Cum se face socata cu flori uscate
Cuprins
Recoltarea si uscarea florilor de soc
Pentru a profita la maxim de beneficiile pentru sanatate si de savoarea socului, e important sa stii ca exista anumite reguli privind recoltarea, uscarea si depozitarea florilor de soc:
- recoltarea se face doar in zile insorite, dupa ce roua s-a evaporat;
- inflorescentele de soc trebuie taiate cu o foarfeca de la locul de ramificare;
- recoltarea se face in momentul in care doar aproximativ trei sferturi dintre flori sunt deschise, de regula in lunile mai-iunie, chiar iulie in zonele de munte;
- pentru a preveni mucegairea, imediat dupa recoltare florile trebuie puse la uscat pe o hartie, direct in soare, cu floricelele in sus;
- inflorescentele de soc pot fi scuturate sau pastrate in forma de „buchete" in pungi de hartie sau in saculete de panza.
Reteta de socata cu flori uscate
Ingrediente:
- 15-20 (in functie de dimensiune) de inflorescente de soc, (daca le-ai pastrat pe crengute iti va fi usor sa le numeri. Daca le-ai scuturat, va trebui sa aproximezi cantitatea. O inflorescenta de soc inseamna aproximativ 1-2 linguri de floricele de soc uscate);
- 500 g de miere (poti folosi si zahar alb sau brun, insa mierea e mult mai sanatoasa si da o savoare aparte preparatului);
- doua lamai de dimensiune medie;
- 8 g de drojdie proaspata.
Mod de preparare:
1. Daca florile au fost spalate inainte de uscare, pune-le direct pe fundul unui borcan de 5 l. Daca nu, e nevoie sa le speli inainte
2. Se adauga mierea sau zaharul, sucul de lamaie si coaja de lamaie taiata in feliute subtiri.
3. Se lasa totul la macerat pana a doua zi, apoi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (dizolvata in putina apa), se acopera gura borcanului cu tifon si se lasa la la loc cald pentru a fermenta.
4. Amesteca la cateva ore.
5. In functie de temperatura si de cat de acidulata iti place, socata poate fi considerata gata chiar si dupa 24 de ore sau dupa doua zile, daca iti place mai „intepatoare".
Daca vrei sa prepari mai multa socata, e bine de stiut ca aceasta poate fi congelata si pastrata astfel pentru mai mult timp. Daca o pui in frigider, ai grija sa lasi dopul la sticla usor desfacut pentru ca va continua sa fermenteze.
Socata cu flori uscate nu este doar o bautura a sfarsitului de primavara, ci un rasfat de care te poti bucura intregul an!