A supraviețuit Holocaustului și a devenit gimnastă mondială. Povestea incredibilă a femeii care a sfidat moartea

A supraviețuit Holocaustului și a devenit gimnastă mondială. Povestea incredibilă a femeii care a sfidat moartea

Alida Enache

Povestea incredibilă de viață a centenarei Agnes Keleti este demnă de o ecranizare la Hollywood, fără doar și poate. Femeia care a sfidat moartea are acum doar 101 de ani, a supraviețuit Holocaustului cu un act de identitate fals și, mai apoi, a scăpat de represiunea sovietică asupra Ungariei.

Sportiva maghiaro-israeliană Agnes Keleti este chiar cea mai bătrână campioană olimpică din lume, dar și cea mai în vârstă persoană care a fost medaliată cu aur vreodată în gimnastică. Ea s-a născut în 1921 și a concurat pentru prima oară la Jocurile Olimpice atunci când avea 31 de ani. Deși aceasta este vârsta la care mulți dintre sportivi renunță, ea nu s-a dat bătută și a devenit rapid cea mai de succes gimnastă a Ungariei.

Agnes Keleti făcând gimnasticăSursa foto: Captură Youtube

Inițial, după ce a câștigat primul ei titlu național în 1940, pe când avea doar 12 ani, ar fi fost de așteptat să participe și la jocurile Olimpice de la Tokyo din același an. Acest lucru nu a fost totuși posibil deoarece a fost exclusă din clubul de gimnastică pentru că era evreică și apoi a fost forțată să se ascundă.

Mai apoi, în 1944, după ocupația nazistă din Ungaria, Keleti a reușit să scape de deportare cu ajutorul unui act de identitate fals pe care l-a cumpărat de la o femeie de serviciu, Piroska Juhasz.

„Am reușit să cumpăr actele de identitate ale unei fete creștine. Avea aproximativ aceeași vârstă ca mine”, a spus ea într-un interviu.

„În Ungaria, toți evreii au fost obligați să poarte o stea galbenă pentru identificare, dar eu am refuzat să fac asta. Am reușit să evadez din țară cu actele mele false. Am stat într-un sat îndepărtat și am găsit de lucru ca servitoare.”, a mai adăugat ea.

Din păcate, nu toți membrii familiei sale nu au fost la fel de norocoși precum ea. Tatăl și unchii ei au fost printre cei 550.000 de evrei maghiari uciși în timpul Holocaustului. În schimb, mama și sora ei au supraviețuit, fiind ajutate de diplomatul suedez Raoul Wallenberg.

În anul 1948, Agnes Keleti a ratat Jocurile de la Londra din cauza unei accidentări la ligament. Chiar și așa, se pare că anul 1952 a fost de bun augur pentru cea mai bătrână campioană în viață deoarece atunci ea a reușit să câștige patru medalii la Helsinki. Acesta a fost doar începutul unei cariere de succes în gimnastică pentru că mai apoi, până la vârsta de 35 de ani, ea devenise deja succes sportivă la Jocurile de la Melbourne, cu șase medalii, dintre care patru de aur. În total, ea deține 10 medalii, dintre care cinci de aur, trei medalii de argint și două de bronz.

Agnes Keleti într-o cămașă cu imprimeuri cu elefanți la 101 aniSursa foto: Facebook

În 1954, La Roma, fosta sportivă a mai câșigat și trei medalii la Campionatele Mondiale: una de aur, una de argint și una de bronz.

„Am făcut sport nu pentru că mă simțeam bine, ci pentru a mă vedea lumea”, a declarat Agnes Keleti într-un interviu acordat în 2016 pentru AFP.

Rivala lui Keleti a fost Larisa Latynina, care a devenit cea mai decorată femeie din istoria jocurilor olimpice cu 18 medalii. Ea a concurat pe fundalul revoltei maghiare împotriva Uniunii Sovietice.

După Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1957, centenara a emigrat în Australia. Mai apoi, ea s-a stabilit în Israel, unde s-a căsătorit cu profesorul maghiar de sport Robert Biro, în 1959. Cei doi au împreună doi copii.

După ce s-a retras din competițiile sportive, Agnes Keleti a devenit profesor de educație fizică și antrenor principal al echipei naționale israeliene de gimnastică.

Agnes Keleti când împlinea 100 de aniAniversarea de 100 ani - 9 ianuarie, 2021

Sursa foto: Captură Youtube

„Am iubit gimnastica deoarece puteam să călătoresc gratis. A meritat să fac ceva bine în viață, având în vedere atenția pe care am primit-o. Am fiori când văd toate articolele scrise despre mine”, a mai menționat ea într-un interviu.

Despre Keleti s-au scris mai multe cărți, iar cea mai recentă o prezintă drept „Regina Gimnasticii”, renume pe care centenara îl numește, cu modestie, exagerat.

După 30 de ani, în 2015, centenara s-a întors în orașul ei de baștină, Budapesta. Mai mult, în 2017, ea a primit „Premiul Israelului”, cea mai importantă distincție sportivă din „Țara Sfântă”.

Agnes Keleti este al 10-lea cel mai în vârstă olimpic care este în viață la momentul actual, alături de marinarul uruguayan Félix Sienra (105 ani), care a concurat la Jocurile de la Londra din 1948.

Citește și: Celine Dion - un om, o voce, o artistă desăvârșită! Află impresionanta poveste de viață a "reginei muzicii pop"

Surse articol: Theguardian, France24, Cbsnews

Sursa foto principală: Captură Youtube

Surse foto: Facebook, Youtube

Articolul urmator
Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte
Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte
Povestea carui serial te caracterizeaza?
Incepe quiz
Povestea carui serial te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.