Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Cat de repede citesti in functie de ce carti alegi? Stiluri de lectura

Redactor Divahair.ro

A citi este o actiune specifica fiecarui cititor in parte, influentata de tipul personalitatii acestuia si strategiile si tabieturile dezvoltate de-a lungul timpului. Cu toate astea, tipul lecturilor pe care alegi sa le citesti influenteaza puternic modul in care privesti printre randuri.

Bookzone.ro are carti pe toate gusturile, care pot fi parcurse intr-un infinit de stiluri, specific fiecarui cititor in parte.

femeie care citeste

Stiluri de lectura, in functie de tipul de carti parcurse:

  1. Cititul pe diagonala - este o practica destul de frecventa in randul studentilor, atunci cand volumul de carti este prea mare pentru timpul avut la dispozitie. Astfel, studentii obisnuiesc sa parcurga informatia mai rapid si sa acorde o atentie mai amanuntita paragrafelor si paginilor de interes pentru examenele curente. Totodata, acest stil de citit mai este practicat si de cititorii nerabdatori sa vada cum se desfasoara actiunea, care nu obisnuiesc sa acorde o importanta prea mare stilului de scriere, detaliilor si care urmaresc strict desfasurarea firului actiunii;
  2. Cititul cu sublinieri – este un stil de asemenea regasit in randul elevilor si studentilor, care obisnuiesc sa-si sublinieze informatiile de maxim interes si necesare in activitatea scolara. Cititul cu sublinieri mai este specific cititorilor care acorda o atentie speciala modului in care autorul isi construieste frazele. Sublinierile pot insemna fraze sau citate care au avut impact major in sufletul cititorului. Acest stil de lectura poate fi regasit atat in cartile scolare, cat si in cele de beletristica, tehnice sau de dezvoltare personala;
  3. Cititul cu aplicarea de note si observatii – astfel incat cititorul sa se poata reintoarce cu usurinta la un anumit fragment sau citat care l-a impactat. Acest stil de lectura este intalnit cu precadere atunci cand ai nevoie sa revezi constant anumite informatii, fiind specific domeniilor precum juridic, medical, tehnic. Cu toate acestea, aplicarea de notite si observatii in diverse moduri tine si de dezvoltarea unui anumit stil de citire, asa ca el poate fi regasit si in lectura beletristica. In acest caz, cititorul isi noteaza pe biletele aplicate in dreptul fragmentului care l-a impresionat ganduri, idei, emotii simtite in timpul parcurgerii acestuia. Acest stil de citit poate fi folosit si de cititorii care nu-si doresc sa ”strice” cartile si sa le ”murdareasca”. Pentru a le pastra in stare buna, cititorul alege sa-si noteze gandurile avute in timpul parcurgerii unui anumit fragment pe biletele atasate in dreptul acestuia, astfel incat sa poata reveni la ele cu usurinta.
  4. Cititul pe capitole sau fragmente – este un stil regasit tot in randul studentilor si al elevilor, care aleg sa-si aplece atentia numai asupra informatiilor din programa scolara. De asemenea, cititul pe capitole sau fragmente dintr-o lucrare mai este comun pregatirii de lucrari stiintifice, teze sau chiar pregatirea pentru un examen de obtinere a unui job. Astfel, cititorul nu parcurge informatia completa din anumite carti, ci doar capitolele solicitate in bibliografie.
  5. Recititul – este o tehnica ce implica aprofundarea unui subiect. Este regasit atat in domeniile profesionale, cat si in cazul romanelor preferate. Fie ca vorbim de beletristica, sience fiction, thriller – cititorul poate alege, dupa o perioada de timp, sa reia un anumit titlu pentru a acorda o atentie mai mare modului de constructie a dialogului, tipologiilor de personalitate, descrierilor, constructiei actiunii etc.

Indiferent de stilul de lectura preferat, libraria online Bookzone.ro are o gama diversa de volume, care sa te ajute sa-ti imbogatesti cunostintele si biblioteca sau sa te relaxezi. Consulta oferta completa si comanda produsele care te fac sa vibrezi si care-ti starnesc curiozitatea.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta