Sânge albastru: cine are această calitate și de ce

Sânge albastru: cine are această calitate și de ce

Redactor Andreea Baluteanu

„Sângele albastru”, semn al nobleții și al regalității, a semnificat întotdeauna întâietatea, desăvârșirea, superioritatea. Sugerând un caracter special, sângele albastru a fost dintotdeauna subiect de controverse. De la miturile conform cărora capetelor încoronate nu le curgea sânge roșu prin vene până la teoriile SF și chiar miturile medicale, azi îți povestim tot ce trebuie să știi despre misteriosul sânge albastru.

Află dacă avem cu adevărat sânge albastru și cum anume a apărut această sintagmă! Azi te invităm în lumea ascunsă a nobleții celor care nu picură roșu atunci când sunt înțepați!

Există sau nu „sânge albastru”? Ce spune medicina

Un număr mai mare de oameni decât ai putea crede sunt convinși de faptul că sângele e de fapt albastru. Nu știm dacă să îi încadrăm sau nu alături de cei care sunt adepți la fel de pasionali ai teoriei că pământul este plat, dar cert e că, după părerea oamenilor de știință, ambele categorii se înșală.

sange albastru

Sângele nu e nici pe departe albastru, insistă medicii. Și, cum suntem sigure că e imposibil ca până acum să nu îți fi văzut sângele, știm că ești de acord. Sângele e roșu datorită hemoglobinei, care transportă oxigenul între organe și țesuturi și care conține rezerve de fer.

Mai circulă însă un mit, acela că sângele se albăstrește după ce transportă oxigenul la organe. Legenda e însă combătută aprig de cercetători, care ne conving că, cel puțin din punct de vedere medical, nu există sânge albastru.

Nu la oameni, ca să fim mai specifice. Unele specii, precum crustaceele sau caracatițele, pot avea sânge albastru. Explicația constă în faptul că, în loc de hemoglobină, sângele lor conține o proteină de culoare albastră.

Aici mai trebuie făcută o remarcă. Dacă sângele e roșu, de ce venele sunt albastre, ne putem întreba. Se pare că și aici e vorba tot de o percepție. Culoarea albastră este dată de subţirimea și albeața pielii și de modul în care venele reflectă lumina. Cu toate acestea, sângele rămâne tot roșu. Nu e o teorie, este un adevăr științific imposibil de combătut.

Și totuși, de unde vine denumirea de sânge albastru?

Dacă nu există sânge albastru, de unde a apărut această denumire? Din cele mai vechi timpuri, nobilimea s-a detașat de groasele și „grosierele” pături ale societății printr-un set larg de caracteristici. Vehiculându-și proveniența divină, regii și reginele au creat legenda, voit sau nu, că sângele lor era albastru.

Teoria era îmbrățișată cu precădere cu privire la familiile regale europene. De exemplu, Elisabeta I a Marii Britanii era pictată adesea cu chipul și brațele având o tentă albastră. Dar termenul a fost inventat pentru prima dată la Curtea regală a Spaniei, acolo unde se vorbea cu admirație despre „sangre azul”.

printesa

Cu toate acestea, există un sâmbure de adevăr chiar și în cea mai fantezistă legendă. Se pare că majoritatea figurilor regale au aceeași grupă de sânge, cu Rh negativ. Considerat fluidul vieții care trece prin venele oamenilor aleși, cu capacități extraordinare, acest sistem a iscat dintotdeauna controverse. Oamenii de știință îl percep ca pe o simplă mutație, dar sunt și teorii ale conspirației care consideră că sângele cu Rh negativ a aparținut de fapt primilor urmași ai împerecherii dintre extratereștri și oameni sau unor indivizi creați special de către zei.

Cert este că, în urma căsătoriilor prioritar din aceeași familie, poate fi foarte ușor explicată predominanța Rh-ului negativ în familia regală. Dar singularitatea sângelui, combinată și cu faptul că pielea regilor și prinților era rareori alintată de soare, fiind albă ca zăpada, a dus la apariția termenului de „sânge albastru”. Un sânge rar, abia întrezărit prin vene subțiri, de culoarea cerului: cum ar fi putut „oamenii de rând” să nu fie convinși de descendența divină a celor care îi conduceau?

Dar mai există un punct important care trebuie dezbătut acum. Mai ales în epoca medievală, dar și în zilele noastre, familiile regale se delectează grațios cu felurile de mâncare preferate din veselă și tacâmuri de argint. Ce importanță are? O vei realiza când vei afla că cercetătorii au ajuns la concluzia că miniparticule de argint puteau ajunge în alimentele acide și alcaline, cu precădere în vin. Ionii ingerați de gurile nobile creșteau rezistența în fața infecțiilor (de unde și viața lungă a unor monarhi), dar puteau genera și boli precum argyria. Afecțiunea este recunoscută, printre altele, și prin prisma faptului că face venele și arterele mai albastre. Mai e cazul să ne întrebăm de unde provine atât de discutatul sânge albastru?

După cum am văzut, oamenii nu pot avea sânge albastru, chiar și atunci când poartă coroană, chiar și atunci când prin vene le curge un lichid ales. Cu toate acestea, termenul poate fi explicat ușor și fascinant printr-o călătorie ghidată de oamenii de știință pe valurile istoriei.

Chiar dacă are grupa Rh negativ și cel mai rar tip de sânge din lume, albastru sau nu, Prințul Charles a fost infectat cu coronavirus. Citește aici despre starea sa!

Vezi și care este grupa de sânge care te determină să divorțezi mai repede! Află totul și despre grupa de sânge de aur!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Inelul blestemat” al Familiei Regale. Safirul albastru ar fi pecetluit soarta Prințesei Diana și a lui Kate Middleton
„Inelul blestemat” al Familiei Regale. Safirul albastru ar fi pecetluit soarta Prințesei Diana și a lui Kate Middleton
Ce calitate te defineste?
Incepe quiz
Ce calitate te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.