Rețete delicioase
Înapoi la

Cum prepari cea mai delicioasă focaccia cu usturoi- rețeta cu frământare ușoară

Cum prepari cea mai delicioasă focaccia cu usturoi- rețeta cu frământare ușoară

Adina Saleh

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...

Focaccia cu usturoi este, cu siguranță, unul dintre preparatele preferate ale multora dintre gurmanzii care adoră bucătăria italiană. Aceasta este, de fapt, o pâine care se aseamănă cu blatul de pizza și poate fi consumată la orice masă din zi. Vă recomandăm câteva rețete simple de focaccia, care se prepară repede, au blatul moale la interior și crocant la exterior și de care pur și simplu, vă veți îndrăgosti.

Focaccia poate fi preparată chiar și de cei care nu au multă experiență în bucătărie sau care sunt începători în ale gătitului, iar ingredientele necesare acestui preparat se găsesc, cu siguranță, în fiecare bucătărie și sunt la îndemâna oricui. Mai mult decât atât, rețeta se prepară doar cu ingrediente naturale și este ideală pentru vegani sau chiar și pentru cei care țin post. Cine ar fi crezut? Ei bine, este un aliment sățios și poate fi consumat fie ca atare, fie în combinație cu altele, iar ingredientele pot fi alese în funcție de preferințele fiecăruia dintre dumneavoastră.

felie de focaccia în ambalaj

Care este istoria focaccia

Istoria acestei pâini numită focaccia se pare că își are originile mult în timp, până în vremea Imperiului Roman, când această pâine plată, destul de asemănătoare cu pizza, era pregătită în cenușa cuptoarelor. De altfel, originea cuvântului "focaccia" vine din latinescul “focacius”, care înseamnă “cuptor”. Alte ipoteze, însă, susțin că își are originea în civilizația Greciei antice, deși există prea puține dovezi în acest sens.

Cu toate că a fost atribuită bucătăriei italiene, ea există și în alte țări unde se numără printre preparatele preferate ale gumanzilor. Dacă ajungeți în Franța, o veți găsi în lista de meniuri, sub denumirea de fouiasse sau fougasse. În Spania poartă denumirea de hogaza, iar în Argentina, unde a pătruns datorită imigranților, se numește fougazza.

De-a lungul istoriei, secole la rând, focaccia a fost asociată cu sărbătorile religioase precum Crăciunul sau Bunavestire, însă, odată cu trecerea timpului, ea a devenit ceva mai laică, răspândindu-se pe mese cât mai diverse, devenind o pâine foarte apreciată în întreaga lume, datorită gustului său dar și faptului că este un aliment versatil, care poate fi consumat alături de alte preparate, înlocuind cu succes pâinea clasică. Dintre toate variantele, ea mai apreciată este focaccia cu usturoiÎn ultimii ani, acest preparat se pregătește tot mai des și în bucătăriile gospodinelor de la noi. Rețelete sunt diverse și diferă în funcție de preferințe.

Vă recomandăm o rețetă de focaccia cu usturoi, care se prepară simplu, relativ repede și cu care vă veți putea răsfăța familia, dar și prietenii.

Ingrediente pentru focaccia cu usturoi și ierburi aromatice 

  • 500 g făină pentru pâine, pizza sau cozonac;
  • 350-400 ml apă;
  • 25 g. drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 linguriță de sare;
  • 40 ml ulei de măsline (2 linguri bune).

 Topping pentru focaccia (opțional):

  • ulei de măsline și sare marină grunjoasă;
  • roșii cherry;
  • măsline fără sâmburi (rondele sau jumatăți);
  • 3 căței de usturoi zdrobiți;
  • ierburi aromatice proaspete (frunze de rozmarin, frunze de cimbru sau frunze de busuioc sau oregano).

focaccia la tavă, asezonata cu roșii

 În bucătăria italiană se folosește foarte mult ca ingredient de bază pentru orice preparat, uleiul de măsline. Acesta este și secretul preparării oricărei focaccia, fiind ingredientul care oferă un gust aparte blatului, dar și o aromă și o textură specifice. Ideal este să folosiți uleiul de măsline extravirgin, acesta fiind și cel mai sănătos, deoarece este presat la rece, nefiind supus procesului de rafinare. În cazul în care nu aveți în bucătărie ulei de măsline, ingredientul poate fi înlocuit cu cel de floarea soarelui, deși, în rețeta originală se folosește cel de măsline. Asta, probabil și pentru că Italia, țara de proveniență a acestui preparat, este una dintre patriile măslinilor. Aici se produce ulei de măsline la scara largă, deoarece sudul țării este o zonă propice cultivării acestui pom binecuvântat, numit si arborele păcii.

Cum se prepară focaccia cu usturoi și ierburi aromatice

  1. Pentru a prepara focaccia cu usturoi, se amestecă uleiul de măsline cu usturoiul și ierburile aromatice și se lasă la macerat. Acest pas simplu face pâinea incredibil de delicioasă;
  2. Se amestecă drojdia cu apă caldă și cu miere. În felul acesta aluatul va dospi mai repede și va avea o textură potrivită;
  3. Adăugați făina, sarea și puțin ulei cu ierburi aromatice și cu usturoi în amestecul de drojdie, apoi frământați aluatul de zece până la cincisprezece ori;
  4. Lăsați aluatul să crească până la dublarea dimensiunii (aproximativ 1 oră);
  5. Adăugați aluatul într-o tigaie mică sau într-un vas de copt și faceți mici gropițe în partea superioară a aluatului apoi ungeți pe deasupra cu uleiul rămas;
  6. Lăsați pâinea să crească încă douăzeci de minute, apoi o puteți pune la copt până când se rumenește și capătă o culoare aurie.

Cu ce se poate servi focaccia cu usturoi

După cum vă spuneam și mai sus, această pâine poate fi servită sub diverse forme, obțiunile sunt nelimitate, însă noi vă mai oferim câteva idei și ponturi binevenite pentru orice gospodină fie experimentată sau novice în arta culinară.

Focaccia cu usturoi poate fi consumată cu iahnia noastră tradițională de fasole, cu zacuscă de legume sau ciuperci, dar și cu alte feluri de preparate. O altă propunere este să o consumați alături de o supă de linte. După ce veți încerca o dată, cu siguranță nu veți mai reveni la clasica pâine din comerț. Totodată, poate constitui unul dintre ingredientele de bază ale unui mic dejun savuros. Puteți pregăti cel mai delicios sandviș cu cremă de brânză, cu o felie de cașcaval sau un jambon, peste care adăugați fie o salată verde sau orice legumă, după preferințele și gustul fiecăruia.

Focaccia cu usturoi și mozzarela

Acest preparat este unul versatil și poate fi adaptat în funcție de preferințele fiecăruia. Pentru cei care adoră gustul de mozzarela, tipic bucătăriei italiene, aceeași rețetă, pe care v-am recomandat-o mai sus, o puteți adapta adăugându-i preparatului puțină mozzarela. Veți obține astfel o rețetă de focacia cu usturoi și mozzarela delicioasă și hrănitoare.

De asemenea, dacă nu vă place rețeta de fcaccia cu usturoi, aroma plantelor aromatice sau mozzarela puteți folosi alte ingrediente, precum măslinele sau roșiile cherry proaspete, dar și pe cele uscate la soare. Această rețeta este ideală și în zilele de post, fiind un preparat sățios și foarte delicios si nu conține niciun ingredient de origine animală.

doua felii de focaccia cu felii de rosii deasupra, asezate pe o farfurie, una peste cealata

 Focaccia cu usturoi și parmezan

Cei care sunteți mai pretențioși puteți adăuga în aceeași rețetă deja cunoscută, parmezan, cașcaval sau brânză. Așadar, acest preparat poate fi adaptat în funcție de preferințele fiecăruia și poate constitui o masă ideală pentru toate gusturile. De asemenea, noi vă mai recomandăm o rețetă simplă al acestui preparat.

Ingrediente pentru focaccia cu usturoi și parmezan

  • 100 ml apa;
  • 100 ml lapte;
  • 1 ou;
  • 50 ml ulei de masline;
  • 1 plic drojdie uscata;
  • 500 g faina;
  • 1 praf de sare;
  • oregano;
  • busuioc;
  • usturoi;
  • 30-40 g parmezan ras.

Mod de preparare focaccia cu usturoi și parmezan

  1. Încălziti puțin apa și laptele, ca atunci cand faceti pâine;
  2. În apa, dizolvati împreună cu o linguriță de zahăr, drojdia și asteptati 10 minute;
  3. Faceti o gaura in mijlocul făinii, în care turnați apa cu drojdia dizolvată, praful de sare, oul și laptele;
  4. Frământati până încorporați tot, după care adaugați treptat și uleiul de măsline;
  5. Împărtiți aluatul obținut în două, apo ungeți-vă mâinile cu ulei de măsline și mai modelați coca obținută;
  6. Puneți coca la frigider pentru 20-30 minute, acoperita în folie alimentară;
  7. După jumătate de ora, o scoateți, vă ungeti mâinile din nou, remodelați și reintroduceți la frigider pentru încă o jumătate de oră;
  8. Întindeti una dintre cele două bucați de cocă, o asezați într-o tavă în care ați presărat făina, o înțepați din loc în loc cu o furculiță, ungeti foaia de coca cu ulei de masline, presarati parmezan, oregano, busuioc, usturoi si tot ce va mai place, dați la cuptorul preîncălzit la 170 °C până capătă o culoare aurie și este rumenită frumos.

Focaccia cu blat subțire

Puteți, de asemenea, să tranformați aluatul de focaccia într-o pizza cu blat subțire. Coaceți blatul apoi acoperiți-l cu diverse ingrediente. Opțiunile sunt nelimitate, iar rezultatele vor fi mai mult decât mulțumitoare. În plus puteți folosi orice fel de ingrediente pe care le dețineți în frigider și pe care le aveți la îndemână.

Aluatul poate fi păstrat la frigider

Aluatul de focaccia poate fi păstrat la frigider până la două zile sau la congelator aproximativ timp de o lună de zile. Așa vă va fi mai ușor să preparați o focaccia cu usturoi sau alte ingrediente, ori de câte ori aveți poftă. Tot ce trebuie să faceți este să înfășurați coca într-o folie de plastic, apoi în folie de aluminiu. În felul acesta se va păstra mai bine și în plus, îl veți avea la îndemână. Va trebui doar introdus la cuptor și asezonat cu ingredientele dorite de dumneavoastră.

Un alt preparat similar, pe care-l puteți face rapid și care este, de asemenea, foarte gustos, mai ales dacă este consumat cald, este pita fără drojdie. Acest preparat este mai simplu de făcut și nu necesită decât patru ingrediente, însă rezultatul poate fi unul de-a dreptul surprinzător și poate înlocui focaccia, fiind a alternativă mai simplă.

Cum să prepari cea mai rapidă rețetă de focaccia fără drojdie

Vă prezentăm o rețetă simplă, dar delicioasă, care se prepară fără drojdie. Din doar patru ingrediente simple și accesibile obțineți niște turte deosebit de delicioase și aromate. Acestea au un spațiu pe mijloc, perfect pentru a fi umplut cu salam, cașcaval sau chiar cu salată sau clasica focaccia cu usturoi, doar că de acesta dată aluatul nu va conține drojdie. Este o alegere foarte bună dacă ați hotărât să diversificați puțin meniul de fiecare zi. Se prepară repede si nu necesită îndemânarea unui profesionist în bucătărie. Poate oricine să o prepare, dar cu siguranță odată ce veți încerca, o veți prepara frecvent și va deveni unul dintre preparatele preferate ale bucătăriei dumneavoastră.

Ingrediente

  • 360 g de făină;
  • 200 ml de apă fierbinte;
  • 0.5 linguriță de sare;
  • 20 ml ulei de măsline.

Mod de preparare

  1. Cerneți făina într-un bol mai adânc;
  2.  Dizolvați sarea în apă caldă;
  3. Faceți o adâncitură în făină. Turnați în spațiul obținut apa caldă cu sare și ulei;
  4. Frământați aluatul;
  5. Înveliți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 20 de minute;
  6. Împărțiți aluatul în 8 părți egale;
  7. Întindeți fiecare porție de aluat într-o turtă. Lăsați-le să se odihnească timp de câteva minute;
  8. Puneți o tigaie uscată pe foc;
  9. Ungeți suprafața de lucru cu ulei;
  10. Întindeți fiecare porție de aluat într-o turtă subțire (cu diametrul de aproximativ 16 cm);
  11. Aranjați turta în tigaia încinsă;
  12. Când pe suprafața turtei vor apărea bule, întoarceți-o pe partea cealaltă. Iarăși întoarceți-o când aceasta va începe să se umfle;
  13. Aranjați turta pe o tavă și acoperiți-o cu un prosop.

doua felii de focaccia cu masline deasupra

 

Rețeta de focaccia cu cașcaval

Acest preparat este la fel de popular precum focaccia cu usturoi, fiind și unul dintre ingredientele care se află la îndemâna gospodinelor de la noi din țară. Cașcavalul este unul dintre alimentele de baza ale oricărei bucătării și care se găsește cu siguranță în majoritatea frigiderelor. De aceea, poate constituii unul dintre ingredientele de bază care intră în compoziția acestui preparat renumit. Pentru a prepara focaccia cu cașcaval, vă recomandăm o altă rețetă, puțin diferită de cea prezentată anterior.

Ingrediente:

  • 450 g făină;
  • 250 ml apă călduță;
  • un plic de drojdie uscată (7g);
  • o linguriță de zahăr;
  • o linguriță de sare;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • 200 grame de cașcaval tăiat cubulețe;
  • două linguri ulei de măsline pentru uns;
  • o linguriță oregano uscat.

Mod de preparare:

  1. Se pun într-un castron apa călduță, uleiul de măsline, lingurița de zahăr si una de sare.
  2. Se adaugă făina amestecată separat cu drojdia uscată, treptat, amestecând în același timp cu lingură de lemn.
  3. Apoi se adaugă și restul de făină și se mai frământă doua-trei minute până când aluatul devine moale, elastic și nelipicios și se procedează la fel ca în cazul rețetei de focaccia cu usturoi, prezentate mai sus.
  4. Se unge aluatul cu ulei de măsline, se acoperă și se lasă la crescut într-un loc călduț până își dublează volumul.
  5. Apoi se aplatizează ușor cu palmele și se așază deasupra cam 1/3 din cantitatea de cașcaval.
  6. Se  împăturește aluatul și se frământă astfel încât cașcavalul să se distribuie cât mai uniform în aluat.
  7. Se pune aluatul într-o tavă antiaderentă și se lasă 10 minute.
  8. Se stropește aluatul cu ulei de măsline, se presară deasupra oregano apoi se pune în tavă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20-25 de minute, sau până se rumenește.

Rețeta de foccacia cu usturoi la tigaie

Există și o rețetă de focaccia cu usturoi care se poate prepara la tigaie, nu în cuptor, precum se prepară rețetele prezentate anterior. Aluatul acesteia se va pregăti precum în rețetele recomandate mai sus, însă forma pe care o va avea focaccia cu usturoi  va fi diferită. Acesta se va întinde cu făcălețul pregătind o foaie relativ subțire din aluat, care apoi, se va umple cu diverse ingrediente, printre care spanac, prosciutto, cascaval sau orice alt ingredient pe care îl aveți la îndemână. Se va închide compoziția în interiorul aluatului, care va fi întins în tigaie și copt pe ambele părți, după ce am uns coca cu ulei pe ambele părti si înțepat cu furculița din loc în loc.

Care este diferența dintre focaccia și lipia cu usturoi?

 Atât lipia cu usturoi cât și focaccia cu usturoi se prepară aproximativ la fel, doar denumirea diferă, în funție de proveniența preparatului și poate ingredientele folosite. Lipia este un preparat care se făcea și la țară de bunicile noastre, însă foloseau ingrediente pe care le aveau la îndemână la vremea respectivă. Cu siguranța, uleiul de măsline folosit la focaccia era înlocuit cu ulei de floarea soarelui, sau în unele zone, chiar cu untura de porc. Restul ingredientelor, în general sunt de natură vegetală, dar la fel ca la focaccia se poate folosi orice ingredient îl aveți la îndemână.

 

 

Poftă bună!

 surse: inspiredtaste.net, retete.eva.ro

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.