Avertismentul părintelui Calistrat! "În clipa în care am blestemat, blestemul se întoarce peste noi"

Avertismentul părintelui Calistrat! "În clipa în care am blestemat, blestemul se întoarce peste noi"

Ramona Jurubita

Se spune că blestemele se abat doar asupra celor care cred în ele. Dar oare ce se întâmplă cu oamenii care au inițiat acele vorbe rele, care au invocat urgia diavolului împotriva cuiva? Există nenumărate pilde care arată că blestemele se pot răsfrânge chiar asupra celor ce le rostesc, iar părintele Calistrat vine în sprijinul creștinilor cu un exemplu concret.

Îndrăgitul preot oferă adesea o mulțime de sfaturi enoriașilor și are câte o poveste reală pentru fiecare subiect pe care îl abordează. De fiecare dată când vorbește despre blesteme, subliniază posibilitatea ca necazul dorit altuia să i se întâmple, de fapt, persoanei rău voitoare. Să fie oare karma care își spune cuvântul în astfel de cazuri? Bineînțeles, dacă ne raportăm la credințele biblice, nu este vorba de așa ceva, ci, pur și simplu, de lecții pe care oamenii trebuie să le învețe în timpul acestei vieți. Iată ce adevăr a grăit părintele Clistrat într-o predică:

„Să nu blestemăm ac, ață, fir de praf, animal, om, lucru, pom, stea, soare, picătură de apă! În clipa în care am blestemat, blestemul se întoarce peste noi.”

Nu sunt vorbe mari, tocmai pentru că preotul poate să le susțină și cu o poveste pe măsură. Uite ce le-a spus enoriașilor despre o femeie care obișnuia să-i blesteme pe cei din jurul său:

„Am avut ocazia să cunosc o femeie de vreo 90 și ceva de ani care nu mai murea și i-am făcut tot felul de dezlegări, cum știu și eu de la bătrânii, de la părinți de dinainte. Să-i faci o liturghie numai pentru numele ei, să o pomenești de ușurare, să-i faci o liturghie de dezlegare de blestem, să-i citești de ieșirea sufletului...Domne', nu mai murea! La un moment dat am zis „domne', o fi având și ea vreun blestem ca dreptul Simion, ce știu eu ce-i cu ea”. Și în final se stinge. Discutând cu persoanele care-i purtau rânduiala întreb: „Băi, nu vă aduceți aminte nimic din trecutul acestei femei?”. Cineva mai în vârstă spune: „A, de aia vorbești? Tu ai uitat ce făcea aia în timpul foametei? Maică-mea mi-a spus că pe vremea aia ele au fost de-o seamă, dar a mea e moartă de mult. Păi când mergeau săracii la ei la poartă să ceară ceva, blestema de ardea pământul. Era secetă afară și din gura ei ieșea mai mare foc decât seceta de afară. Și de ce crezi că a murit așa?”

Și alt cineva a spus: „Hai tu, că era femeie bună”. Iar persoana respectivă a răspuns: „Da, acum când era paralizată la pat că nu mai putea.”

Îi paralizase și gura. Deci, Dumnezeu, ca să o mântuiască, îi luase graiul să nu mai blesteme, dar putea blestema cu gândul. Deci, când blestemi, îl obligi pe Dumnezeu să oprească anumite sentințe și le dai tu. Și în momentul când ai blestemat tu și nu mai dă el sentința, răspunzi tu de urmările sentinței pe care trebuia să o dea Dumnezeu. Așa că mai ușor cu aruncatul vorbelor de clacă din gura noastră, pentru că nici Iisus Hristos nu și-a permis vreodată să blesteme, ci decât să-l certe pe demon.”

Potrivit explicațiilor sale, femeia respectivă a avut parte de o bătrânețe extrem de grea, pentru că blestemele rostite s-au abătut asupra ei.
Într-o altă prelegere, preotul a subliniat faptul că o simplă înjurătură poate fi considerată blestem. Ai privit vreodată lucrurile din această perspectivă?

„Eu nu fac nimic, ca preot, din voia mea. Am o carte care mă limitează strict de unde pot citi și până unde pot citi. Ce pot face ortodox și ce pot face cât ține de ortodox. Tot ce-i în afara spațiului cărții de cult se numește blasfemie. Nu se pune problema, nu spunem că nu există blesteme. Mama ta se supără într-o zi și spune: „Luate-ar dracu’!”. Deci automat ăla e un blestem. Ea trebuie să-și ceară iertare și să-i spună preotului că și-a blestemat copilul și l-a dat diavolului. Copilul, când vine la spovedit, cere dezlegare de blestem din partea mamei, care a fost furioasă. Aceea se dezleagă, dar este rugăciune expres de dezlegare a blestemului sau a jurămintelor grele.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cum se poate scăpa de efectele blestemelor

Tot părintele Calistrat a explicat și cum se poate scăpa de necazurile abătute asupra unei familii din cauza blestemelor:

„Blestemele sunt foarte rele în casă, atât când sunt rostite asupra copiilor, cât și invers, de copii asupra părinților. Mulți copii nu se căsătoresc sau celor care se căsătoresc nu le merge bine în căsnicie din cauza blestemelor părinților. Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taină Sfintei Spovedanii făcută atât de părinți, cât și de copii. Există un obicei foarte rău la unii părinți de a-și blestema copiii atunci când îi supără. Tot timpul le-am recomandat părinților că atunci când copiii nu sunt cuminți, să-i bată, însă niciodată să nu-i blesteme. Deoarece blestemul, înjurătură, când sunt făcute de părinte asupra copilului pe care l-a născut, au urmări negative asupra lui. Copilul care a fost blestemat de tatăl sau mama lui și părinții respectivi nu s-au spovedit de acest păcat, deci nu au primit dezlegare de el, foarte ușor este atins de blestem. Din această cauză pot veni boli, necazuri, suferințe, eșecuri în viață peste copiii respectivi.”

Tu crezi în puterea blestemelor?

Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Surse foto: Facebook

Surse articol: YoutubePreotulBziSecretele

Articolul urmator
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.