„Modus7” de Monica Ramirez: al doilea volum din seria Emma Moss te smulge din ghearele asteniei de toamnă
Ce se potrivește cel mai bine cu atmosfera întunecată, mohorâtă și adumbritoare a toamnei, ne întrebi pe noi? Un thriller la fel de „negru”. Și, înainte de a întinde mâna spre raftul tău doldora de scriitori scandinavi, află că romanul polițist cu accente de thriller al momentului aparține unui scriitor român. Și, dacă ne urmărești recenziile, probabil intuiești despre cine e vorba.
Ai ghicit! Monica Ramirez ne farmecă în miez de toamnă cu un roman la fel de aromat precum vinul amețitor și la fel de sumbru, pe alocuri, precum pătura grea de nori ce acoperă cerul. Dă-i liber soarelui la vacanță, suntem gata să pătrundem din nou în hățișurile minții unui criminal, cu „Modus7” de Monica Ramirez.
Brutal. Eficient. Tăios. Deschide-ți mintea în fața haosului cu Modus7
Ți-o amintești pe Emma Moss, profilerul FBI care ne-a impresionat cu mintea sa strălucită și cu un al șaselea simț desăvârșit în „Protocol 9”? Sperăm că da, fiindcă ești pe cale să pătrunzi cu trup și suflet într-o altă aventură, de proporții încă și mai epice, marca profilerul nostru preferat. Și da, i se alătură și agentul Slack Galloway, dar și chipeșul detectiv Rainer Juboorg, cu care Emma a încercat un simulacru de relație, dar căruia nu i-a mai răspuns la mesaje în momentul în care a realizat că, într-o viață ca a ei, dragostea nu poate decât să vireze periculos pe sens interzis.
Sursa foto: Facebook
Mereu am considerat că, în seriile geniale, romanele de mijloc sunt centrul de greutate al întregii structuri a universului literar, iar „Modus7” nu se dezminte câtuși de puțin. Dacă ai tremurat la violența de care dădea dovadă „Măcelarul din Forest Grove”, atunci eficiența și brutalitatea cu care ucide Lunetistul din „Modus7” îți va da coșmaruri. Căci antagonistul din al doilea volum al seriei Emma Moss e mai mult decât un ucigaș în serie, se percepe ca un justițiar, un antierou cu o misiune, aceea de a distruge, de a mutila o societate coruptă și stricată. Pentru Leonard Lake (spre deosebire de „Protocol 9”, Monica Ramirez dezvăluie relativ repede identitatea criminalului său, așadar nu ne facem vinovate de niciun spoiler), lumea are nevoie de un restart, de o purificare care să o readucă la un echilibru primordial, iar crimele sale au o conotație mistică, inspirată de forța naturii și de sălbăticia elementelor, ce îți vor face părul măciucă în cap.
Așadar, atunci când e chemată la datorie de la nunta surorii sale vitrege, Emma Moss zboară, la propriu, în rochia din șifon vernil de domnișoară de onoare pentru a pătrunde din nou în tenebrele minții criminalului ce cauzase un accident în lanț pe o autostradă din Baltimore, curmând viețile a opt oameni. Nici nu apucă bine forțele de ordine să adune primele detalii despre identitatea sa, că Lunetistul, cum este supranumit, face încă șase victime în parcarea unui supermarket, de data aceasta alegând să le execute de aproape, pentru a privi cum se stinge viața în ochii lor goi.
Iar atunci când Emma și Slack află, în urma mărturiei unui veteran homeless, că ucigașul în masă e un fost combatant supraviețuitor al celor mai „fierbinți” teatre de război ale lumii, care mai ucisese deja, „specializându-se” în crima „în pereche” a prostituatelor pe care le lega, le tortura și le ardea apoi în portbagajul mașinilor furate, realizează că nu numai că monstrul e mereu cu un pas în fața lor, dar și puținele indicii pe care reușesc să le pună cap la cap le sunt servite cu lingurița de către același psihopat. Captivant? Cu siguranță, spunem noi, care am înghițit pe nerăsuflate acest thriller trepidant al Monicăi Ramirez, simțind că nu vom mai respira cum trebuie până ce acest criminal imaginar, dar atât de real, nu va fi pus la punct de către eroina noastră preferată, Emma Moss!
Agonizant și visceral, Modus7 te va ține permanent în priză
Ce astenie de toamnă? „Modus7” e remediul oricărei melancolii cu parfum de frunze căzătoare. Monica Ramirez este, așa cum o cunoşteam, maestra absolută a suspansului și creionează și de această dată o atmosferă tulburătoare, tenebroasă, în care trăiești permanent cu sufletul la gură.
Dar „Modus7” e mai mult decât un roman polițist, în accepțiunea clasică, cu împușcături și investigații, a cuvântului. Talentul dragei noastre autoare răzbate în descrieri de o profunzime și o frumusețe aproape nepământeană, iar din primele pagini se remarcă tabloul golfului Chesapeake și al Baltimore-ului în prag de război cu o umbră. Mai mult decât un simplu spațiu, acest univers în miniatură e un personaj care are propria sa menire în cadrul firului narativ. Mai ales imensele păduri în care criminalul atrage forțele de poliție într-un joc lugubru, mustesc de viață, de un întuneric dincolo de ființă. Ploile răpăie, înecând gândurile cititorului, umezeala ne pătrunde în oase și în inimă, iar râul alunecă precum un șarpe, infiltrându-ni-se în minte, jucându-se viclean cu emoțiile și sentimentele noastre. Descrierile Monicăi Ramirez sunt vii, câtuși de puțin plictisitoare, iar atmosfera e atât de încărcată încât nu e de mirare că, indiferent de vremea de afară, vei descoperi că în lumea ta miroase a ploaie pe tot parcursul lecturii.
Încă și mai impresionant, mai terifiant și mai îngrozitor, este incendiul pe care autoarea îl aprinde în paginile Modus7. Nu există nicio notă falsă în redarea infernului de foc și scântei, în sălbăticia cu care flăcările mistuie tot ce e viu, în măreția grozăviei. Praful de cenușă se așterne peste teama ta, îmblânzind-o parcă, și vei urla, vei suspina și vei jeli la cot cu eroii. Nu ne codim să spunem că pasajele în care este descris incendiul sunt printre cele mai bune nu numai din literatura română, ci din cea universală, și te vor răscoli profund. Iar faptul că Monica Ramirez le surprinde prin ochii unor personaje principale, dar și ai unor apariții episodice ce prind viață în numai câteva rânduri, e o decizie briliantă. Ne ierți pentru această dezvăluire, dar ne simțim responsabile să te pregătim.
Nu în ultimul rând, finețea analizei psihologice e magistrală. Dar ne-am obișnuit deja cu profunzimea cu care Monica Ramirez sondează adânc în ființa umană, așa că nu mai surprinde cu nimic. Vei dori, vei tânji să răspunzi cu aceeași ardoare precum personajele la întrebarea ce anume a provocat o ură atât de copleșitoare precum a Lunetistului. Dar curajul cu care autoarea deschide uși de nedeschis, pătrunzând în mintea criminalului, unde ne invită să pășim, la rândul nostru, e inegalabil. Nu te teme dacă la un moment dat vei ajunge să trăiești în universul lui Lake, să devii prizonieră a gândurilor sale, nu e nimic în neregulă cu tine, la mijloc e doar, în lipsă de un cuvânt mai bun, geniul Monicăi Ramirez.
Și pentru că știm că ai nevoie și de un pic de romantism ca să supraviețuiești acestei incursiuni amețitoare, să știi că Rainer și Emma se află la datorie. Iubirea interzisă are iz dulce-amar, dar te aduce cu picioarele pe acest pământ nesigur, poate haotic, dar pe care îl iubim atât. Iar bunătatea, empatia, spiritul de sacrificiu, prietenia (nu putem fi singurele care s-au îndrăgostit de Fisher Hall?) dovedesc că această lume merită, în pofida a orice, să fie salvată.
Dacă ai poftă de un thriller ca la carte, te invităm să descoperi una dintre cele mai incitante lansări ale momentului, Modus7 de Monica Ramirez. Volumul al doilea din seria Emma Moss este disponibil pe site-ul Editurii UP!
Surse foto: iStock, Facebook, Youtube