Cum să faci un delicios magiun de prune fără zahăr. Iată rețeta!
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere
- Calorii:
- 300
Caracteristici
Toamna se strânge recolta, iar gospodinele serioase își pun talentele în practică și gătesc cele mai delicioase preparate culinare. În fiecare toamnă, simțurile olfactive și papilele gustative ne sunt răsfățate din plin, pentru că nu există gospodărie românească în care să nu se gătească tradiționala zacuscă sau deliciosul magiun de prune.
Chiar dacă rafturile magazinelor abundă de gemuri și dulcețuri făcute după diverse rețete, cele mai gustoase rămân cele făcute în casă, după rețeta bunicii. Magiunul de prune fără zahăr este nu numai extrem de delicios, ci și foarte sănătos, pentru că se obține folosind doar îndulcitori naturali (prunele în sine) și fără a se adăuga conservanți.
Cum se prepară cel mai bun magiun de prune fără zahăr
Ingrediente
- 2 kilograme de prune din care ies 3 borcane de 200 de grame de magiun
Ai citit bine, nu ai nevoie de nimic altceva decât de prune! Cele mai bune prune pentru magiun sunt cele brumării sau bistrițe. Acestea sunt un pic mai alungite, pot fi mici sau mai mari, sunt suficient de zemoase și au un gust deosebit. Dacă nu ai prune brumării, poți folosi orice fel de prune.
Mod de preparare
- Spală bine prunele și apoi lasă-le să se scurgă de apă.
- Taie prunele în jumătăți și scoate sâmburii. Adaugă prunele într-o cratiță de inox cu fundul gros. Poți alege și o oală emailată cu gura foarte largă, în cazul în care vrei mai multe borcane de gem și folosești pentru asta o cantitate mai mare de prune.
- Pune prunele la fiert, amestecând la foc mic până când prunele se transformă într-o pastă groasă. La început se amestecă la intervale mai lungi, însă, pe măsură ce se îngroașă pasta, va fi nevoie să amesteci non-stop ca să nu se ardă. Pentru amestecat, e recomandat să folosești o lingură (spatulă) mare de lemn, cu coadă mai lungă.
- Timpul de fierbere pentru un magiun fără zahăr depinde de cât de zemoase sunt prunele pe care le-ai folosit. De obicei, magiunul ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe și fierberea prunelor poate dura câteva ore, în funcție de cantitatea de fructe folosită. Totuși, știi când este gata în momentul în care pasta este destul de groasă, iar tu poți să râcâi cu lingura de lemn pe fundul oalei și gemul nu rămâne pe lingură/oală.
- Când a fiert suficient, așază magiunul (așa fierbinte cum e) în borcane spălate, sterilizate și uscate, adăugând capacul pentru a se sigila bine. Învelește borcanele cu o cârpă ca să stea încălzite și lasă-le așa până se răcesc complet (de obicei, până a doua zi).
- Servește pe pâine și savurează din plin!
Surse foto: Pixabay