Rețete delicioase
Înapoi la

Cum să faci tort Medovik (cu miere): rețeta pas cu pas

Cum să faci tort Medovik (cu miere): rețeta pas cu pas

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Fierbere
Cum să faci tort Medovik (cu miere): rețeta pas cu pas

Caracteristici

Tortul Medovik este unul dintre cele mai apreciate torturi de catre gospodinele din întreaga lume. Un tort fin, cu o textură unică și un gust final impecabil, datorită felului perfect în care se îmbină dulceața inconfundabilă a mierii cu aroma moale a smântânii folosite pe post de cremă. Desertul perfect pentru o duminică în familie sau o aniversare de neuitat, cu care îi vei dai gata pe toți mesenii. Deși, la prima vedere doar, poate părea o rețetă complicată, tortul Medovik cu miere și smântână se face mai mult decât simplu și nu necesită decât cunoștințe și ingrediente de bază.

Ingrediente necesare pentru tortul Medovik

Ingrediente pentru blatul cu miere:

  • 120 g miere
  • 450 g făină
  • 130 g unt
    150-200 g zahăr
  • 2-3 ouă
  • 2 linguriţe bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru crema de smântână:

  • 900 g smântână
  • 250 g smântână lichidă grasă (cu 35% grăsime)
  • 250 g zahăr pudră

Ingrediente pentru decorat:

Toate sunt opționale, desigur, în funcție de gusturile și dorințele gospodinei sau a celolr care se vor bucura de acest desert fantastic de bun.

  • Nucă, alune – date pe răzătoare
  • Stafide – pot fi încorporate și în cremă, deoarece nu au o aromă pregnantă care să îi schimbe gustul final acesteia
  • Căpșuni, fructe de pădure etc. – pentru un plus de gust fresh și de culoare

Metoda de preparare a tortului Medovik:

Cum se fac foile de blat:

Începem, desigur, cu baza oricărui desert – aluatul, pregătirea foilor de blat.

  1. Într-un vas care nu lipește, se adaugă zahărul, mierea și untul nesărat. Se pune vasul pe aragaz, la foc mediu spre mic, amestecând continuu până tot zahărul se topește și obții un rezultat omogen (timp de aproximativ 5-7 minute). NU le pune la foc mare, pentru a salva timp și efort, nu vei reuși decât să le faci să se lipească de fundul vasului, oricât de antiaderent ar fi acesta.
  2. Bate bine ouăle. Când obții o pastă omogenă din amestecul de pe foc, dă vasul la o parte. Cât încă este cald, adaugă peste ouăle bătute cu o mână, încet, în timp ce amesteci viguros și cu mișcări largi, cu cealaltă mână, până când ouăle sunt pe deplin încorporate. Dacă NU respecți întocmai acest pas și nu amesteci puternic și rapid, te vei alege cu niște ouă bătute dulci de toată frumusețea.
  3. Adaugă peste și bicarbonatul, amestecând continuu până dispar toate cocoloașele care se formează, inevitabil, și obții un rezultat ușor spumos.Împarte făina în trei părți. Încorporează făina în aluatul pe care îl faci, adăugând pe rând, fiecare treime în parte, amestecând continuu, neobosit, până când obții un rezultat final cleios dar care nu ți se lipește de degete.
  4. Împarte aluatul obținut în 8 părți egale (cel mai indicat este să o faci atâta timp cât aluatul este încă ușor călduț, îți va ușura foarte mult munca). Pe o suprafață igienizată, pe care ai presărat făină din belșug, în prealabil, întinde cu ajutorul unui sucitor fiecare foaie în parte. Diametrul îl alegi tu, în funcție de cât de mare vrei să fie tortul și de cât de groase vrei să îți iasă foile de blat la final. Dacă te ajută, poți presăra făină și deasupra fiecărei foi, în timp ce o întinzi, ca să eviți să se lipească de sucitor. Te poți folosi de un tăietor de pizza pentru a da forma perfect rotundă foii.
  5. Încinge cuptorul. Pune foaia de blat rezultată într-o tavă de cuptor, tapetată cu făină sau cu o hârtie pergament în prealabil, și dă la copt timp de 4-5 minute sau până când devine aurie. De preferat este să coci câte două foi deodată, salvezi mult mai mult timp astfel. Transferă pe un grilaj și lasă la răcit complet până să te apuci de asamblarea tortului. Procedează la fel cu toate cele 8 bile de aluat, până când termini cu ele.
  6. Ce faci cu resturile de aluat, care ți-au rămas de la rotunjitul perfect al foilor de aluat? Le dai la copt și pe ele, iar când sunt gata le fărâmițezi cu ajutorul unui robot de bucătărie sau, clasic, cu sucitorul, până obții ceva asemănător pesmetului.

Cum se face crema/glazura tortului Medovik

  1. Începe cu smântâna lichidă, desigur. Într-un bol mediu, bate bine smântâna, cu un mixer, așa cum o faci pentru orice alt desert, până obții un rezultat omogen, cremos dar tare (știi trucul: dacă întorci castronul cu gura în jos, nu trebuie să curgă). Asta va lua cel mult 1-3 minute.
  2. Într-un bol separat, amestecă smântâna obișnuită cu zahărul pudră. Combină cele două creme, cu mișcări largi dar sigure. Dacă optezi pentru adăugarea stafidelor în crema tortului tău Medovik, acum este momentul să o faci, cu ajutorul unei spatule. Dă la frigider crema până când te apuci de asamblat tortul.

Cum se asamblează tortul Medovik

  1. Pune prima foaie pe platoul pe care îl vei folosi și la servit. Întinde, cu ajutorul unei spatule, crema scoasă de la frigider, în strat generos. Foile de blat vor absorbi automat o parte din cremă ca să se înmoaie, să devină maleabile. Astfel că, dacă nu pui îndeajuns de multă cremă încât să rămână și în foi și între foi, vei avea doar niște blaturi aromate, moi dar...seci, fără umplutură între ele.
  2. Pe măsură ce asamblezi tortul Medovik și pui foile și cremele, strat după strat, una peste alta, apasă bine straturile între ele, pentru a evita formarea de zone aerate. Când ai terminat te stratificat, îmbracă întregul tort în crema care ți-a mai rămas și nivelează.
  3. Alegi să decorezi cu nucă prăjită și mărunțită (sau alune, desigur)? Atunci mărunțește nuca/alunele cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei râșnite de cafea și combină, mai apoi, cu pesmetul format ceva mai devreme din resturile coapte de blat. Presară amestecul peste toată glazura albă de deasupra tortului, în mod egal, tapetând bine și lateralele.
  4. Dacă nu vei folosi nuci/alune pentru tortul tău Medovik, presară doar pesmetul făcut din resturile coapte de blat, așa cum este specificat mai sus.
  5. Poți decora cu căpșuni sau fructe de pădure, la final.
  6. Îmbracă totul în folie de plastic (sau, dacă preferi, poți pune deasupra un capac special pentru torturi, de plastic sau silicon) și dă la frigider peste noapte.

IMPORTANT: Tortul Medovik are neapărată nevoie de o perioadă de timp, de la asamblare până la servire, pentru a absorbi o parte din crema de smântână în foile de blat cu miere. Așa că ai răbdare și lasă-l să se odihnească un pic înainte de a-l devora. Crede-ne pe cuvânt, merită fiecare minut de așteptare din partea ta și a invitaților tăi. Și așteaptă-i deja cu rețeta scrisă separat, pentru fiecare în parte. Garantat ți-o vor cere!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!
Incepe quiz
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.