Cele mai frumoase cinci castele din Romania

Cuprins
- Castelul Huniazilor, Hunedoara
- Castelul Sturdza, Iasi
- Castelul Iulia Hasdeu, Campina
- Castelul Bran, Brasov
- Castelul Peles, Sinaia
Cu toate ca unele dintre ele nu mai sunt deloc promovate in ultimii ani, ele continua sa existe si isi asteapta vizitatorii, asa cum au facut-o si pana acum, de zeci si sute de ani ...
Castelul Huniazilor, Hunedoara
Castelul Huniazilor sau Cetatea Medievala a Hunedoarei este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Transilvania. Ridicat in secolul al XV-lea, castelul are o suprafata construita de peste 7000 de metri patrati si adaposteste o serie de obiecte de arta de importanta istorica, precum si numeroase legende si povesti.

credit foto: romanianmonasteries.org
Poate cea mai frumoasa dintre acestea este legata de inscriptia de pe fantana din curtea interioara, fantana adanca de 30 de metri si sapata in piatra. Conform legendei, aceasta fantana a fost sapata de trei prizonieri turci carora li s-a promis ca vor fi eliberati daca vor reusi sa sape in piatra pana cand vor da de apa. Dupa multi ani de munca insa, cand fantana a fost gata, stapanii nu s-au tinut de cuvant si nu i-au eliberat pe cei trei turci. Se spune ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna "Apa ai, inima n-ai".
Castelul Sturdza, Iasi
La 60 de kilometri de Iasi, in comuna Butea, gasim unul dintre cele mai frumoase castele din Romania, Castelul Sturdza. Cu o istorie tumultuoasa, castelul a fost construit pe urmele unui fost conac boieresc si aduce laolalta o serie de stiluri arhitecturale deosebite - Stilul neogotic, decoratii in stil Art Nouveau si ornamente realizate manual.

credit foto: locuridinromania.ro
In jurul castelului se mai pot vedea si astazi urmele unui fost parc elegant in stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali deosebiti, cu toate ca farmecul vegetatiei bogate de altadata s-a pierdut de-a lungul timpului ...
Castelul Iulia Hasdeu, Campina
Despre Castelul Iulia Hasdeu de la Campina se spun foarte multe povesti ... Pana la urma, cel mai probabil este ca nu vom sti niciodata cat de adevarate sunt sau nu sunt aceste povesti, insa fiecare legenda are un sambure de adevar. Se spune despre acest castel ca i s-a aratat in vis lui B.P. Hasdeu, imediat dupa moartea Iuliei, iar el singur ar fi desenat planurile pe care i le-a dat mai departe unui arhitect.

credit foto: turism-blog.ro
Construit intre anii 1893 si 1896, castelul adaposteste si azi majoritatea manuscriselor lui B.P. Hasdeu, dar si toate obiectele personale, documentele si mobilierul familiei, vechi de peste un secol.
Castelul Bran, Brasov
Unul dintre cele mai cunoscute castele de la noi din tara, Castelul Bran, este situat in Pasul Bran-Rucar, la aproximativ 30 de kilometri de Brasov. Castelul adaposteste colectii impresionante de mobilier, ceramica, arta, arme si armuri, fiind unul dintre cele mai vizitate castele din Romania.

credit foto: amtcluj.ro
In anul 2000, castelul a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg si de catre familia sa, in calitate de mostenitori, iar sase ani mai tarziu acestia au devenit proprietarii de drept ai Castelului Bran. Pana in anul 2009 de administrarea castelului s-a ocupat statul roman, iar toate obiectele de arta din muzeu au fost mutate, odata cu retrocedarea, la Vama Medievala, familia de Habsburg fiind nevoita sa aduca in muzeu obiecte din colectia personala.
Castelul Peles, Sinaia
Primul castel electrificat in totalitate din Europa, Castelul Peles este si cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania. Cu o suprafata de peste 3000 de metri patrati, castelul atrage vizitatorii atat prin colectiile sale de arta, cat si prin decoratiunile spectaculoase si stilul arhitectural.
credit foto: dreamdestinations.ro
Pasionatii de carti sunt fascinati de Biblioteca Regala, acolo unde volumele sunt imbracate in piele si gravate cu aur, dar si existenta unei usi secrete in spatele unui raft cu carti atrage curiosi an de an.
Terasele castelului sunt decorate cu statui din piatra, fantani si sculpturi realizate din marmura de Carrara, iar in colectia de armuri se gaseste o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.
Tu ai vizitat vreunul dintre aceste castele? Care este preferatul tau?
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Redescopera cele mai vechi parcuri bucurestene
Prietenii nostrii necuvantatori |


