Când cad Moșii de Vară în 2022 și ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Când cad Moșii de Vară în 2022 și ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Redactor Raluca Margean

Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este ziua consacrată pomenirii tuturor morților și poartă denumirea populară de Moșii de Vară. În 2022 această sărbătoare va fi pe 11 iunie și există multe datini, obiceiuri și superstiții legate de această dată. Dacă vrei ca sufletele celor adormiți să-și găsească liniștea în lumea de dincolo, află din acest articol ce nu ai voie să faci de Moșii de Vară din 2022!

Coliva langa un ingeras de jucarie

Când cad Moșii de Vară 2022?

Conform tradiției, Biserica Ortodoxă pomenește morții prin slujbe și rugăciuni la anumite termene de la trecerea unui om în neființă. Acestea sunt după 40 de zile, la 3, 6, 9, 12 luni după moarte, iar apoi în fiecare an în ziua morții până se împlinesc 7 ani de la deces. În plus, într-un an bisericesc, există patru sâmbete dedicate pomenirii tuturor morților, una în fiecare anotimp. La începutul lunii martie, în sâmbăta din preajma Mucenicilor sunt Moşii de primăvară, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt Moşii de vară, în prima sâmbătă din noiembrie sunt Moşii de toamnă, iar sâmbăta înainte de Lăsata Secului de carne sunt Moșii de Iarnă. De Moși, în biserici se oficiază Sfinta Liturghie, care este urmată apoi de slujba de Parastas pentru cei toți adormiții. Conform calendarului ortodox din 2022, Moșii de Vară din acest an cad pe data de 11 iunie.

Pomenirea Morților a fost aleasă într-o zi de sâmbătă deoarece această zi este o imitare a Sâmbetei Mari, momentul în care Mântuitorul s-a aflat "în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul". În acea Sâmbătă, Hristos s-a pogorât cu sufletul în Iad, de unde i-a smuls pe Adam și Eva împreună cu toți drepții Vechiului Testament și i-a dus în Rai, alături de Dumnezeu.

Care este semnificația pomenirii morților?

Pomenirea morților are ca scop iertarea păcatelor celor trecuți în neființă, obținerea odihnei veșnice și păstrarea amintirii lor printre cei vii. Se spune că moartea reprezintă doar despărțirea sufletului de trup și, în timp ce trupul rămâne pe pământ, sufletul se întoarce la Dumnezeu, acolo unde continuă să trăiască în bucurie și fără suferință.  

Potrivit Sfintei Scripturi, după moartea trupului, sufletul celui decedat va avea parte de Judecată, moment în care adormitul va da socoteală pentru faptele sale de pe Pământ. Pentru ca sufletul persoanei trecute în neființă să poată trăi veșnic în fericire și liniște, unit cu Dumnezeu, credincioșii rămași în viață se roagă și se închină prin aceste slujbe de pomenire. Rugăciunea este completată de pomană, pentru a ajuta mai mult sufletele celor plecați din această lume.

Cum se face pomana pentru Moșii de Vară 2022?

Conform credinței populare, începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până în Duminica Rusaliilor, timp de 50 de zile, Raiul și Iadul sunt deschise. În această perioadă, sufletele celor trecuți în neființă străbat locurile pe unde au trăit, ca mai apoi să treacă definitiv în lumea de dincolo.

Farfurie cu colivă și lumânări mari pe o masă în biserică

Pentru ca sufletele morților să fie împăcate și liniștite, rudele trebuie să-i pomenească în slujbă la biserică și să respecte datinile strămoșești. Acest lucru înseamnă să ofere bucate de pomană. Tradiția spune că, dacă morții nu găsesc ofrande făcute pentru ei, vor strânge ţărână şi se vor înapoia întristaţi în mormintele lor.

Din aceste motive, creștinii ortodocși au obiceiul de a da de pomană diverse bucate, de la colivă și colaci unși cu miere, la mălai, fructe și vin. Pomenile se duc la biserică și de acolo se împart săracilor și străinilor. Tradiția acestor daruri de pomană este moștenită de la daci. Ei credeau că ofrandele reprezintă punți de legătură între lumea pământeană și cea de dincolo.

Obiceiurile asociate cu această zi variază în funcție de zona țării. De exemplu, în Bărăgan și Dobrogea, de Moșii de Vară 2022 bucatele se împart în vase de lut sau căni noi, special cumpărate pentru această ocazie. De obicei, se împart bucatele preferate de ruda decedată. De cozile cănilor, oamenii leagă ciorchini de cireșe și flori de tei, iunie fiind luna în care se coc aceste fructe și înfloresc teii.

În Muntenia, pe lângă vasele umplute cu cireșe sau căpșuni, se mai dau de pomană și covrigi. De cozile cănilor se leagă trandafiri albi și flori de tei, în memoria tinerilor decedați.

În Transilvania, pomana constă în colivă sau pachete cu dulciuri și colaci.

În zona Moldovei, se impart cozonaci făcuți în casă, dar și fructe și colaci cu miere, nucă măcinată și scorțișoară. 

Ce obiceiuri se respectă în biserică pentru Moșii de Vară 2022?

Ofrandele cu colivă, colaci, vin și cireșe se duc la biserică pentru a fi binecuvântate. Preotul oficiază Sfânta Liturghie, care este urmată apoi de slujba de pomenire, adică parastasul. Termenul de "parastas", vine din limba greacă și înseamnă "înfățișare înaintea cuiva", "mijlocire". Parastasul este astfel o ”mijlocire la Dumnezeu pentru cei morți” și este de fapt o prescurtare a slujbei înmormântării. În principal, la slujba de parastas, preotul rostește rugăciuni de dezlegare şi iertare a păcatelor, iar la sfârşit se cântă „Veşnică pomenire”.

Tradiția spune ca preotul să scoată câteva părticele din prescura adusă de credincioși. Acestea sunt așezate pe Sfantul Disc, alături de Sfântul Agnet, adică acea parte care îl reprezintă pe Hristos. Acest gest simbolizează cererea către Mântuitor de a-și revărsa dragostea și asupra celor adormiți.

Ce tradiții urmează românii de Moșii de Vară 2022?

Lumânări aprinse în biserică

După slujba din biserică, ritualul continuă și în cimitire. Astfel, în ziua Moșilor de Vară din 2022, mormintele trebuie curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. În unele zone, rudele decedatului pot solicita preotului să facă o slujbă de pomenire și la mormântul acestuia, pentru sfințire. În plus, se vor aprinde lumânări și se vor da de pomană vase de lut. În unele zone ale țării, în pachete se mai pune și o cană cu „băutură curată” (apă de izvor, lapte sau vin curat), pentru ca morții să nu sufere de sete pe lumea cealaltă.  

Alte obiceiuri și tradiții care trebuie urmate în data de 11 iunie când vor fi Moșii de Vară 2022 sunt:

  • Bucatele de pe masă trebuie să fie calde pentru că doar așa îi satură pe morți.
  • De obicei, gospodinele pregătesc mâncarea preferată a persoanelor decedate.
  • Cănile oferite de pomană trebuie umplute cu vin, suc sau apă îndulcită cu miere, iar toartele trebuie împodobite cu flori și cireșe.
  • În unele zone, se dă de pomană ceapă verde și usturoi.

Ce supersițiii există pentru Moșii de Vară 2022?

Ca orice sărbătoare importantă, Moșii de Vară 2022 este însoțită de o mulțime de superstiții. Iată câteva dintre acestea, culese din mai multe zone ale țării:

  • Femeile nu trebuie să facă curat, deoarece vor rămâne cu mâinile amorțite și nu vor mai putea munci toată viața.
  • Rudele persoanei decedate nu trebuie să mănânce nimic până nu termină de împărțit pachetele oferite pomană.
  • La biserică se duc frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfințite, iar după slujbă, acestea se iau acasă şi se aşază la icoane, la uşi și la porți, pentru protecție și prosperitate în gospodărie.
  • La sat, toți cei care iau apă din fântâni în data de 11 iunie, când sunt Moșii de Vară 2022, trebuie să lase câte un bănuț în fântână, pomană pentru sufletul morților.
  • Bucatele oferite de pomană trebuie să fie proaspete și calde, iar vasele noi, nefolosite. În acest fel, rudele decedatului vor avea spor în casă şi vor fi sănătoase tot anul.

Așadar, după ce ai aflat când sunt Moșii de Vară în 2022 și ce trebuie să faci pentru iertarea păcatelor și liniștea celor adormiți, citește acest articol și vezi ce NU trebuie să faci în ziua de Rusalii.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.