Ghebe: beneficii și moduri de consum

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Fierbere
La frigider
Calorii:
200
Ghebe: beneficii și moduri de consum
Redactor Raluca Margean
Luni, 10.06.2024

Ghebele sunt ciuperci sălbatice apreciate atât pentru gustul lor delicios, cât și pentru beneficiile lor pentru sănătate. Dincolo de savoarea pe care o aduc preparatelor culinare, ghebele sunt o sursă importantă de nutrienți esențiali. Află din acest articol care este compoziția nutritivă a ghebelor, ce proprietăți terapeutice au acestea și cum le poți integra în dieta ta!

Cuprins

Caracteristici

Ce sunt ghebele?

Ghebele sunt ciuperci comestibile, deosebit de gustoase. Sunt cunoscute sub denumirea științifică Armillaria mellea și fac parte din familia Physalacriaceae. Ghebele sunt răspândite în nordul Americii de Nord și în Europa, în principal în pădurile de foioase sau de conifere.

Ciuperci crescute pe copaci în pădure
Sursa foto: Pixabay.com

Cresc în număr mare, în tufe cu multe exemplare, pe trunchiuri de copaci aflați în putrefacție ori pe copaci vii, în special pe molizi. Ghebele provoacă putrezirea rădăcinilor copacilor, fiind responsabile de putregaiul alb al lemnului. În România se mai numesc ghebe cu inel, ghebe tomnatice, ghebe de miere, opintici sau popenchi/popinci (de toamnă).

În medii potrivite, ghebele pot trăi sute de ani, iar anumite exemplare au fost identificate ca printre cele mai mari și mai vechi organisme vii. De exemplu, oamenii de știință au descoperit în pădurea Malheur National Forest din Statul Oregon, SUA, o specie de ghebe uriașă. Aceasta era  răspândită peste 900 de hectare, cu o greutate de aproximativ 600 de tone și o vârstă de 2.400 de ani. Ea reprezintă cel mai mare organism cunoscut din lume.

Ghebele sunt bioluminiscente, adică au capacitatea de a străluci în întuneric. Partea producătoare de lumină este miceliul, rădăcinile filamentoase sub formă de fir care se ramifică sub pământ și permit ciupercii să se hrănească și să crească.

Ghebe: valori nutriționale

Ghebele sunt bogate în proteine și carbohidrați, fiind o sursă excelentă de energie. Iată care este valoare nutrițională pentru 100 g de ghebe:

  • Carbohidrați - 81,25 g
  • Grăsimi - 1,97 g
  • Proteine - 1,81 g  
  • δ-Tocoferol (antioxidant) - 42,41 μg
  • Manitol 5.92 g

Manitolul este principalul zahăr liber din compoziția ghebelor, iar acidul malic cel mai abundent acid organic. Acizii grași polinesaturați sunt predominanți, urmați de acizii grași saturați și mononesaturați. 

Miceliul ghebelor conține niveluri ridicate de polizaharide. De asemenea, au fost izolați un număr semnificativ de compuși indol, inclusiv triptamina, L-triptofan și serotonina. Studiile au arătat că 100 de grame de Armillaria mellea conțin 2,207 mg serotonină.

Ce beneficii au ghebele?

Ghebele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

Efecte antioxidante puternice

Ghebele au un conținut bogat de polizaharide, substanțe care la rândul lor au proprietăți antioxidante și imunomodulare, cum ar fi combaterea radicalilor liberi și inhibarea oxidării lipidelor.

Polizaharidele au capacitatea de a stimula sistemul imunitar, prin activarea celulelor imunitare, precum macrofagele, interleukinele și celulele NK, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ.

Activarea macrofagelor încurajează eliberarea de citokine, substanțe chimice care, atunci când sunt secretate, permit celulelor imune să comunice între ele. Interleukinele sunt o categorie mare și variată de citokine produse de leucocite, în special de celulele T. Funcția lor depinde de tipul de globule albe cu care interacționează. Limfokinele coordonează răspunsul imun prin comunicarea cu alte celule.

Ca agent „imunomodulator”, polizaharidele pot regla în sus sau în jos sistemul imunitar ca răspuns la stimuli externi.

Păstrează sănătatea creierului și previne bolile neurodegenerative

Conform studiilor, polizaharidele din ghebe pot îmbunătăți funcția creierului și pot proteja împotriva tulburărilor neurodegenerative. Cercetătorii au constatat că acești compuși au capacitatea de a scădea acumularea în creier a proteinelor ​​​​specifice care au fost legate de boala Alzheimer. Mai mult, s-a descoperit că polizaharidele îmbunătățesc funcția neuronilor și previn deteriorarea celulelor creierului.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Conținutul de fenolici din ghebe poate avea efecte antioxidante și anti-hiperglicemiante. Hiperglicemia este un nivel ridicat al zahărului din sânge și se găsește atât în ​​diabetul de tip 1, cât și în diabetul de tip 2. Compușii din ghebe scad nivelul de zahăr din sânge, prevenind hiperglicemia și protejând astfel corpul împotriva „rezistenței la insulină”, precursorul diabetului de tip 2. Excesul de zahăr în sânge poate fi foarte dăunător pentru vasele corpului, precum și pentru unele organe majore.

Antibiotic natural

Mai mulți compuși considerați antibiotici naturali au fost descoperiți în ghebe. Acești compuși prezintă o acțiune puternică împotriva bacteriilor precum: Candida albicans, Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus etc, precum și drojdii și alte ciuperci. Compușii bioactivi cu activitate antimicrobiană din ghebe inhibă creșterea acestor microbi.

Cum se gătesc ghebele?

Ghebe pe o masă de gătit
Sursa foto: Pixabay.com

Ghebele sunt versatile și pot fi folosite într-o varietate de feluri de mâncare, de la supe și tocane până la sosuri și cartofi prăjiți. Atenție, însă, ghebele crude, nefierte destul sau exemplarele bătrâne sunt toxice. De asemenea, piciorul nu se folosește, fiind tare și fibros. Cele mai bune pentru consum sunt ghebele tinere. 

Una dintre cele mai simple moduri de a prepara ghebele este să le călești în unt sau ulei, cu usturoi și condimente. Acest mod de a le găti le scoate în valoare aroma naturală și te ajută să obții o garnitură delicioasă sau un topping savuros pentru paste sau orez.

De asemenea, ghebele sunt o bază excelentă pentru supe și tocane. Nu trebuie decât să le călești la început cu ceapă și țelină, apoi să adaugi condimentele preferate și să gătești mai departe supa sau tocana. Ghebele se potrivesc foarte bine în ciorbele cu cartofi sau în tocănițele de miel sau carne de vânat. 

Când vrei să îți faci un risotto, adaugă ghebe pentru o aromă deosebită. Prăjește mai întâi ciupercile în unt sau ulei, apoi adaugă orezul și vinul alb. Adaugă treptat și puțină supă de legume și amestecă până când orezul devine cremos și fraged.

Nu în ultimul rând, poți face o pizza extra-delicioasă cu ghebe, ceapă caramelizată și brânză de capră. Această combinație de arome îți va impresiona papilele gustative!

Pregătirea ghebelor pentru gătit

Pentru a pregăti ghebele pentru preparare, trebuie să tai partea fibroasă de la baza tulpinii și, folosind un cuțit mic, să îndepărtezi orice reziduu de pământ rămas. Spală bine ciupercile sub jet de apă și usucă-le apoi ușor. Lasă-le la înmuiat în apă și bicarbonat de sodiu timp de 10 minute, schimbând apa des. Fierbe-le apoi cel puțin 10 minute, îndepărtând orice spumă care apare la suprafață. Micologii recomandă fierberea ghebelor 10 minute înainte de a le găti pentru a elimina orice risc de toxicitate.

3 rețete cu ghebe

Iată 3 rețete delicioase cu ghebe pe care le poți încerca și tu acasă!

Ghebe marinate

Ghebele marinate sunt excelente pentru a fi servite cu măsline și cârnați, încălzite și servite peste pește, adăugate în salate, folosite ca garnitură de supă sau ca aperitiv.

Mâncare de ghebe
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 283 gr. de ghebe proaspete, cu tulpinile tăiate
  • ½ linguriță sare kosher
  • 1 cățel mediu de usturoi, ras
  • 1 ceapă albă mică, tăiată mărunt
  • Piper
  • 1 lămâie mică
  • 2-3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • ¼ cană ulei de floarea soarelui
  • Boia dulce sau iute după gust
  • 1-2 linguri mărar proaspăt tocat sau oregano, mentă, busuioc

Mod de preparare:

  1. Fierbe 3 litri de apă cu 1 lingură de sare, într-o oală mare.
  2. Când apa a dat în clocot, adaugă ciupercile, acoperă oala, așteaptă ca apa să revină la fierbere, apoi pune capacul și lasă la fiert timp de zece minute. Scurge ghebele într-o strecurătoare și lasă să se răcească, apoi clătește.
  3. Întinde ciupercile pe prosoape de hârtie și apasă puțin pe ele pentru a elimina excesul de apă.
  4. Amestecă ghebele într-un castron cu ingredientele rămase. Adaugă 10 felii subțiri de lămâie, ajustează cu sare, piper și alte condimente, dacă mai este necesar și pune-le într-un borcan la frigider.
  5. Ghebele își vor îmbunătăți aroma în timp și vor rezista aproximativ o săptămână.

Ghebe caramelizate cu tăiței Udon

Acest preparat este super ușor de făcut, fiind o alegere excelentă pentru un prânz rapid și sănătos. Combinația de ghebe cu tăiței Gudon creează o aromă dulce, bogată, iar preparatul îți oferă sațietate și nutrienți necesari sănătății organismului.

Tăiței cu legume
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • sare kosher
  • 1½ kg de tăiței Udon
  • 2 linguri ulei de sâmburi de struguri
  • 1 kg de ghebe tăiate în bucăți medii
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • Piper negru
  • 3 linguri miere
  • 4 linguri de unt sărat
  • ½ varză chinezească, feliată fin
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 cepe, tăiate mărunt
  • 1 lingură de semințe de susan, prăjite

Mod de preparare:

  1. Adu o oală mare cu apă cu sare la fiert, adaugă tăițeii udon și fierbe aproximativ 2 minute. Folosește bețișoare sau clești de lemn pentru a desprinde ușor tăițeii.
  2. Scurge, clătește-i cu apă rece și lasă să se scurgă în timp ce pregătești ingredientele rămase.
  3. Încinge o tigaie wok la foc mediu-mare, până când este foarte fierbinte. Adaugă uleiul și ghebele și prăjește timp de 7- 8 minute. Nu amesteca în primele 30-60 secunde, pentru a le permite să se caramelizeze.
  4. Adaugă usturoiul, ½ linguriță de sare și câteva rânduri de piper negru.
  5. Stropește ghebele cu 2 linguri de miere, apoi adaugă 3 linguri de unt și amestecă.
  6. Adaugă tăițeii udon, varza chinezească și sosul de soia în tigaie, apoi amestecă timp de 2 minute, până când varza se ofilește și totul este bine combinat.
  7. Ia de pe foc și adaugă restul de 1 lingură de miere și 1 lingură de unt.
  8. Gustă și asezonează cu mai multă sare și piper negru, dacă este necesar.
  9. Adaugă câteva semințe de susan și servește.

Ghebe cu sos de smântână

Aceste ghebe cremoase pot fi consumate ca aperitiv sau ca masă principală. Sunt absolut delicioase. 

Mâncare de ciuperci în tigaie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 230 gr de ghebe proaspete, curățate și tăiate
  • ¼ de linguriță sare Kosher
  • ¼ cană de sherry
  • ½ linguriță mărar proaspăt tocat
  • 2 linguri de ceapă albă tăiată cubulețe
  • 2 linguri de unt nesărat
  • ½ cană de smântână mai grasă
  • ½ linguriță făină
  • ¼ cană supă de pui sau apă

Mod de preparare:

  1. Taie pălăriile ghebelor în jumătate dacă sunt mari sau lasă-le întregi dacă sunt mici.
  2. Încălzește untul într-o tigaie la foc mediu și lasă să se rumenească. Adaugă ghebele și călește-le până se rumenesc ușor, aproximativ 5-10 minute.
  3. Condimentează cu sare, apoi adaugă ceapa tocată și fierbe timp de un minut sau două până devin translucide.
  4. Presară făină și amestecă.
  5. Adaugă sherry și când tigaia este aproape uscată, adaugă supa și fierbe timp de un minut sau două.
  6. Redu focul la mic, apoi adaugă smântâna și mărarul și amestecă.
  7. Ajustează cu sare și piper dacă este necesar și mai adaugă o lingură sau două de apă pentru a dilua sosul dacă devine prea gros. Servește imediat.

În concluzie, ghebele sunt bogate în nutrienți și adaugă un plus de savoare și valoare nutritivă oricărei mese, astfel sunt o opțiune culinară excelentă. Inspiră-te din rețetele prezentate în acest articol și introdu ghebele în alimentația ta deoarece au foarte multe beneficii pentru sănătate.

Răsfață-te cu niște delicioase ciuperci umplute la cuptor!

Vezi si
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 10.06.2024
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Luni, 10.06.2024

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Indigo-herbs.co.ukPubmed.ncbi.nlm.nih.govForagerchef.comNytimes.com

Articolul urmator »
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024
Incepe quiz
Ce fenomen natural te reprezintă?
Ce fenomen natural te reprezintă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Piper verde: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.03.2024
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe