Cum se trateaza anxietatea acasa, cu cateva trucuri simple

Cum se trateaza anxietatea acasa, cu cateva trucuri simple

Redactor Alexa Galgau

Anxietatea este in ziua de azi o problema atat de intalnita, incat adesea nici macar nu este luata suficient in serios. Totusi, pentru persoana care sufera de aceasta afectiune nervoasa, calitatea vietii devine tot mai proasta pe masura ce se agraveaza. Nu este exclus sa se ajunga inclusiv la atacuri de panica si insomnie, care, mai departe, pot provoca boli serioase.

Desi nu cere neaparat o programare la medicul psiholog, anxietatea nu trebuie lasata sa devina o problema mai serioasa decat este. De aceea, este bine sa stii cum sa tratezi anxietatea acasa, cu cateva trucuri simple si eficiente!

Cum sa tratezi anxietatea acasa

Anxietatea nici macar nu presupune existenta vreunei predispozitii, ci este o stare care poate sa cuprinda pe oricine, oricand. Atunci cand grijile te coplesesc, se poate instala cu usurinta aceasta afectiune asociata cu stresul. Inima iti bate mai tare, ti se taie respiratia, iar mintea ta intra intr-o spirala a negativitatii din care nu pare sa mai iasa vreodata. Chit ca starea este o raritate pentru tine sau suferi de tulburare de anxietate, iti recomandam sa incepi imediat un tratament simplu, acasa la tine. Iata cateva metode de a trata anxietatea:

1. Bea ceai de musetel:
daca ai doar un moment de anxietate cauzat de un factor de stres de moment, ceaiul de musetel ar putea fi cel mai bun prieten al tau. El are efect calmant, deoarece anumiti compusi din el se leaga de aceiasi receptori din creier ca si substantele din medicamentele calmante. Exista inclusiv suplimente de musetel, care, pe termen lung, te pot ajuta sa scapi de simptomele neplacute ale anxietatii.

2. Bea ceai verde: acesta contine un amino acid numit L-teanina, care ajuta la scaderea pulsului si la reglarea tensiunii arteriale. Un numar mic de studii atesta inclusiv faptul ca ceaiul verde reduce atacurile de anxietate si, in acelasi timp, ajuta persoana care il consuma sa se concentreze mai bine. Pentru a consuma cantitatea potrivita de L-teanina, va trebui sa bei cel putin 5 cesti de ceai verde pe parcursul unei zile. Inlocuieste cafeaua cu aceasta licoare si iti vei multumi singura dupa un timp!

3. Incearca un exercitiu simplu de respiratie: atunci cand simti ca te cuprinde anxietatea, poti sa iti oxigenezi creierul pentru a te relaxa. Metoda pe care ti-o propunem se numeste „4-7-8": expira tot aerul din plamani, apoi trage aer in piept, numarand pana la 4. Tine-ti respiratia pana numeri la 7, apoi expira lent, numarand pana la 8. Repeta de cel putin trei ori pe zi.



4. Fa-ti o baie calda: atunci cand iti incalzesti corpul, toti muschii se relaxeaza si te detensionezi automat, ceea ce ajuta la reducerea anxietatii. Senzatia de caldura poate sa influenteze circuitele neuronale care controleaza dispoztia si poate inclusiv sa stimuleze productia de serotonina.

5. Invata sa meditezi:
asta nu inseamna sa ai cine stie ce experienta ezoterica, ci sa inveti sa fii atenta exact la ceea ce se petrece in momentul prezent. Pare foarte banal, dar este atat de dificil! Anxietatea este aproape intotdeauna cauzata de ingrijorare, iar ingrijorarea este legata de viitor, de faptul ca nu stii ce se va intampla. Atunci cand incerci meditatia mindfulness, inveti sa nu iti mai faci scenarii despre viitor, ci sa iti fixezi atentia pe orice faci in prezent, chiar daca nu ai nicio activitate - poti sa iti observi respiratia. Nenumarate studii atesta beneficiile meditatiei in cazul anxietatii, depresiei si a altor afectiuni psihologice. Trebuie sa incepi incetisor: propune-ti ca timp de 5 minute sa iti observi doar respiratia. Fii atenta la senzatiile pe care ti le da aerul atunci cand intra si iese din corp. Daca nu ai stare pentru asa ceva, poti sa incerci doar sa fii prezenta in totalitate, indiferent ca speli vase, mananci un mar sau te joci cu animalul de companie. Invata sa iti controlezi mintea si nu vei mai fi la cheremul starilor provocate tot de aceasta!

Ai aflat cum sa tratezi anxietatea acasa cu cateva remedii, dar trebuie sa stii ca, indiferent ce faci, cheia se afla mereu in mainile tale. Pentru a scapa de o asemenea problema, trebuie sa fii constienta ca ai nevoie de o schimbare de mentalitate, nu doar de un ceai si o tehnica de respiratie.

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Răspunde la câteva întrebări simple și află ce vedetă este sufletul tău pereche
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află ce vedetă este sufletul tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.