Totul despre serotonina, hormonul fericirii

Totul despre serotonina, hormonul fericirii
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 23.10.2013 | Actualizat Marţi, 06.09.2022

Sigur te-ai întrebat până acum care este formula fericirii. Chiar dacă nu sună foarte romantic, emoțiile noastre pot fi traduse prin procese chimice la nivelul creierului. Serotonina, cunoscută și ca hormonul fericirii, ne influențează direct dispoziția, somnul și multe alte funcții esențiale ale organismului. Află și tu ce scade nivelul de serotonină ca să știi ce trebuie să faci să-ți sporești starea de fericire!

Cuprins

Ce este serotonina?

Serotonina este un neurotransmițător implicat în mod complex în numeroase procese fizice de bază, cum ar fi reglarea somnului sau apetitului, sănătatea oaselor, coagularea sângelui sau dorința sexuală. Nivelurile de serotonină prea scăzute sau prea mari pot cauza probleme de sănătate fizică și psihologică.

Cea mai mare parte a serotoninei din organism se află în intestine. Aproximativ 90% din serotonină se regăsește în celulele care căptușesc tractul gastro-intestinal. Este eliberată în circulația sângelui și absorbită de trombocite. Doar aproximativ 10% este produs în creierul uman.

Serotonina este obținută din aminoacidul esențial triptofan, care nu poate fi produs de corp. Prin urmare, trebuie să-l obții din alimentele pe care le consumi.

Starea psihică, în strânsă legătură cu nivelul de serotonină

Nu degeaba se numește serotonina si "hormonul fericirii". Nivelul ridicat al acestei substanțe implică o stare de veselie și capacitatea de a trece peste stresul zilnic.. La polul opus, un nivel prea scăzut de serotonină poate declanșa în timp depresii și alte boli psihice, precum: anxietatea socială, tulburarea obsesiv compulsivă, anorexia, bulimia, fobiile sau tulburarea bipolară. O persoană cu o cantitate redusă de serotonină în organism va avea dificultăți în a se odihni și va pierde încet-încet capacitatea de concentrare.

Un cuplu fericit
Sursa foto: iStock.com

Serotonina influențează relațiile romantice

Un studiu recent realizat la Oxford arată că serotonina influențează modul în care percepem romantismul și intimitatea. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupe, iar într-una dintre ele nivelul de serotonină al acestora a fost crescut cu ajutorul unei băuturi bazate pe triptofan. După aceea voluntarilor li s-au arătat poze cu diferite cupluri, fiind rugați să le interpreteze. Cei cu nivelul de serotonină ridicat au clasificat cuplurile ca fiind mai romantice și intime, spre deosebire de cei care aveau un nivel normal al acestei substanțe în corp. Această descoperire arată faptul că relațiile noastre cu ceilalți sunt adesea influențate de procese chimice pe care nu le putem controla.

Serotonina reglează sistemul gastrointestinal

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol, 90% din cantitatea totală de serotonină ajunge în sistemul gastrointestinal, ajutând la buna funcționare a acestuia. Aflată în celulele enterocromafine care căptușesc intestinele și stomacul, serotonina se eliberează atunci când mâncăm și influențează contracțiile care împing mâncarea în tubul digestiv. De aceea, dacă nu există în cantități suficiente, poate cauza apariția unei boli frecvente și neplăcute: sindromul de intestin iritabil.

Ce scade nivelul de serotonină?

Un nivel scăzut de serotonină în corp are, de obicei, mai multe cauze, inclusiv:

  • Stresul

Unul din cei mai mari dușmani ai omului modern este stresul deoarece el poate provoca multe probleme de sănătate, inclusiv poate scădea nivelul de serotonină din corp.

  • Factori genetici

Factorii genetici, metabolismul defectuos și problemele digestive pot afecta absorbția și descompunerea alimentelor, ceea ce scade capacitatea organismului de a crea  serotonină

  • Dieta slabă

Neurotransmițătorii sunt fabricați în organism din proteine, însă este nevoie și de anumite vitamine și minerale pentru producția acestei substanțe importante. Dacă alimentația ta este slabă și nu consumi suficiente proteine, vitamine sau minerale, se va crea un dezechilibru al neurotransmițătorilor.

  • Substanțele toxice
Bărbat care fumează
Sursa foto: Pixabay.com

Metalele grele, pesticidele, consumul de droguri și unele medicamente pot provoca leziuni permanente ale celulelor nervoase care produc serotonină. Cofeina, alcoolul și nicotina contribuie semnificativ la epuizarea serotoninei în organism.

  • Alți factori

Modificările hormonale și lipsa luminii solare pot scădea nivelul de serotonină din corp și pot crea dezechilibre ale neurotransmițătorilor. 

Simptomele deficienței de serotonină

Cel mai probabil ai o lipsă de serotonină dacă ai mereu o stare de spirit scăzută, ești tristă, depresivă, îți lipsește energia, ai gânduri negative, ești tensionată și iritată, ai poftă de dulciuri și ai un interes redus pentru sex.

Alte tulburări legate de serotonină includ:

  • Anxietate, atacuri de panică
  • Insomnie
  • Colon iritabil
  • Disfuncție hormonală
  • Fibromialgie
  • Obezitatea
  • Tulburări de alimentație
  • Obsesii și compulsii
  • Dureri musculare
  • Fibromialgie
  • Abuzul de alcool
  • Migrene

Cum să crești nivelul de serotonină

Fericirea nu are o rețetă fixă, dar nu te oprește nimeni să îi dai un mic imbold. Iată cateva metode prin care poți crește cantitatea de serotonina din organism!

1. Stai în soare

Razele ultraviolete au o reputație foarte proastă, din cauză că sunt asociate cu cancerul de piele. Totuși, prin expunerea rezonabilă la acestea, este produsă vitamina D, cu multe efecte pozitive în corp, printre care fixarea calciului și producerea serotoninei.

Femeie frumoasă care zâmbește
Sursa foto: iStock.com

Intensitatea luminii la care ești expusă joacă, de asemenea, un rol important în producerea hormonului fericirii. Astfel se explică și depresiile din anotimpurile reci, în care luminozitatea este redusă. Dacă ai impresia că lumina de la birou este puternică, te înșeli - cea a soarelui este de 100 de ori mai intensă!

2. Mergi la ședințe de masaj

Masajul te face să te simți relaxată și fericită - aceasta nu e o noutate. Acum ai și explicația științifică de partea ta atunci când încerci să îl convingi pe iubitul tău să te răsfețe cu un masaj. Mai multe studii au arătat efectele pozitive ale masajului asupra nivelului de serotonină. Unul dintre ele a fost realizat pe un grup de femei însărcinate care sufereau de depresie. Acestea au primit două masaje pe săptămână de la partenerii lor, timp de patru luni, iar cantitatea de serotonină a crescut cu 30%. Același experiment a fost încercat și pe noii născuți ai unor mame depresive, cărora li s-au oferit 15 minute de masaj, de două ori pe săptămână, timp de 6 săptămâni. Rezultatul a fost la fel de încurajator: serotonina crescuse cu 34%.

3. Efortul fizic nu trebuie să lipsească

Poate ai mai auzit de faptul că efortul fizic încurajează producerea și eliberarea serotoninei, în special în cazul antrenamentelor aerobice, precum alergatul sau mersul pe bicicletă. Dar nu este totul chiar atât de simplu: dacă te suprasoliciți sau te simți obligată în vreun fel să faci efort, s-ar putea ca efectul neurochimic să fie diferit. Așadar, încearcă să integrezi exerciții cardio în programul zilnic și amintește-ți de toate beneficiile acestora pentru a te motiva în acest sens.

4. Amintește-ți de momentele fericite

Ca să te asiguri că nu scade nivelul de serotonină din corp, încearcă să te gândești la momentele frumoase din viața ta. Pare prea simplu pentru a fi adevărat, nu? Studiile arată că simpla evocare a momentelor fericite crește nivelul de serotonină din cortexul cingular anterior, o zonă a creierului care controlează atenția. Din păcate, când te simți nefericită, este destul de greu să îți aduci aminte situații plăcute. Aceasta este și una dintre cele mai mari probleme în cazul depresiei: bolnavii nu reușesc să își amintească faptul că au fost vreodată fericiți, ci numai clipele triste.

5. Alege alimente "fericite"

În ceea ce privește dieta, dulciurile sunt o soluție rapidă pentru a te face să te simți mai bine, dar din păcate, efectul nu durează (și te mai și îngrași, pe deasupra). De aceea trebuie să te orientezi mai degrabă către proteine, bogate în triptofan, substanța care se transformă în serotonina. Aceasta funcționează cel mai bine dacă este consumată cu o cantitate mică de carbohidrați cu eliberare lentă, cum ar fi orezul brun. De asemenea, foarte importante sunt grăsimile sănătoase, așa că nu renunța la pește, avocado, oleaginoase și uleiuri vegetale. Vestea proastă este că nu e recomandat să bei cafea, deoarece așa cum am menționat mai sus, ea este unul din alimentele ce scad nivelul de serotonină. Totuși, dacă nu poți să renunți la cofeină, consum-o după ce mănânci.

Ceaiuri care conțin serotonină

Printre cele mai recomandate ceaiuri care stimulează creșterea nivelului de serotonină se află:

  • Ceaiul de mușețel
Cană cu ceai de mușețel
Sursa foto: Pixabay.com

Studiile au arătat că mușețelul ajută la scăderea simptomelor de anxietate. Unul din motivele pentru care mușețelul este unul dintre ceaiurile care stimulează serotonina este pentru că planta conține un compus chimic apigenina, care stimulează direct neurotransmițătorii și receptorii creierului, inducând relaxarea, starea de bine, mulțumirea și fericirea.

  • Ceaiul verde

Oamenii de știință au descoperit că un consum regulat de ceai verde crește serotonina  și dopamina, ajutând astfel la prevenirea depresiei și inducerea unor sentimente pozitive.

  • Ceaiul de floarea pasiunii (passiflora)

Floarea pasiunii a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata anxietatea, problemele de somn, durerile generale, problemele de menopauză și multe altele. Unele studii au confirmat faptul că acest ceai poate îmbunătăți calitatea somnului. Având în vedere că serotonina este unul dintre hormonii majori care ajută la ritmurile somn-veghe, înseamnă că passiflora este utilă și pentru creșterea serotoninei.

  • Ceaiul de turmeric

Turmericul este un agent antiinflamator și analgezic natural. În plus, cercetările arată că ingredientul activ din turmeric, curcumina, poate ajuta la reducerea simptomelor depresive și a anxietății, prin creșterea nivelului de serotonină și inducerea stării de relaxare.

  • Ceaiul gingseng

Folosit extrem de mult în medicina tradițională chineză, ceaiul de gingseng ajută  la reducerea nivelurilor ridicate de stres, reducerea anxietatea și combaterea sentimentelor depresive. În plus, energizează organismul obosit și crește pofta de viață și optimismul.

Este periculos să ai un nivel prea ridicat de serotonină?

Într-adevăr, prea multă serotonină poate fi periculoasă. Ea îți poate chiar pune viața în pericol, întoxicând creierul. Dacă ai aflat ce scade nivelul de serotonină, trebuie să știi și ce anume îl crește prea mult. De exemplu, anumite medicamente antidepresive, drogurile sau unele suplimente alimentare îți pot ridica nivelul serotoninei mai mult decât este sănătos.

Simptome că ai prea multă serotonină

Dacă iei o cantitate prea mare de medicamente care cresc nivelul serotoninei, poți experimenta simptome de toxicitate. Acestea pot fi:

  • Confuzie
  • Reflexe crescute
  • Stare de nelinişte constantă și agitație extremă
  • Halucinații
  • Fluctuații ale tensiunii arteriale
  • Creșterea ritmului cardiac
  • Greață, vărsături și diaree
  • Febră
  • Convulsii
  • Comă

Simptomele pot începe în câteva minute sau ore (până la 24 de ore) după administrarea sau creșterea dozei unui medicament.

Așadar, cu toții ne dorim să găsim fericirea, într-un fel sau altul. Chiar dacă aceasta depinde de o multitudine de factori, putem încerca să ne facem traiul plăcut prin diferite modalități, inclusiv prin înțelegerea chimiei corpului și adoptarea unui stil de viață care să dea organismului o stare de bine. Nu te mai gândi la ce scade nivelul de serotonină, înceracă să ai grijă de tine și te și răsfeți din când în când și vei vedea că viața ta va deveni mai frumoasă.

Vezi si
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Raluca Margean | Miercuri, 23.10.2013
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 23.10.2013

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Verywellmind.com

Articolul urmator »
„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior
„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior
Ramona Jurubita | Luni, 01.07.2024
Incepe quiz
Ce sta in calea fericirii tale?
Ce sta in calea fericirii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (117)

Ne găsești pe