorbția eficientă a calciului, la sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor, la funcționarea sistemului nervos și imunitar și la procesele de diviziune celulară. Este recomandat câte un puf pe zi din supliment, în acest caz produsul fiind suficient pentru 120 de zile. În cazuri severe, poți apela la 3 pufuri pe zi. Produsul este potrivit pentru vegetarieni, diabetici și celiaci. Vitoral D Spray Oral pentru Adult este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.