„Demoni: Pământ”: te invităm să descoperi a patra și cea mai strălucitoare parte a seriei semnate Laura Nureldin

„Demoni: Pământ”: te invităm să descoperi a patra și cea mai strălucitoare parte a seriei semnate Laura Nureldin

Redactor Andreea Baluteanu

Credem că cea mai bună descriere a seriei „Demoni” e următoarea: devine din ce în ce mai bună. De câte ori considerăm că gata, Laura Nureldin și-a atins limita pragului de excelență, descoperim că măsura talentului său crește și crește, atingând cote din ce în ce mai impresionante.

Dacă ești fană, precum noi, a seriei ce o are drept protagonistă pe cuceritoarea și încântătoarea vrăjitoare Lisa Whelan, atunci știi că urmează să ne îngropăm, metaforic vorbind, în adâncurile elementului pământ, iar ce vom descoperi acolo ne va da cu siguranță fiori.

Din morminte metaforice în morminte cât se poate de adevărate, pe urmele primului criminal în serie

Laura Nureldin nu are milă de noi: dacă în primele două volume ale seriei „Demoni”, „Apă” și „Foc” (recenzii aici și aici) ne-a copleșit cu forța elementelor dezlănțuite, configurând o apocalipsă a naturii, iar în al treilea roman, „Aer” (recenzie aici), a schimbat la față Răul și i-a dat un chip demonic, acum scriitoarea merge și mai departe și invită în scenă cel mai crud și mai perfid făcător de rele al istoriei tuturor timpurilor, omul.

Ne-am învățat de mult că „jocul de-a ghicitul” nu funcționează atunci când ai de-a face cu un autor înzestrat, abonat la imprevizibil. Nu avem veleitățile Lisei și nici prin cap nu ne-ar fi trecut că am putea prefigura cine va fi următorul antagonist din roman, dar chiar și așa, tot am fost peste măsură de surprinse să aflăm că vom avea de-a face cu un ucigaș în serie de proporții biblice.

Un personaj mai degrabă caracteristic thrillerului sau romanelor polițiste, ucigașul în serie al Laurei Nureldin e nimeni altul decât… Abel. Da, acel Abel care în timpuri imemoriale a fost ucis de fratele său cu o piatră din lăcomie. Nu, nu ne-am înșelat, nu am scris greșit, nu am citit de-a-ndoaselea: nu e vorba despre Cain. Laura Nureldin se joacă cu mințile și sufletele noastre și trezește iar la viață Răul, determinându-l să îl scoale pe Abel din mormântul său metaforic, și, pretextând chemarea Domnului, să îl asmută asupra a nenumărate victime inocente, fete cu pielea aurie, cu ochi de culoarea nisipului și șuvițe caramel.

Ai sesizat asemănarea? Suntem sigure că da! Fiecare dintre sacrificiile lui Abel cel ridicat din morți îi seamănă leit Lisei. Ucise cu 16 lovituri de cuțit (număr cu încărcătură simbolică), ele reprezintă un fel de antrenament macabru prin care criminalul în serie de proporții biblice să capete îndemânarea de a pune capăt vieții celei pe care o consideră întruchiparea Răului, cea mai puternică vrăjitoare dintre toate, Lisa Whelan aka Lesath Wahala aka Arma.

Care Lisa își continuă studiile la UCLA (University of California, Los Angeles) fără să aibă habar că s-a transformat într-un trofeu de vânătoare râvnit de la începutul timpului. Dar, așa cum știm, nici forțele Binelui nu stau degeaba și fata va primi avertismentele necesare atunci când pământul se crapă în campusul universitar și dezvăluie un schelet îmbrăcat în straiele zeiței Santa Muerte.

Ce pericol, ai putea spune? Doar știm că Lisa e nemuritoare și nu va putea fi rănită nici măcar de un arhetip biblic. Însă atunci când afli că Arma nu poate fi nici măcar zgâriată, dar poate fi pângărită, începi să te temi nu numai pentru dragile noastre personaje, ci pentru soarta întregului Univers, pusă la grea încercare. Nu putem decât să ținem pumnii echipei formate din Lisa, Yadiel, Aiyana, echipei de poliție în care strălucește detectivul nostru preferat, Ciara Holmes, părintelui Nicholas și nelipsiților Annie și Jackson în cel mai profund și cel mai mistuitor roman de până acum din seria „Demoni”.

De la prima crimă la „crima supremă”: avem pricini să ne fie teamă pentru Lisa?

E neîndoielnic: Laura Nureldin și-a planificat fiecare lansare de până acum din seria „Demoni” cu un instinct ireproșabil și o atenție la detalii uluitoare. Precum într-un evantai literar, fiecare parte se deschide în fața ochilor înmărmuriți ai cititorului ca să o completeze și să o desăvârșească pe cealaltă. Autoarea și-a creat reguli de la care nu se abate și a pornit să contureze un univers vibrant și din ce în ce mai complex cu o răbdare de neegalat.

Există un tipar pe care fiecare apariție din serie îl urmează cu loialitate, și simplul fapt de a încerca să îl identifici e mai mult decât captivant. Nu ne referim aici numai la integrarea atât de bogată în înțelesuri a elementelor, mult mai profundă decât pare la prima vedere (apă – emoția întâilor descoperiri, puterea naturii, foc – sălbăticie și violență, maturizare prin renaștere, aer – desăvârșire a personajului prin intelectualitate, de unde și înscrierea la UCLA a Lisei, dar și potențialul distructiv al ideilor și principiilor, surprinse în goana după răzbunare a fiicei de demon și pământ – viață și moarte, umanitate și păcate, etalate în opoziția dintre Lisa și Abel). Dacă vei privi mai atent, vei descoperi că în fiecare volum apar și noi fațete ale Răului, nu neapărat din ce în ce mai puternice, ci mai degrabă mai complexe, multivalente, sunt revelate noi puteri ale eroinei (pe care te lăsăm să le cunoști singură), apar noi aliați și prieteni (bun-venit, Ciara Holmes, un personaj deja existent în serie, dar explorat ca la carte abia acum), se deschid punți de comunicare cu cei aflați în neființă și călătorim în epoci trecute (de această dată, luăm contact cu fetele ucise de-a lungul secolelor și mileniilor de Abel). Nu putem decât să admirăm talentul și iscusința cu care Laura Nureldin țese noi și noi straturi în universului său, respectând această structură sau tipar.

demoni pamant

Gata, promitem să nu te mai batem la cap cu aspecte tehnice sau de compoziție, și remarcăm acum un alt atu al seriei „Demoni”, și anume firescul atât de cuceritor. Am mai spus să Lisa sună ca o tânără, nu ca un personaj de ceară desprins dintr-un muzeu și reiterăm acest lucru fiindcă fata e și mai simpatică și mai delicioasă ca niciodată. Dar nu numai ea cucerește: echipa de detectivi e surprinsă în tușe la fel de bogate și autentice, așa că nu e de mirare că te vei trezi din universul fantasy al unei vrăjitoare într-o secție de poliție americană tipică cu viteza unei călătorii astrale.

Compoziție și planuri naratoriale brici, personaje și dialoguri spumoase, deplină cunoaștere a firii umane, ce mai lipsește? Emoția. Avem parte de ea, și încă cu prisosință. Ceea ce se dezvoltă ca o vânătoare biblică a unei vrăjitoare ce e pe cale să devină din pradă, prădător, se transformă într-o alegorie a prieteniei, a loialității, a protecției. Am fost mai întâi surprinse și apoi încântate (scuze, Yadiel, rămâi preferatul nostru) să descoperim că „Demoni: Pământ” e mai degrabă un roman al camaraderiei decât al iubirii romantice. Nu multe scriitoare au acest curaj, și cu atât mai mult o admirăm pe Laura Nureldin pentru că nu s-a sfiit să lase luminile reflectoarelor să strălucească nu numai asupra cuplului nemuritor Yadiel și Lisa, ci cu precădere asupra Aiyanei și a Ciarei Holmes.

Nu mai precizăm decât că am adorat încheierea acestui roman, de departe cea mai provocatoare, mai interesantă și mai plină de perspective dintre toate. Nu ne rămâne decât să așteptăm următoarea apariție din „Demoni” și să sperăm că, între timp, vor fi descoperite și alte elemente, căci nu suntem pregătite ca această serie să ia sfârșit.

Găsești „Demoni: Pământ”, dar și celelalte titluri din seria semnată de Laura Nureldin pe site-ul Editurii UP!

 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cea mai puternică rugăciune pentru sănătatea familiei
Cea mai puternică rugăciune pentru sănătatea familiei
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.