Ce este tehnica Pomodoro și cum te ajută să devii mai eficient

Ce este tehnica Pomodoro și cum te ajută să devii mai eficient

Adina Saleh

Tehnica Pomodoro este o metodă de gestionare a timpului. Respectând regulile acesteia poți deveni mult mai productiv, folosindu-ți timpul în cel mai eficient mod cu putință. Această tehnică a fost dezvoltată de italianul Francesco Cirillo, care a explicat în amănunt în cartea sa în ce constă această metodă, dar și cât este de eficientă în gestionarea timpului și implicit pentru creșterea productivității.

 laptop alături de un timer în formă de roșie, așezat pe o masă acoperită cu un material bleumarin

Ce este Tehnica Pomodoro

Italianul Francesco Cirillo a dezvoltat această strategie pornind de la un timer de bucătărie, care avea forma unei roșii. De aceea, tehnica poartă numele de Pomodoro, care în limba italiană înseamnă "roșie".
Mai exact, tehnica Pomodoro ne învață cum să ne gestionăm timpul, împărțindu-l în intervalul destinat pauzelor și programului alocat muncii, cu scopul de a fi cât mai productivi și de a da randament la maximum.

Tehnica Pomodoro descrisă în amănunt în cartea lui Francesco Cirillo

Cu toții avem probleme în a ne împărți timpul în așa fel încât să putem rezolva de-a lungul unei zile cât mai multe task-uri sau cel puțin să ne putem încadra în timp cu soluționarea anumitor sarcini pe care trebuie să le predăm la finalul zilei de muncă. Mulți însă, nu-și pot gestiona timpul în așa fel încât să termine tot ce și-au propus, fiind nevoiți să le amâne pentru „mâine”.

Din păcate, știm cu toții că a doua zi apar alte task-uri, ceea ce ne face să ne trezim cu agenda supraîncărcată. Normal, avem impresia că nu vom reuși nicicând să le mai terminăm, iar acest lucru nu doar că ne stoarce de energie, dar ne și stresează în același timp. Așa se face că ajungem seara acasă complet epuizați, fără energie și împovărați de gândul că ziua ce urmează va fi la fel. Din păcate, asta pornește, în majoritatea situațiilor, de la proasta organizează a timpului nostru. Pe românește, putem afirma că ne-o facem cu mâna noastră.

Cartea lui Francesco Cirillo, intitulată „Tehnica Pomodoro”, însă, poate reprezenta un ghid excelent de gestionare al timpului nostru, atât de prețios în ziua de astăzi. Acest mic ghid vă poate salva de multe situații nedorite, de stres și alte neplăceri.
Folosind doar un pix, o coală de hârtie și un cronometru puteți învăța cum să lucrați eficient, folosind tehnica Pomodoro pentru ca tot timpul să fie în favoarea voastră. Veți reuși să eliminați epuizarea din viața voastră, veți ști să vă gestionați timpul liber destinat distracției și să dezvoltați un echilibru mai bun între muncă și viața privată.

Citește și: Top 11 aplicații de editat poze

Ce presupune metoda Pomodoro

Există mai multe reguli, însă una dintre ele este cea mai cunoscută și mai folosită de majoritatea persoanelor care recurg la tehnica gestionării timpului. Aceasta spune că într-un interval de 30 de minute, 25 dintre ele să fie alocate muncii, iar cinci minute pauzei. Pentru eficiență și randament, această metodă presupune ca minutele alocate muncii să nu fie întrerupte de nimic altceva. Asta înseamnă că în acest timp trebuie să te dedici exclusiv sarcinior de lucru, nicidecum altor task-uri sau telefoane, email-uri sau orice altă activitate care ar putea să te întrerupă din exercițiul muncii sau studiului, în cazul elevilor, studenților, sau celor care sunt în proces de învățare.

bărbat așezat la o masă, care scrie cu pixul pe niște fost din fața sa

Pași de urmat:

  1. Trebuie să începi tehnica Pomodoro notându-ți pe o coală de hârtie care este scopul tău. Poți denumi asta „Activități generale”. Aici îți notezi toate lucrurile pe care dorești să le faci, fie pe termen lung sau scurt.
  2. Al doilea lucru pe care trebuie să-l faci zilnic, de această dată, este să-ți notezi activitățile pe care intenționezi să le faci în ziua respectivă. Alăturat activității scrie timpul estimat pentru realizarea ei.
  3. Pe parcursul zilei recurgi la tehnica prezentată mai sus, prin care te dedici muncii în totalitate timp de 25 de minute, apoi cinci minute pauză. Acest procedeu îl repeți de mai multe ori pe parcursul zilei.
  4. La sfârșitul fiecărei zile trebuie să citești ce ai făcut bine și ce nu în ziua respectivă, astfel încât să eviți ca în zilele următoare să faci aceleași greșeli. Ca exemplu, poți observa câte minute ai acordat studiului, câte progresului propriu. Criteriile le stabilești singur, în funcție de scopul pe care îl ai.
  5. Adresează-ți întrebări: Cum? Ce trebuie să fac? Care activități sunt într-adevăr folositoare? Cum le pot reorganiza pentru a fi mai eficiente? Stilul acesta de întrebări te vor ghida către rezultate bune.
  6. De fiecare dată când te întrerupe ceva sau te oprești din tehnica Pomodoro pentru a face altceva, notează-ți pe foaie acest lucru. La sfârșitul zilei poți contoriza câte obstacole au intervenit în încercarea ta de a folosi această tehnică. Scopul tău este să scapi de aceste întreruperi, dar pentru asta este nevoie de disciplină.

Observă-le, acceptă-le și apoi scăpă de ele. Pentru a deveni mai eficient în gestionarea timpului tău, trebuie să te provoci în mod constant. Să încerci să finalizezi ceea ce ai făcut mai repede decât ai estimat. Dacă, însă, depășești timpul este important să nu te descurajezi. Trebuie să continui să muncești calm și concentrat pentru a atinge succesul. Stimulând continuitatea vei ajunge la productivitate și creativitate.

Citește și: Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Cum să folosești tehnica Pomodoro pentru învățat

În acest caz obiectivul este foarte clar, fiind vorba despre învățare. Pentru a putea asimila cât mai multă informație în mod eficient respectând tehnica Pomodoro trebuie să faci următoarele lucruri:

  • Primele 25 de minute trebuie să te concentrezi efectiv pe studiu, nu lăsa niciun factor perturbator să-ți distragă atenția. Astfel că, ideal este să-ți pui telefonul pe modul silențios pentru a înlătura alți factori care ar putea să intervină și să te deranjeze în timpul destinat studiului.
  • Poți folosi alarma telefonului pentru a anunța când au expirat cele 25 de minute, pentru a aloca apoi timpul de cinci minute relaxării. Aceste minute de pauză poți să le petreci așa cum îți dorești. Poți să faci orice altceva. Să ieși la aer, pe balcon, să bei o cafea, un ceai sau pur și simplu să stai întins pe canapea pentru a te relaxa. Însă, nu te lungi mai mult cu pauza și respectă cele cinci minute destinate acesteia.
  • După pauză se începe o altă sesiune de învățat. Repetă acest ciclu de patru-cinci ori, după care ia o pauză mai lungă (30 de minute) înainte să revii, din nou, asupra studiului.

tânăra cu ochelari care citeste o carte pe care o ține în mână

Citește și: 6 motive pentru care să îți dezinstalezi acum Whatsapp-ul

Ce este Pomodoro Timer?

După cum vă spuneam, pentru a face tehnica Pomodoro mai ușor de aplicat, poți folosi cronometrul telefonului sau poți descărca pe dispozitivul tău mobil o aplicație special creată pentru acest scop. Așadar, tehnica Pomodoro este un sistem de productivitate care vă ajută să vă împărțiți ziua de munca în mod organizat, astfel încât să dați randament la maximum și să beneficiați de pauze, relativ dese, deși sunt scurte. Tehnica s-a dovedit a fi extrem de eficientă, iar pentru a putea fi pusă în practică au apărut mai multe aplicații care vă ajută în acest sens.

Practic ce faceți cu Pomodoro Timer?

O aplicație destinată acestei tehnici elimină necesitatea de a vă împărți ziua manual și vă spune exact când să lucrați și când să faceți o scurtă pauză. Mai exact, vă împarte ziua în sesiuni a câte 25 de minute, urmate de pauzele de cinci minute.

Există numeroase astfel de aplicații Pomodoro Timer, fiecare cu opțiunile sale, iar acestea sunt în funcție de cerințele celor care lucrează după această tehnică. Astfel că, poți alege o astfel de aplicaței în funcție de activitate ta. Fie că ești freelancer și lucrezi cu mai mulți clienți sau pur și simplu ai nevoie pentru gestionarea simplă a timpului este cea mai bună opțiune. La fel de potrivită este și pentru a afla când ești cel mai concentrat sau pentru gestionarea mai multor proiecte. Desigur, lista nu se oprește aici, pentru că tehnica Pomodoro servește drept ajutor de orice fel pentru cei ce au nevoie de mai multă disciplină în viața lor.

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Cate sanse ai sa devii faimoasa?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa devii faimoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.