2019, anul cărții: unde îți poți întâlni scriitorii preferați

2019, anul cărții: unde îți poți întâlni scriitorii preferați

Redactor Andreea Baluteanu

Antidotul la complicata lume actuală nu poate fi decât magia cărților. E suficient să deschizi primele pagini ale operei preferate pentru ca sufletul să ți se lumineze de pace și dragoste, iar mintea să se odihnească în brațele unei povești nemuritoare! Noi am purces să salvăm lumea cărților și susținem cu tot dragul două proiecte care te invită să te întâlnești cu scriitorii tăi preferați!

Abia așteptăm să îți povestim despre ele! Citește în rândurile de mai jos despre inițiativele care ne promit că va exista mereu un „acasă” cald în lumea protectoare a unei cărți! Află cum poți sta la taclale cu nimeni alții decât scriitorii tăi preferați!

„Eu citesc” și „Fii diferit”: campaniile pentru un mâine mai bun

„Eu citesc…dar tu?” Dacă ai murmurat deja un „da” la întrebarea noastră, te afli în locul potrivit. Ne era tare dor de un club de lectură și suntem cum nu se poate mai încântate că Editura UP, Lente Dionisie Lupu și Literatura pe tocuri ne-au îndeplinit dorința, așa că am dat fuga să o susținem. Despre ce e vorba? Despre literatură multă și de calitate, cărți care te vor face să uiți de orice necaz și discuții spumoase cu nimeni alții decât scriitorii tăi preferați.

Clubul de lectură „Eu citesc” este considerat de către inițiatorii săi un concept diferit. De ce? Pornește de la ideea unui book club clasic, respectiv lectura și analiza literară a unei cărți prin conversații purtate între prieteni, dar introduce în această ecuație deja promițătoare și participarea autorului cărții respective. Vei putea să dezbați subiecte fascinante alături de nimeni altul decât creatorul universului pe care l-ai îndrăgit, punând întrebări (câte vrei, promitem, și nicio întrebare nu e greșită) și aflând povestea din spatele poveștii. În plus, vei avea ocazia de a cunoaște personal acești oameni talentați: ce poate fi mai incitant de atât?

Bonus: seria de evenimente se va desfășura în intimitatea unuia dintre puținele localuri boeme din București, Lente Lupu. Creativ, neconvențional, spațiul proiectat în incinta unei vechi case istorice din centrul Bucureștiului e impregnat cu artă urbană și te îndeamnă instant la reverie: cel mai bun loc pentru a face cunoștință cu o carte și cu un scriitor care să îți facă imaginația să zburde.

Primul eveniment din seria „Eu citesc” va avea loc pe 20 februarie, într-o miercuri în care nu ne pasă cum va fi vremea, deoarece știm că sufletul nostru va dansa vesel. Oana Arion, scriitoarea dragă nouă, va da startul discuției cu „Fugi”, un thriller apoteotic de incitant, care te va ține cu sufletul la gură. Noi ți-am povestit deja despre „Fugi” aici, dar dacă nu l-ai citit încă, îți lăsăm mai jos câteva cuvinte care te vor pune pe jar!

„Ce-ai face dacă mâine ar fi ultima ta zi în lumea în care trăieşti? Ce-ai face dacă de mâine oamenii pe care îi cunoşti ar dispărea? Şi dacă, pentru a reuşi să supravieţuieşti trebuie să uiţi cine ai fost. Să nu te opreşti. Să nu priveşti în urmă.

În această luptă nu există eroi, nu există învingători şi învinşi. Să renunţi este cel mai uşor.

Ei sunt acolo. Pândesc. Aşteaptă.

Trebuie să rămâi în viaţă. Trebuie să…fugi!

„‒ Fugi!

‒ Unde? Nu a mai rămas nimic. Nimic de iubit. Nimic de apărat.

‒ Doar fugi. Vei afla.”

Romanul va fi disponibil începând cu 10 februarie și poate fi cumpărat de pe site-ul editurii UP. Așa că apucă-te să îți faci lecțiile și apoi înscrie-te pentru prima ediție a clubului de carte „Eu citesc” pe adresa contact@edituraup.ro sau la telefon 0742881416.

Seria „Eu citesc” va continua pe 27 februarie, când o poți cunoaște pe Monica Ramirez, și pe 6 martie, când te vei desfăta în compania lui Theo Anghel. Urmărește pagina de Facebook dedicată evenimentului pentru a te pune la curent cu toate evenimentele la care ești așteptată cu drag.

Ți-am promis că îți vom povesti despre două evenimente și ne ținem de cuvânt. #FiiDiferit este a doua campanie organizată de Editura UP, care își propune să familiarizeze publicul tânăr cu romanele emblemă ale literaturii contemporane românești, pentru a distruge stigmatul ce mai planează încă, din nefericire, asupra acestora: că nu sunt accesibile publicului larg și cu atât mai puțin adolescenților. Nu e nici pe departe cazul, așa cum ne vor demonstra cei 12 scriitori români implicați (Oana Arion, Monica Ramirez, Laura Nureldin, Camelia Cavadia, Cristina Nemerovschi, Theo Anghel, Iulia Ioniță, Corina Ozon, Cristina Andone, Anamaria Ionescu, Raluca Iorga și Natașa Alina Culea), ale căror opere se adresează și adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. În liceele bucureștene vor fi astfel organizate evenimente în cadrul cărora elevii vor discuta liber cu scriitorii invitați despre cărți și despre literatură, despre pasiuni și despre un stil de viață în care cartea are loc de căpătâi pe comoda sufletului nostru.

Noi suntem cum nu se poate mai recunoscătoare Editurii UP și Oanei Arion pentru aceste proiecte minunate care duc mai departe viitorul cărții. Le sprijinim din toată inima și te încurajăm să faci la fel și tu, pentru ca împreună să punem bazele unei lumi în care scriitorii și cuvintele lor magice vor atinge nemurirea.

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Dunărea: De unde izvorăşte şi ce capitale străbate
Dunărea: De unde izvorăşte şi ce capitale străbate
Unde iti vei intalni sufletul pereche?
Incepe quiz
Unde iti vei intalni sufletul pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.