Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai bună reţetă de carne la garniţă

Cea mai bună reţetă de carne la garniţă

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Rețete la ceaun
Calorii:
500
Cea mai bună reţetă de carne la garniţă

Caracteristici

Pe vremuri, străbunii noștri nu aveau nici frigider, nici congelator, prin urmare a trebuit să descopere o modalitate ingenioasă de a păstra carnea, astfel încât să poată fi consumată și pe termen lung. Așa au apărut garnițele cu bucăți suculente de carne sau de cârnați. Dacă termenul ți-e necunoscut, află că acestor savori li se mai spune și „carne sau cârnați la cantă” în Ardeal sau „carne și cârnați la găleată” în Oltenia.

Îți povestim mai jos tot ce trebuie să știi despre acest deliciu, dar îți dezvăluim și cea mai bună rețetă de preparare a gustoasei cărni la garniță!

Carnea la garniță: un deliciu tradițional, de o savoare aparte

Carnea la garniță se prepară încă de pe vremea romanilor. De sute de ani, și strămoșii noștri au pus la păstrat carnea de pasăre, de porc, de oaie, de vită cu untură și sare într-un recipient la alegere, fie că este garnița, fie ceaunul, cazanul sau oala de lut. Deși azi avem la dispoziție frigidere și congelatoare performante care păstrează carnea în cele mai bune condiții, obiceiul a rămas și, mai mult, carnea la garniță este considerată o delicatesă, fiind prezentă atât în restaurantele tradiționale, dar și în cele de lux.

Ce este garnița? Un recipient metalic emailat, garnița are o bază încăpătoare și se închide ermetic cu capac. În general, garnițele pot ajunge și la volume de 30 de litri, dar acestea nu mai sunt utilizate decât în gospodăriile tradiționale sau în ferme. Noi îți recomandăm mai degrabă un borcan cu capac ermetic, deoarece este mult mai simplu de pregătit. Gustul și savoarea vor rămâne aceleași.

Carnea la garniță se păstrează de minune timp de mai multe luni și nu trebuie ținută la frigider, ci poate fi păstrată în cămară sau chiar pe pervaz pe durata lunilor de iarnă.

Descoperă mai jos cea mai bună rețetă a acestei minunății a gustului!

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc (spată sau pulpă, e recomandată în general carnea grasă)
  • cârnați (opțional)
  • untură de porc
  • condimente la alegere: usturoi, piper, chimen, boia, foi de dafin, boabe de ienibahar
  • sare (neapărat, pentru conservare)

Carne la garnita

Sursa foto: Instagram

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a tăia carnea de porc și cârnații în bucăți potrivite, de circa 4-5 centimetri.
  2. Sărează bine carnea crudă și apoi pune-o la păstrat la frigider, pentru câteva zile.
  3. Prepară carnea ca pentru o friptură obișnuită, fie în oala cu presiune, fie la cuptor, într-un vas termorezistent ori la ceaun. Carnea se condimentează după cum o consumi în mod normal. Nu uita că gustul este extrem de important, deoarece carnea la garniță va fi savurată apoi ca atare, fără a mai fi pregătită în vreun fel.
  4. Lasă carnea să se rumenească până ce scade toată apa, pas care este extrem de important, deoarece previne formarea ulterioară a mucegaiului. Acest proces poate dura, în medie, circa 2 ore.
  5. Dacă ai optat să pui și cârnați la garniță, prăjește-i timp de aproximativ o jumătate de oră.
  6. Strecoară carnea ca să te asiguri că nu a mai rămas niciun strop de apă și așaz-o separat, pe un platou. Dacă vrei să urmezi modalitatea tradițională de preparare a cărnii la garniță, las-o să se „așeze” într-un vas de ceramică smălțuit.
  7. Între timp, încălzește untura într-o cratiță adâncă, dar fără să o topești în întregime (cât să aibă o consistență fluidă).
  8. Pune carnea la garniță (sau în borcan) și toarnă untura peste ea până ce o acoperi în întregime. Scutură puțin borcanul înainte de a-l închide. Pe măsură ce consumi carnea, asigură-te că umpli din nou borcanul cu untură topită, pentru a o menține în permanență acoperită de „plapuma pufoasă” a grăsimii.

Carnea la garniță se servește ca atare, într-o strachină mirosind a pământ, cu ceapă roșie și castraveți murați scoși de la borcan și cu un codru de pâine proaspătă, rumenit în cuptor. De asemenea, carnea la garniță e un deliciu alături de o omletă, dimineața, dar și pe pat de cartofi, varză sau fasole!

Nu ne mai rămâne decât să te felicităm că urmezi tradițiile și să îți urăm „poftă bună”!

Descoperă și rețeta de „pâinea îngerilor”, care merge de minuna cu carnea la garniță! 

Surse foto: iStock, Instagram

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.