Rețete delicioase
Înapoi la

Cum prepari un delicios cozonac de carne ca la mama lui acasă, în Germania

Cum prepari un delicios cozonac de carne ca la mama lui acasă, în Germania

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
La frigider
Calorii:
500
Cum prepari un delicios cozonac de carne ca la mama lui acasă, în Germania

Caracteristici

Dacă îți place să experimentezi în bucătărie și ești mereu în căutare de noi experiențe culinare, atunci ai nimerit exact unde trebuie. Îți prezentăm în acest articol o rețetă deosebită de cozonac de carne, și anume cozonacul tradițional nemțesc Leberkase. Este atât de bun, încât germanii au făcut o adevărată pasiune pentru el. Iată cum se prepară și cum îl poți servi, fie la micul dejun, la prânz sau chiar la cină.

Rețetă cozonac de carne Leberkase 

Acest cozonac de carne tradițional german este deosebit de bun și se face relativ ușor. Nu este nevoie de aluat, trebuie doar să amesteci într-un blender foarte puternic o cantitate mai mare de carne de vită și porc, alături de mai multe condimente. Totuși, ca să iasă conform rețetei nemțești, este obligatoriu să păstrezi amestecul de carne la o temperatură foarte mică. În acest fel se vor combina bine toate ingredientele și se va obține exact textura care trebuie.   

Ingrediente:

  • 200 g carne de vită
  • 200 g carne de porc
  • 400 g grăsime de porc
  • 18 g Nitrit
  • 1 g fosfat
  • 3 g piper alb
  • 1 g măghiran
  • 1 g cimbru
  • 1 g nucșoară
  • 0,5 g ghimbir măcinat
  • 0,5 g cardamom măcinat (condiment)
  • 0,5 g coriandru măcinat
  • ulei sau unt pentru tigaia de copt
  • 250 g gheață pisată

Mod de preparare:

  1. Toacă bine toată carnea și pune-o într-un bol mare. Adaugă toate ingredientele (fără gheață), amestecă foarte bine, apoi introdu totul la frigider pentru aproximativ 15 minute. Este foarte important ca amestecul să fie foarte rece. 
  2. În timp ce se răcește mixtura de carne, preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.
  3. După ce s-a răcit suficient carnea, pune gheața într-un blender și zdrobește-o în bucăți foarte mici. Adaugă apoi mixul de carne și amestecă bine totul. După câteva minute, verifică temperatura întregului amestec, pentru că este foarte important ca aceasta să rămână sub 12 grade Celsius. Dacă temperatura este sub această valoare, continuă să amesteci până conținutul este cremos și lipicios. Dacă temperatura se apropie de valoarea maximă, adăugă mai multă gheață.
  4. Când amestecul este gata, pune-l pe tot într-o tavă unsă în prealabil cu ulei sau unt. Încearcă să eviți formarea bulelor de aer și completează bine fiecare colț al vasului de copt.
  5. Taie amestecul la suprafață cu cuțitul și formează câteva linii perpendiculare, apoi introdu tava la cuptor. Lasă cozonacul să se coacă timp de aproximativ 60- 90 de minute sau până când temperatura din interiorul cozonacului a atins 72 grade Celsius (folosește pentru acest lucru un termometru de gătit). 
  6. Lasă-l să se răcească puțin, apoi servește-l cât timp este călduț. 

Cum mănâncă nemții cozonacul de carne Leberkase?

Cea mai întâlnită metodă de a-l consuma este imediat ce-l scoți de la cuptor, fără nicio garnitură. Se servește călduț, eventual îi poți adăuga puțin muștar. Nemții nu folosesc niciun sos deoarece, spun ei, îi strică tot gustul. Cozonacul de carne Leberkase are o consistență suculentă și din această cauză nu mai necesită un alt sos. 

O altă metodă de a-l consuma este să-l tai în felii de 1 cm și apoi să-l prăjești puțin în tigaie. Se poate servi împreună cu un ou-ochi, atât la micul dejun, cât și la prânz sau seara.

cozonac de carne - chifle cu felii de cozonac

Când se răcește cozonacul, îl poți servi ca un sandwich, alături de două felii de pâine, puțin muștar și o frunză de salată.

Atunci când ai o chiflă crocantă, tai-o pe mijloc, unge-o cu puțin unt, adaugă o felie de cozonac de carne și ți-ai făcut un fel de hot-dog german. Și aici muștarul este obligatoriu! 

Cozonacul de carne se poate păstra în congelator timp de câteva săptămâni. Când vrei să mănânci, scoate-l din congelator și încălzește-l și îl poți servi așa simplu sau prăjit.

Poftă bună!

Citește și: Cea mai suculentă rețetă de friptură de vită la cuptor!

Friptură de carne de porc, bună de te lingi pe degete

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Ce fel de mama vei fi?
Incepe quiz
Ce fel de mama vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.