Top 23 de cărți de citit pentru copii

Top 23 de cărți de citit pentru copii

Redactor Andreea Baluteanu

Psihologii și specialiștii în parenting insistă asupra necesității de a citi copilului tău cât mai mult în perioada dezvoltării sale. De la bebelușii care iau contact cu lumea prin intermediul cărților senzoriale la pre-adolescenții care mai savurează încă farmecul unei povești spuse seara, înainte de culcare, cărțile de citit pentru copii reprezintă una dintre cărămizile puse la fundația unui adult fericit și sănătos din toate punctele de vedere.

Azi îți prezentăm 23 de astfel de titluri, pe care le-am grupat în funcție de stadiul de dezvoltare al prichindelului tău, dar și de disponibilitatea titlurilor de lectură. Descoperă cu ce să îl încânți pe cel mic în rândurile de mai jos!

Cărți pentru bebeluși: iubitor de „lectură” încă de la primele lunițe

E adevărat că bebelușul tău nu va pricepe nimic din acțiunea din „Cenușăreasa”, dar va adora cărțile senzoriale. Acestea îl ajută să își dezvolte simțurile și să descopere lumea dincolo de cuvinte. Ușurând de asemenea identificarea și înțelegerea sentimentelor, cărțile senzoriale vor îmbogăți lumea celui mic.

mama care citeste

Baby's Very First Nature Sounds Playbook

Această carte senzorială pentru bebeluși îi face cunoștință celui mic cu sunetele din natură produse de insecte și de animale. De la broscuța cea veselă la albinuța hărnicuță, micuțul tău va învăța care sunt prietenii săi din natură, distrându-se cu imaginile interactive și cu traseele fingertrail atât de aventuroase.

carte senzoriala

Baby's very first Nature Sounds Playbook, librariepentrupici.ro

Carte senzorială cu activități Montessori

Sistemul de educație inspirat de activitatea Mariei Montessori, ce pune accent pe învățarea blândă, interactivă, prin joacă, este îmbrățișat azi de tot mai mulți pedagogi. Asigură-te că bebe se familiarizează cu el de la cele mai fragede vârste grație acestei cărți senzoriale cu activități Montessori pentru bebeluși. E fabricată din materiale naturale, manual, în România.

Carte senzorială cu activități Montessori

Sursă foto: ham-bebe.ro

Cărți de citit pentru copii de doi ani: primele lecturi din viața celui mic

Când a trecut de vârsta de doi ani, prichindelul a bifat deja primele sale experiențe, așa că îl poți ajuta să se cunoască mai bine atât pe sine, cât și colorata lume înconjurătoare prin intermediul povestirilor scurte și simple. Iată ce îți recomandăm!

Bufnițel nu vrea să facă nani, Debi Gliori și Alison Brown

Când Moș Ene nu vrea cu niciun chip să poposească și în camera copilului tău, asumă-ți chiar tu rolul de „adormitoare” de prichindei. Povestea puiului de bufniță pe care nu îl ia somnul va face să tremure pleoapele diafane ale micuțului tău și îl va aduce mai repede pe Moș Ene pe la gene. Garantat!

Bufnițel nu vrea să facă nani, Debi Gliori și Alison Brown

Bufnițel nu vrea să facă nani, Debi Gliori și Alison Brown, cărturești.ro

Bulgăraș - Un iepuraș curajos

Cei mici se vor îndrăgosti pur și simplu de Bulgăraș, care le va deveni rapid cel mai bun prieten. Simpatica necuvântătoare are în această carte de citit pentru copii de doi ani multe de spus, iar aventurile sale vor rima perfect cu lumea atât de încântătoare pe care cel mic tocmai învață să o descopere.

Bulgăraș - Un iepuraș curajos

Bulgăraș - Un iepuraș curajos, librarie.net

Cărți de povești pentru copii: cele mai frumoase dintre cele mai frumoase

Deși cel mai celebru vrăjitor al tuturor timpurilor, Harry Potter, vine să îi salute pe cei mici destul de devreme, să nu cumva să pierzi ocazia de a-i face cunoștință celui mic și cu frumoasele și emoționantele noastre basme. Iată câteva exemple de cărți de citit pentru copii de povești.

„Basmele românilor” de Petre Ispirescu

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, „Aleodor Împărat”, „Porcul cel fermecat”, „Prâslea cel Voinic și merele de aur”, „Fata săracului cea isteață”, „Greuceanu”, „Făt-Frumos cel rătăcit”: așa e că acțiunea multor dintre aceste titluri nu ți-o mai amintești nici măcar tu? E cel mai frumos moment din viață atunci când o redescoperi alături de cei mici!

„Basmele românilor” de Petre Ispirescu

„Basmele românilor” de Petre Ispirescu, emag.ro

„Povești” de Frații Grimm

Dacă mai sus am adus la rang de cinste supereroii noștri naționali, Ileana Cosânzeana cea frumoasă și Făt Frumos cel curajos, e momentul să îi prezinți celui mic și alte modele numai bune de transformat în repere de viață. Îi invităm în scenă pe Hansel și Gretel, Scufița Roșie, Cenușăreasa, Prichindel, Albă ca Zăpada sau Hans cel Norocos, care îi vor deveni celui mic tovarăși la cataramă.

„Povești” de Frații Grimm

„Povești” de Frații Grimm, emag.ro

Cărți de citit pentru copii de 7-8 ani: ce descoperă cel mic când merge la școală

Pe măsură ce înaintează în vârstă, perspectivele literare ale celui mic se deschid precum un boboc de floare udat cu cuvinte alese. Iată ce cărți de citit pentru copii recomandăm de la această vârstă!

„Alice în Țara Minunilor”, Lewis Carroll

Alice ajunge pe un tărâm fantastic deoarece are curiozitatea de a-și pune întrebări despre lumea din jur, ceea ce ne duce la probabil unul dintre cele mai excepționale daruri ale umanității. Ușor bizară, dar fantastic de plină de imaginație, epopeea lui Lewis Carroll a hrănit fantezia a milioane și milioane de copii.

„Alice în Țara Minunilor”, Lewis Carroll

„Alice în Țara Minunilor”, Lewis Carroll, librarie.net

„Heidi, fetița munților” de Johanna Spyri

Una dintre cele mai frumoase cărți de citit pentru copii o are drept eroină pe Heidi, micuța blajină care cucerește inima unui bunic însingurat și lipsit de speranță. Discutând despre dragostea pentru munte, despre viața simplă și plină de iubire, dar și despre importanța de a crește sănătos, în mijlocul naturii, această carte atemporală îi va cuceri pe mici și pe mari deopotrivă.

„Heidi, fetița munților” de Johanna Spyri

„Heidi, fetița munților” de Johanna Spyri, emag.ro

„Pinocchio”, Carlo Collodi

Deși e doar o păpușă de lemn, lui Pinocchio i se lungește nasul de câte ori minte…și va avea această tentație de nenumărate ori în cadrul aventurilor sale. Această carte de citit pentru copii îl va învăța pe cel mic despre importanța de a spune mereu adevărul, dar și despre dragoste de viață și despre faptul că iubirea nu are niciodată capăt și nu este rezervată doar celor în carne și oase.

„Pinocchio”, Carlo Collodi

„Pinocchio”, Carlo Collodi, editura-arthur.ro

Cărți pentru copii de 9 ani: ce mai citim acum?

Cel mic e deja obișnuit cu școala și, sperăm noi, și cu lectura. Iată ce titluri îți sugerăm acum!

Peter Pan, J.M.Barrie

Povestea copilului care nu mai vrea să crească: ce poate fi mai fermecător pentru un prichindel voios, ce se înfruptă plin de viață din toate deliciile copilăriei? Acest clasic al literaturii nu poate fi trecut cu vederea și trebuie neapărat să se numere printre cărțile de citit pentru copii de 9 ani. Cu tot cu Căpitanul Hook.

Peter Pan, J.M.Barrie

Peter Pan, J.M.Barrie, emag.ro

„Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain

E adevărat că una dintre cele mai frumoase cărți de citit pentru copii din lume poate fi savurată la orice vârstă, dar trebuie neapărat citită în primii ani de viață, căci farmecul îi e mai pur ca niciodată. E adevărat că eroul lui Mark Twain îl poate învăța „la rele” pe cel mic, dar ce vârstă e mai potrivită pentru ghidușii decât copilăria?

„Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain

„Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain, editura-arthur.ro

„Cuore, inimă de copil” de Edmondo de Amicis

Cartea scrisă sub forma unui jurnal al unui elev de 10 ani, pe nume Enrico Bottini, e atât de frumoasă și de emoționată, încât poate scurge lacrimi și din ochi seci de adulți supărați pe viață. Dar pentru cei mici va fi un adevărat dar, ce îi va determina să își aprecieze colegii, prietenii și profesorii, dar și părinții mai mult ca niciodată.

„Cuore, inimă de copil” de Edmondo de Amicis

„Cuore, inimă de copil” de Edmondo de Amicis, emag.ro

Cărți pentru copii de 12-14 ani: personaje fantastice și tărâmuri nemuritoare

Jinduiești la cărți de citit pentru copii care să îi mențină proaspăt interesul pentru lectură celui mic? Iată ce recomandăm!

Seria „Harry Potter”

Un orfan crescut de o familie abuzivă, Harry Potter află la vârsta de 11 ani că este de fapt un vrăjitor care a distrus în fragedă pruncie un vrăjitor atotputernic. Seria scrisă de J.K.Rowling este pe atât de frumoasă pe cât e de celebră, și ar fi păcat ca cel mic să crească fără ea. Dacă se poate, convinge-l să devoreze câte un roman pe an, pentru a fi în pas cu evoluția și cu experiențele specifice vârstei personajului principal.

Seria „Harry Potter”

Set Harry Potter 3 Volume - J.K.Rowling, emag.ro

„Amintiri din copilărie”, Ion Creangă

Nu numai Harry mergea la școală, dar și Nică al nostru. Savurosul erou al lui Creangă poate fi mai străin micuților decât vrăjitorul orfan, dar nu înseamnă că nu va deveni la fel de drag. De la aventurile furatului de cireșe la epopeea cu pupăza, această carte legendară va vorbi celui mic despre farmecul unor vremuri mai simple, demult apuse.

Iată aici și un trailer al cărții!

„Cireșarii” de Constantin Chiriță

Dacă ar fi să ne putem pune o dorință, aceea ar fi să devenim iar adolescenți și să mai recitim cu entuziasmul propriu vârstei peripețiile grupului de cireșari puși să dezvăluie mistere. Incită curiozitatea și spiritul de aventură al copilului tău cu această serie nemuritoare de cinci romane pentru minte și pentru suflet.

„Cireșarii” de Constantin Chiriță

„Cireșarii” de Constantin Chiriță, librarie.net

Cărți pentru copii de pe libris.ro: ce poți achiziționa online

Cu sigla respect pentru oameni și cărți, iată ce minuni îți pregătește libris.ro pentru copiii tăi!

Toate pânzele sus” de Radu Tudoran

Anton Lupan își caută prietenul, pe Pierre Vaillant, dispărut fără urmă, și urcă la bordul Speranței cel mai neînfricat, mai cald și mai iubit echipaj de corabie din istoria literaturii. Colindă alături de ei mările, într-o navă care te transportă în timp și în spațiu!

„Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, libris.ro

„O călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne

Un alt autor care poate lumina lumea copilăriei, stârnind imaginația și pofta uluitoare de descoperire, Jules Verne trebuie neapărat descoperit pe Libris. Unul dintre romanele sale de marcă, „O călătorie spre centrul Pământului”, își duce cititorii de toate vârstele, alături de Otto Lidenbrock și de nepotul său, Axel, într-o lume atât de incitantă, dezvăluită de un manuscris misterios.

„O călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne

„O călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne, libris.ro

Cărți pentru copii pdf: ce poți citi online

Visul oricărei mame? Să fim noi cele care nu mai putem ține pasul cu dragostea de lectură a celui mic. Din fericire, în online poți găsi numeroase cărți gratis, în format pdf. Iată numai unele dintre ele!

mama care citeste copilului

Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru

Zei și zeițe, muritori și eroi, tinere preafrumoase sau semizei cu puteri nebănuite: lumea din epopeea lui Alexandru Mitru va încânta visele unui adolescent sau ale unei adolescente. De la Zeus la Hercule, cunoscând-o pe frumoasa Afrodita sau pe înțeleapta Atena, cel mic se va afunda într-o lume fascinantă, a trădărilor, dragostei și răzbunării.

„Hobbitul” de J.R.R.Tolkien

Dacă „Stăpânul inelelor” se poate dovedi pe alocuri mult prea violentă pentru tinerele și fragedele minți, „Hobbitul” este una dintre cele mai frumoase cărți de citit pentru copii. Află cum a ajuns Inelul puterii la Bilbo într-o carte ce nu are complexitatea seriei de filme, dar compensează din plin prin farmec.

La Medeleni” de Ionel Teodoreanu

Primul volum, „Hotarul nestatornic”, e o porție de copilărie gustoasă și colorată, iar de aici încolo copilul tău este invitat să descopere singur cum anume evoluează povestea Monicăi, a Olguței și a lui Dănuț. Cert este că această carte a unui autor român consacrat trebuie ținută cât mai aproape de inimă.

„Cronicile din Narnia” de C.S.Lewis

Dacă l-am invitat pe Tolkien pe lista noastră, nu putea lipsi de pe ea nici bunul său prieten, C.S.Lewis. Englezul ne-a dăruit o serie de șapte cărți reunite în mare în jurul fraților Pevensie, deși există și romane în care aceștia nu apar. Ținutul legendar la Narniei și stăpânul său, vajnicul leu Aslan, vor îmbogăți fantastica lume a copilului tău.

„Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery

Iată una dintre cărțile de citit pentru copii pe care o poți degusta în tandem cu cel mic. Frumoasa poveste a băiețelului de pe altă planetă întâlnit de un explorator în deșert este o lecție despre cele mai nobile valori ale umanității și cele mai frumoase daruri ale vieții.

Acestea sunt câteva dintre cele mai frumoase cărți de citit pentru copii! Descoperă și 8 cărți pe care să le citești la plajă, dar și cele mai frumoase cinci cărți creștine.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Jucării” de Laura Nureldin. Reamintește-ți ce ai uitat din copilărie în această dramă de familie cu accente de thriller incitant
„Jucării” de Laura Nureldin. Reamintește-ți ce ai uitat din copilărie în această dramă de familie cu accente de thriller incitant
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.