Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Care sunt păcatele împotriva Duhului Sfânt și de ce nu se iartă

Andreea Baluteanu

De-a lungul existenței noastre pământene, suntem supuse la multe tentații și ajungem să păcătuim de multe ori. Dumnezeu, Tatăl Ceresc, iartă însă majoritatea acestor păcate în iubirea sa infinită pentru noi, acordându-ne mântuirea și viața veşnică.

Există însă și câteva păcate care nu pot fi absolvite: este vorba despre păcatele împotriva Duhului Sfânt. Află care sunt acestea, dar și care este motivul pentru care sunt considerate păcate mortale, ce îți pot pune pentru totdeauna sufletul în primejdie!

Păcatele împotriva Duhului Sfânt

Duhul Sfânt este întruchiparea Dumnezeirii prin adevăr. De aceea, păcatul primordial împotriva Duhului Sfânt este practic cel care neagă adevărul divin, evidența și, pe cale de consecință, pe Dumnezeu. Este prin urmare evident că este vorba despre păcate grave, care ne vor pune la îndoială mântuirea. Sinuciderea este unul dintre aceste păcate, iar închinarea la idoli falși sau necredința sunt altele.

În general, teologii consideră că păcatele împotriva Duhului Sfânt sunt cele care au legătură cu cele trei mari virtuți asociate divinității: credința, nădejdea și dragostea. Conform doxologia.ro, iată care sunt acestea!

1) nădejdea prea mare în mila lui Dumnezeu;

2) deznădejdea cu privire la mântuirea noastră;

3) împotrivirea clară faţă de adevăr şi lepădarea de credinţa ortodoxă;

4) invidia cu privire la acele bunuri duhovniceşti pe care le dobândeşte aproapele de la Dumnezeu;

5) aflarea în păcate şi stăruinţa în răutate;

6) nepăsarea faţă de pocăinţă până la sfârşitul acestei vieţi.

De ce sunt păcatele împotriva Duhului Sfânt de neiertat

Desigur că păcatele de mai sus sunt majore, dar cu ce diferă ele de cele care ne sunt iertate zilnic? Biblia este cea care ne învață că nu există mântuire pentru păcatele pe care le săvârșești împotriva Duhului, chiar prin cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos.

Orice păcat și orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici in veacul acesta, nici în cel ce va să fie" (Matei 12, 31-32).

Știm că Dumnezeu ne iubește și că în iubirea sa infinită ar ierta orice, atunci de ce sunt aceste păcate atât de grave? Problema nu e neapărat în ceea ce ai înfăptuit (blasfemie, necredință, deznădejde), ci în trăsăturile care te-au împins spre aceste păcate. Astfel, teologii explică faptul că la originea majorității păcatelor, care sunt iertate, stă o greșeală și, așa cum știm, „a greși e omenește”. Dar atunci când faci păcat împotriva Duhului Sfânt, când negi ceea ce este evident, adevărul credinței creștine și Dumnezeirea, la baza pornirii tale stă îndărătnicia, ceea ce e mult mai greu de iertat.

Femeie cu fata in palme

Atunci când Iisus spune că păcatele împotriva Duhului Sfânt nu sunt iertate, El nu se referă la faptul că Dumnezeu nu te va absolvi pe tine, ci că în inima păcătosului nu există dorința de pocăință. Cu alte cuvinte, sufletul s-a înrăit atât de tare încât nici nu îi mai pasă de Viața de Apoi sau de nemurirea sa.

Firește, la un moment este posibil ca cei care fac păcate împotriva Duhului Sfânt să realizeze în ce situație se află și să caute iertarea. În acest caz, dacă se pocăiesc cu adevărat, din adâncul sufletului, și dacă își regretă și îndreaptă păcatele, teologii consideră că mântuirea este posibilă, dar numai cu îndeplinirea acestor condiții.

Rugăciune pentru Duhul Sfânt

Crezi că ai făcut un păcat împotriva Duhului Sfânt și vrei iertarea sa? Rostește în fiecare seară rugăciunea sfântă de mai jos, pe care am cules-o de pe https://www.crestinortodox.ro, și nădăjduiește cu tot sufletul la izbăvire.

„Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curăţeşte. (...) Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întăreşte" (din "Psalmul 50").

"Doamne, Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, milostiveşte-Te spre mine, păcătosul, robul Tău, și mă miluieşte şi-mi iartă mie, nevrednicului, toate câte am greşit Ţie astăzi, ca un om, și nu numai ca un om, ci și mai rău decât dobitocul.

Păcatele mele cele de voie și cele fără de voie, cele ştiute și cele neştiute, care sunt din tinereţe și din obiceiul cel rău și care sunt din voia cea slobodă și din lene: ori de m-am jurat cu numele Tău, ori de L-am hulit în gândul meu, sau pe cineva am ocărât, sau pe cineva am clevetit în mânia mea, sau am scârbit, sau de ceva m-am mâniat, sau am minţit, sau fără de vreme am dormit, sau vreun sărac a venit la mine și nu l-am socotit, sau pe fratele meu l-am scârbit, sau m-am sfădit, sau pe cineva am osândit, sau m-am mărit, sau m-am trufit, sau, stând la rugăciune, mintea mea s-a îngrijit de vicleniile acestei lumi, sau răzvrătire am cugetat, sau prea m-am săturat, sau m-am îmbătat, sau nebuneşte am râs, sau ceva rău am cugetat, sau frumuseţe străină am văzut și cu dânsa mi-am rănit inima, sau ce nu se cade am grăit, sau de păcatul fratelui meu am râs, iar păcatele mele sunt nenumărate, sau de rugăciune nu m-am îngrijit, sau altceva rău am făcut și nu-mi aduc aminte; că acestea toate și mai mari decât acestea am făcut.

duhul sfant

Miluieşte-mă, Stăpâne și Făcătorul meu, pe mine leneşul și nevrednicul robul Tău, și mă uşurează, și mă slobozeşte și mă iartă, ca un bun și de oameni iubitor. Ca în pace să mă culc și să dorm eu, păcătosul, necuratul și ticălosul, și să ma închin, să cânt și să preaslăvesc preacinstit numele Tău, împreună cu al Tatălui și cu al Unuia-Născut Fiului Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!" (din "Rugăciunile de seară").

Păcatele împotriva Duhului Sfânt sunt printre cele mai grave pe care le poți comite, așa că ține cont de ele și evită să cazi în capcana lor. Află de ce nu sunt iertate și căiește-te, dacă ai ajuns să le comiți!

Vezi și care este modificarea adusă de Papa rugăciunii Tatăl Nostru

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!