„Demoni – Aer” de Laura Nureldin: periplul fantastic în lumea magiei te cucerește cu un al treilea volum fermecător

„Demoni – Aer” de Laura Nureldin: periplul fantastic în lumea magiei te cucerește cu un al treilea volum fermecător

Redactor Andreea Baluteanu

Îți spunem bun-venit pentru a treia oară în lumea magică a vrăjitoarei noastre preferate, Lisa Whelan! Seria „Demoni” de Laura Nureldin se consacră în continuare elementului Aer și nu putem să îți spunem decât că, și acum, călătoria e aventuroasă, palpitantă, imposibil de uitat.

Cum toamna e cel mai potrivit anotimp pentru a pătrunde în lumea mistică a unei mânuitoare a puterilor magice, lasă-i pe Lisa și Yadiel să îți țină companie într-un nou periplu în lumea elementelor, de data aceasta „pe aripile tulburătoare ale vântului”!

Orice bijuterie veche are o poveste, și nu întotdeauna una cu final fericit

Ținem să te atenționăm încă de la început: pe noi Laura Nureldin ne-a determinat să ne gândim de 10 ori înainte de a mai achiziționa o comoară vintage. Glumim, desigur, deși trebuie să recunoaștem că avem acum un motiv în plus să nu-i uităm niciodată magistrala serie: simpla vedere a unui colier cu medalion sau, cu precădere, a unui inel cu piatră prețioasă, ne va aminti de haioasa Annie și de logodna sa.

fata in rochie rosie care citeste o carte alaturi de pagini ce zbora

Scuză-ne că te-am luat pe sus, dar fericita veste ne-a surprins și pe noi, așa că pasăm entuziasmul mai departe. Așa cum știe bine, autoarea Laura Nureldin își începe al treilea volum pe firul unui fior, urmând să-l țeasă însă cu mănunchiuri de bucurie. Prea metaforic? Nu-i problemă, ne explicăm imediat: în decurs de câteva pagini, Annie, mătușa Lisei Whelan, rememorează groaza pe care o simțea în adolescență față de o casă unde intuia o prezență supranaturală înfiorătoare și este cerută de nevastă de către iubitul său Jackson. (Dacă ai nevoie de o împrospătare a memoriei, citește recenziile noastre de la „Demoni: Apă” și „Demoni: Foc”).

Nu numai că Annie e logodită acum cu bărbatul pe care îl iubește, dar primește și un uluitor inel din aur alb, „cu un safir dreptunghiular, fixat cu patru gheruțe”. Atât de frumoasă și de plină de viață e bijuteria, că nici nu mai contează că în ea palpită o umbră.

Desigur, atunci când nepoata ta e cea mai puternică vrăjitoare din Univers, „Arma”, o umbră ar trebui să îți dea de gândit. Dar totul e bine și frumos în California, mult prea pașnic ca să mai intereseze pe cineva umbrele plimbătoare. Lisa a trecut într-o nouă etapă a vieții, fiind studentă la UCLA, și Universul îi încearcă spiritul tolerant, trimițându-i drept colegă o sudistă frumoasă și cuceritoare, ce pare a fi întruchiparea puritanismului, dar care învârte băieții pe degete și te va surprinde în mod plăcut. Cora Lee e dovada că Laura Nureldin e maestră în a contura din câteva tușe personaje secundare pe cât de diverse, pe atât de spumoase.

Cum Cora Lee e expertă în tot ce ține de nunți, deja auzim cum bat clopotele pentru mirii din San Soledad. Cu o mică excepție! „Demoni: Aer” ne reamintește avertismentul de la început, cum că „bijuteriile vechi ascund povești”, și ne face zob speranțele atunci când ne istorisește povestea întemnițării puternicului demon al furtunii, Addad, în, ai ghicit, un preafrumos safir îngropat de o vrăjitoare în spatele colibei sale.

Iar atunci când Annie spune, cu glas întretăiat: „am impresia că într-un fel ciudat, sinistru și total aiurea, inelul ăsta… inelul ăsta trebuia să ajungă la mine” și afli că fiica lui Addad, Addaea, un nefilim puternic și animat de spirit de răzbunare, vrea să își elibereze tatăl, începi să te îngrijorezi pentru soarta eroilor noștri. Vor reuși Lisa și Yadiel, alături de noii lor aliați, părintele Nicholas, vrăjitoarea Aiyana, al cărui bebeluș, adorabila Breeze, intuiește că elementul aer e tulburat, și una dintre cele mai tari strămoașe ale protagonistei, Eloise Whelan, să câștige încă o bătălie cu Răul?

Relațiile sunt puse la încercare, Răul capătă formă, iar provocarea e tot mai mare!

Laura Nureldin ne îndeamnă să ne întrebăm: în brațele cui ne-am lăsa să cădem cu ochii închiși? Ceea ce pare a fi un joc nevinovat de copii se transformă în paginile „Demoni: Aer” într-o încercare pe viață și pe moarte.

Demoni: Aer

Nu ne îndoim de trăinicia legăturii dintre Yadiel și Lisa, căci e de natură cosmică, nemuritoare, dar ne codim să ne punem aceeași încredere în statornicia sentimentelor lui Jackson. Va fi simpaticul pretendent al lui Annie la fel de înfocat atunci când va afla că iubita sa nu își poate scoate inelul de logodnă de pe deget nu din preaplin de dragoste, ci pentru că ține captiv în el un demon? Ce să mai spunem despre faptul că sintagma „rude de coșmar” ia un cu totul alt sens atunci când afli că nepoata prin alianță e vrăjitoare, iar soțul său, un demon „de-adevăratelea”?

Mai în glumă, mai în serios, Laura Nureldin se joacă cu semnificațiile devotamentului, ale loialității și spiritului de sacrificiu pus în slujba oamenilor pe care îi iubim cel mai mult. Nu numai dragostea cuplului pe cale să-și pună pirostriile e testată, dar și apropierea dintre Lisa și Aiyana, dintre Lisa și Jonathan sau chiar și dintre Addad și Addaea. Tu cât de departe ai fi în stare să mergi pentru cel pe care îl iubești?

Până în pânzele albe, atunci când e vorba despre Yadiel. Demonul nostru favorit se umanizează așa cum nu ne-am fi așteptat că este posibil în al treilea volum al seriei. Desigur, suntem pentru totdeauna fanele relației sale cu Lisa, dar în „Demoni: Aer” acesta strălucește mai ales în relația cu Annie și Jackson, care îl provoacă să-și dezvăluie noi fațete ale personalității. Dacă Lucifer a fost făcut proprietar de club, de ce nu ar putea și Yadiel să facă cunoștință cu o stripteuză, întrebăm noi, cu nevinovăție? Ce-ți putem spune e că, mai mult ca oricând, „Demoni: Aer” cucerește și prin referințele din cultura pop.

Înviorător ni s-a părut și faptul că al treilea volum din serie pune un chip antagonistului. Dacă în primele romane, Răul era o întruchipare simbolistică a distrugerii, acum capătă formă, fiind reprezentat de un demon captiv și fiica puternică, crudă și determinată să-și elibereze tatăl. Astfel încărcătura devine mai profundă, căci dacă cu o forță supranaturală nu puteai rezona, altfel stau lucrurile cu un astfel de duo față de care la un moment dat poți simți un strop de empatie sau ale căror motivații le poți mai bine înțelege.

Ne place mult și faptul că Lisa a ajuns într-o altă etapă a vieții, iar transformarea e evidentă. Când credeam că nu mai putea evolua, o face, chiar sub ochii noștri. Personajul își desăvârșește forma, deschizându-se în fața cititorilor, fie legând prietenii cu firi complet opuse, precum Cora Lee, fie asumându-și riscuri cu înțelepciune, sfidând necunoscutul și debordând de încredere în sine.

Alternanța firelor cronologice și a planurilor naratoriale e de asemenea realizată cu măiestrie. Laura Nureldin ne poartă din perioada Imperiului Roman în „the roaring twenties”, invitându-ne într-o călătorie în mașina timpului de o autenticitate savuroasă, pe urmele unui demon malefic și ale eroilor aflați la datorie. Așa am întâlnit-o și pe Eloise Whelan, de care îți garantăm că te vei îndrăgosti.

Nu în ultimul rând, trebuie să lăudăm și deja iubitele noastre personaje secundare. Jonathan nu și-a pierdut spiritul, Aiyana e caldă și loială, acea prietenă de căpătâi de care avem nevoie toate, iar Cora Lee e o prezență inedită și neașteptat de cuceritoare. Ce e evident e că Laura Nureldin conturează acești eroi secundari cu la fel de multă finețe și complexitate precum pe cei principali, într-un spațiu mult mai restrâns.

Cum finalul romanului deja evocă elementul Pământ, nu ne mai rămâne decât să așteptăm cu răsuflarea întretăiată al patrulea volum din seria Demoni, căci suntem convinse că Laura Nureldin ne-a pregătit în continuare surprize incitante.

Demoni: Aer” poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii UP!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Excursii pentru persoane singure: 15 locuri ideale
Excursii pentru persoane singure: 15 locuri ideale
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.