Rețete delicioase
Înapoi la

Cum pregătești cel mai bun humus de năut

Cum pregătești cel mai bun humus de năut

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Cum pregătești cel mai bun humus de năut

Caracteristici

Plin de nutrienți, sănătos și cu o aromă exotică atât de ademenitoare, humusul din năut reprezintă o adevărată tentație culinară pentru ce mici și cei mari deopotrivă. Nu numai că e minunat atunci când ții post și reprezintă o sursă de proteine vegetale minunată pentru vegetarieni, dar humusul din năut e și extrem de sățios și hrănitor.

Azi îți dezvăluim trucurile pentru a prepara cel mai bun humus din năut! Vezi care sunt secretele minunii inspirate de lumea arabă și descoperă câteva rețete pur și simplu magnifice!

Ce este humusul?

De origine orientală, humusul de năut nu este adorat doar în lumea arabă, ci a devenit un răsfăț sănătos și pentru societatea occidentală. Nu e de mirare, dat fiind că are un gust extraordinar, cu iz de O mie și una de nopți și parfum de oaze răcoritoare și îmbietoare, dar e și foarte sățios și nutritiv.

În primul rând, humusul reprezintă o sursă extraordinară de proteine vegetale, fiind minunat dacă ai decis să excluzi produsele din carne din dieta ta. Conține de asemenea și un ansamblu impresionant de minerale (Mangan, Cupru, Magneziu, Fosfor, Fier, Potasiu și Zinc), dar și fibre, acid folic și vitaminele B6 și B1. În plus, humusul e o sursă importantă de aminoacizi și de acizi grași.

Printre uluitoarele beneficii ale acestui produs pentru sănătatea ta se numără: reduce inflamația din corp, susține sănătatea digestivă și echilibrul de bacterii bune al tractului digestiv, reduce glicemia, protejează sănătatea inimii, poate fi excelent în curele de slăbire și reprezintă un aliment de bază pentru cei care suferă de alergii. Ce motive ai avea să nu te îndrăgostești de el?

Rețeta simplă de humus de năut: atât de ușor de preparat

Marele avantaj al humusului de năut este că e extrem de simplu de preparat, așa că nu are rost să cumperi varianta deja pregătită de la magazin, plină de conservanți. Iată de ce ai nevoie pentru un humus de năut ca la carte!

Ingrediente:

  • Pentru Tahini: 70 g de semințe de susan, 1-2 linguri de ulei de struguri sau de măsline, sare după gust;
  • 250 g de năut;
  • sucul de la o lămâie mare;
  • ¼ cană de tahini (aproximativ 60 ml);
  • 1 cățel de usturoi pisat mărunt;
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin (+ ulei pentru servit);
  • ½ linguriță de chimion măcinat;
  • sare după gust;
  • 2-3 linguri de apă;
  • paprika pentru ornat.

Modalitate de preparare:

  1. Dacă folosești năut uscat (nu de la conservă), lasă-l peste noapte la înmuiat. A doua zi de dimineață, pune năutul la fiert.
  2. Cât năutul e pe foc, prepară tahini. Pune susanul la prăjit fără ulei și lasă să se rumenească timp de 3-5 minute. Ai grijă să nu se ardă, așa că amestecă întruna. Pune semințele într-un blender sau un robot de bucătărie și macină timp de 1 minut. Adaugă o lingură din uleiul de măsline și continuă să procesezi timp de 2-3 minute. Dacă ai obținut o consistență cremoasă, de pastă, oprește-te aici. Dacă nu, adaugă și restul de ulei și mai macină timp de 1 minut. La final, adaugă sarea și „blenduiește” pentru încă 5-10 secunde.
  3. Secretul unui humus extraordinar este ordinea în care adaugi ingredientele. Începe prin a amesteca în blender sau robot pasta de tahini și sucul de lămâie, timp de un minut. Curăță marginile ca să te asiguri că s-a mixat toată cantitatea și mai continuă cu o procesare de 30 de secunde.
  4. Adaugă acum uleiul de măsline, usturoiul și jumătate din cantitatea de sare. Procesează pentru 30 de secunde, oprește-te, adună iar rămășițele de pe margine și mai „blenduiește” timp de 30 de secunde.
  5. Adaugă jumătate din cantitatea de năut și pornește robotul sau blenderul pentru 1 minut.
  6. Include și restul de năut și procesează încă unul sau două minute.
  7. Pentru consistența perfectă, adaugă 2-3 linguri de apă în acest mix.
  8. Condimentează după plac. Servește cu ulei de măsline și paprika.

Secretul humusului: cum să îți iasă preparatul perfect

Fiind vorba despre un preparat atât de simplu, humusul de năut are nevoie de măiestrie pentru a ieși cremos ca în cele mai frumoase vise ale tale. Iată care sunt secretele sale!

humus

Folosește năut uscat, nu de la conservă. Deși în teorie nu sunt mari diferențe între ele, la gust se va observa.

Include în rețetă năutul imediat ce l-ai luat de pe foc. Atât timp cât e fierbinte, se va pasa mai ușor și va avea o consistență mult mai cremoasă.

Asezonează și servește rece. Dacă se mărunțește minunat cât e cald, humusul de năut își revelează însă adevăratul gust cât e rece. Așteaptă cu răbdare și adaugă atunci sarea, uleiul de măsline pentru servit și condimentele.

Alege întotdeauna condimente fresh. E o lecție bună de servit pentru orice preparat din bucătărie. Renunță la pudrele de usturoi sau la sarea de lămâie, fiindcă nu vor rivaliza niciodată cu aroma proaspătă a ingredientelor, ca atare.

Finalizează întotdeauna humusul cu apă rece. Cele 2-3 linguri de apă rece transformă o consistență deja cremoasă într-una înnebunitor de pufoasă și de catifelată.

Respectă ordinea ingredientelor. Nu e vorba despre mania unui bucătar, ci de necesitate. Adăugând mai întâi tahini, sucul de lămâie și abia apoi restul ingredientelor, vei obține un mix pur și simplu născut în ceruri.

Humus de năut cu avocado: preparatul care a fugit cu inima noastră

Se spune despre avocado că este fructul generației „mileniale”, iar noi suntem întrutotul de acord: nu mai putem trăi fără el. Iată o rețetă de humus de năut cu avocado pe care o vei adora!

Ingrediente:

  • 400 g de năut;
  • 2 avocado medii și coapte, curățate și tăiate pe jumătate;
  • 3 linguri de ulei de măsline (+ ulei pentru servit);
  • ½ cană de tahini;
  • 3 lingurițe de suc de lămâie;
  • 1 cățel de usturoi mărunțit;
  • sare și piper după gust;
  • 1 linguriță de chimion;
  • fulgi de paprika pentru decor.

Modalitate de preparare:

  1. Prepară humusul așa cum te-am învățat mai sus.
  2. Atunci când adaugi ingredientele finale, mărunțește cele două fructe de avocado și include-le în mix.
  3. Servește cu ulei de măsline și cu fulgii de ardei, alături de tortilla sau pită.

Humus de năut cu ardei copți: un deliciu de încercat acum

Jamila Cuisine ne-a pregătit o rețetă după care te lingi pe degete! Descoper-o în filmulețul de mai jos: humus de năut cu ardei copți, de îți lasă gura apă. Bonus: rețeta e minunată odată cu venirea toamnei, aducând toate aromele irezistibile ale anotimpului în bucătăria ta.

Cu ce se mănâncă humusul?

Humusul de năut e cu siguranță un deliciu, dar la un moment dat poți ajunge să te plictisești de el. Nu și dacă diversifici mereu modalitatea de a-l consuma. Iată care sunt recomandările noastre!

Poți mânca humusul de năut într-una dintre modalitățile de mai jos:

  • cu diverse legume: morcovi, castraveți, roșii, chiar și broccoli, după preferințe;
  • ca dressing la salate;
  • cu feliuțe de măr;
  • ca ingredient secret și prețios în marinarea fripturilor;
  • în sendvișuri;
  • pe o felie de pâine, cu avocado;
  • în vinete umplute;
  • ca sos pentru paste.

Suntem sigure că vei găsi și tu nenumărate alte modalități de a consuma atât de deliciosul humus! Abia așteptăm să ne povestești tu cum pregătești și cum mănânci humusul de năut.

Ferește-te de ele: vezi și cele mai rele 10 alimente din frigiderul tău!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.