Rețete delicioase
Înapoi la

Ficat de cod: beneficii și mod de administrare

Ficat de cod: beneficii și mod de administrare

Redactor Raluca Margean

Ficatul de cod este plin de vitamine, antioxidanți, grăsimi bune și proteine, de aceea este o opțiune alimentară excelentă pentru toate vârstele! Uleiul obținut din ficat de cod este și el un remediu tradițional, folosit de secole pentru întărirea imunității și sistemului osos la copii și vârstnici, dar acest produs are mult mai multe beneficii pentru sănătate. Află din acest articol la ce este bun ficatul de cod, cum îl consumi corect și ce rețete delicioase poți prepara cu el!

Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
200
Ficat de cod: beneficii și mod de administrare

Caracteristici

Ficat de cod: informații nutriționale

Ficatul de cod conține acizi grași din familia omega-3, inclusiv EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acești acizi grași nu sunt sintetizați de organism și, prin urmare, sunt numiți „esențiali”. 

De asemenea, ficatul de cod este bogat în vitamine, având o cantitate semnificativă de vitaminele A, D și E.

Iată care sunt informațiile nutriționale ale ficatului de cod și uleiului obținut din ficat de cod!

Conservă desfăcută cu ficat de cod
Sursa foto: iStock.com

O conservă de 20 g de ficat de cod conține:

  • 102 calorii;
  • 1g proteine;
  • 11g de grăsimi sănătoase;
  • Omega 3: 2.28 g  (echivalentul a 456% din Doza Zilnică Recomandată-DZR);
  • Vitamina D: 20µg  (echivalentul a 134% din DZR);
  • Vitamina A: 1020 µg (echivalentul a  128% din DZR);
  • Iod: 100 µg (echivalentul a 67% din DZR);
  • Vitamina B12: 2.12 µg (echivalentul a 53% din DZR);
  • Vitamina E: 4mg  (echivalentul a 27% din DZR).

O linguriță de 4,5 g de ulei de ficat de cod conține:

  • 41 de calorii;
  • Vitamina A: 4.500 de unități internaționale (UI);
  • Vitamina D: 450 UI;
  • Acizi grași saturați: 1,017 g;
  • Acizi grași mononesaturați: 2,102 g;
  • Acizi grași polinesaturați: 1,014 g;
  • Colesterol: 26 miligrame (mg).

Beneficiile ficatului de cod

Primele utilizări ale uleiului din ficat de cod datează de câteva secole, însă de-abia în secolul al XIX-lea și-a câștigat adevărata notorietate. Uleiul de ficat de cod era folosit atunci pentru a preveni reumatismul la persoanele în vârstă și rahitismul la copii, o boală care făcea ravagii la acea vreme. Datorită progresului științei, uleiul de ficat de cod a fost înlocuit curând cu medicamente sintetizate de industria farmaceutică, însă el este în continuare utilizat pe scară largă ca remediu tradițional datorită bogăției sale de nutrienți.

Nenumăratele studii efectuate de oamenii de știință au arătat că ficatul de cod poate avea următoarele beneficii:

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Uleiul de ficat de cod este o sursă excelentă de omega-3, ceea ce ajută la combaterea problemelor cardiovasculare, în special reechilibrarea nivelului de colesterol din sânge și reglarea tensiunii arteriale. Mai multe cercetări au demonstrat că ficatul de cod reduce simptomele aritmiei ventriculare și calcificarea vasculară.

Ajută la păstrarea sănătății ochilor

Combinația dintre conținutul de vitamina A și omega-3 poate crea o sinergie puternică pentru a preveni problemele de vedere. Se știe faptul că omega-3 este implicat în formarea retinei, contibuind astfel la dezvoltarea organului de vedere și la îmbunătățirea acestui simț. Vitamina A, pe de altă parte, este ceea ce are nevoie ochiul pentru a menține funcționale membranele mucoase. De asemenea, permite ochilor să se adapteze rapid la întuneric.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Ficatul de cod are capacitatea de a încetini degenerarea cognitivă, care apare și crește odată cu înaintarea în vârstă. Acidul DHA din compoziția ficatului de cod, un acid gras similar cu omega-3, ajută la menținerea activității optime a creierului și îmbunătățirea memoriei. DHA reduce riscul de Alzheimer și poate încetini progresia acestei afecțiuni degenerative.

Ficatul de cod este un antidepresiv natural

Ficatul de cod poate fi util împotriva depresiei datorită conținutului bogat de omega-3. Studiile au arătat că acest acid ajută la tratarea atât simptomelor depresiei ușoare, cât și a celor severe.

Ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor

Uleiul din ficat de cod a fost utilizat mult timp ca remediu pentru rahitismul la copii. Deși în secolul al XIX-lea nu exista niciun studiu științific care să explice efectele benefice ale uleiului asupra oaselor, astăzi se știe că vitaminele D și A pe care le conține ajută la creșterea și întărirea sistemului osos. În plus, vitamina D acționează ca un stimulent imunitar și ajută la reducerea riscului de gripă, tetanos și pneumonie, favorizând și absorbția calciului. Având în vedere aceste beneficii și faptul că omega-3 este responsabil pentru dezvoltarea creierului și a ochilor, se poate spune că uleiul din ficat de cod este excelent pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

La ce să fii atentă când cumperi ficat de cod?

Ficatul de cod poate fi găsit la conservă. Are o textură densă, untoasă, dar este gustos și sănătos.  Este recomandat să fie ținut la frigider cel puțin o oră înainte de a fi consumat. Conservele conțin și ulei de ficat de cod, pe care peștele îl elimină în procesul de conservare. Uleiul poate fi consumat ca atare cu lingurița (1 linguriță pe zi) sau preparat într-un sos sau maioneză. Uleiul de ficat de cod poate fi găsit separat și în farmacii, disponibil sub formă de ulei lichid sau suplimente în capsule de gel.

Atunci când cumperi conservă de ficat de cod, trebuie să fii atentă la termenul de garanție și la ingredientele de pe conservă, să nu conțină aditivi. De asemenea, conserva nu trebuie să fie alterată, iar când este deschisă, ficatul de cod să arate bine.

Rețete cu ficat de cod

Ficatul de cod din conservă poate fi consumat fie sub formă de pateu sau pastă tartinabilă pe pâine, fie sub formă de salată. Îți prezentăm, în continuare, câteva rețete delicioase pe care să le încerci și tu!

Salată de ficat de cod cu ou

Dacă ești adeptul salatelor sănătoase, poți include această rețetă în meniul tău, vei fi foarte mulțumită de rezultat. Această rețetă este pentru 2-3 porții.

Salată din ficat de cod și ou fiert
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 conservă de ficat de cod
  • 4 ouă fierte tari
  • 2 linguri de mărar proaspăt
  • 3 cepe verzi, tocate fin

Mod de preparare:

  1. Fierbe ouăle, până devin tari.
  2. Toacă mărunt ceapa verde și mărarul și pune-le deoparte.
  3. Când ouăle s-au fiert, taie-le mărunt și pune-le într-un bol.
  4. Adaugă ceapa și mărarul tocat, apoi toarnă deasupra conținutul conservei de ficat de cod. Nu trebuie să pui sare deoarece, de obicei, conserva este destul de sărată.
  5. Amestecă totul foarte bine și consumă proaspăt. Restul poți păstra la frigider 1-2 zile.

Salată de ficat de cod cu avocado

Poate fi o combinație ciudată la prima vedere, dar merge de minune.

Tartine cu ficat de cod
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 conservă de ficat de cod
  • 2 ouă
  • 1 avocado bine copt
  • Cremă de brânză
  • Piper măcinat
  • Castraveți proaspeți

Mod de preparare:

  1. Fierbe ouăle tari și scoate pulpa de la avocado.
  2. Taie ouăle și avocado în bucăți foarte mici, la fel și castraveții.
  3. Scoate ficatul de cod din conservă, îndepărtează excesul de ulei și mărunțește-l bine.
  4. Amestecă toate ingredientele, adaugă piper și verdețuri după gust și mănâncă cu pâine prăjită.

Ficat de cod cu icre roșii

Dacă ești în căutarea unor aperitive deosebite, dar ușor de făcut, poți folosi ficatul de cod în combinație cu icrele roșii.

Felii de pâine cu icre roșii
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 conservă de ficat de cod
  • Caviar roșu
  • Castraveți proaspeți
  • Câteva felii de lămâie
  • Mărar

Mod de preparare:

  1. Mărunțește ficatul de cod și întinde-l pe o felie de pâine.
  2. Taie castravetele în felii subțiri și adaugă-le peste ficatul de cod.
  3. Întinde  caviarul roșu peste castraveți, adaugă o felie de lămâie și decorează cu mărar proaspăt mărunțit.

Pastă tartinabilă cu ficat de cod

Ficatul de cod poate fi combinat cu cremă de brânză și transformat într-o pastă tartinabilă deosebit de delicioasă. Poți adăuga verdețuri și o poți mânca pe pâine, cu roșii și castraveți.

Pâine unsă cu pastă din ficat de cod
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 conservă de ficat de cod
  • 200 grame de cremă de brânză (să nu fie light)
  • Ceapă verde, tocată mărunt
  • Verdețuri după gust (pătrunjel, mărar)
  • Usturoi (opțional)

Mod de preparare:

  1. Mărunțește ficatul de cod, apoi amestecă-l cu crema de brânză.
  2. Adaugă verdețurile și usturoiul presat (dacă folosești) și întinde pe pâine.
  3. Poți adăuga deasupra felii de roșii sau castraveți sau chiar semințe de rodie.

Cum consumi corect ficatul de cod?

Ficatul de cod se găsește sub formă de conservă. De obicei, este destul de sărat, astfel că nu ai nevoie de sare atunci când îl consumi. Dacă sunt bucăți mari, mărunțește ficatul cu o furculiță.

Deși este foarte sănătos, ficatul de cod nu ar trebui consumat în fiecare zi. Specialiștii spun că prea mult omega-3 poate fi dăunător. Doza obișnuită variază de la 1 la 6 grame pe zi, dar administrarea a până la 13-14 grame pe zi poate avea efecte de subțiere a sângelui la persoanele sănătoase.

Printre efectele adverse care pot apărea după un consum prea mare de ficat de cod sau ulei obținut din acesta se numără: tulburări de stomac și greață. Dozele mari de ulei de ficat de cod pot împiedica coagularea sângelui și pot crește șansa de sângerare. De asemenea, nivelurile de vitamina A și D pot deveni prea mari și pot fi periculoase, dacă se depășesc dozele recomandate de ulei de ficat de cod. Prin urmare, este important să discuți cu un medic înainte să introduci în dieta ta zilnică acest produs.

Așadar, ficatul de cod are multe beneficii pentru sănătate, fiind recomandat pentru toate vârstele. Pentru un stil de viață sănătos, inspiră-te din rețetele prezentate din acest articol sau consumă o cantitate mică de ulei din ficat de cod în fiecare zi, conform indicațiilor medicului.

Citește și: Uleiul de mac: beneficii, administrare și contraindicații

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Therascience.com, Skilletsandpots.com, Checkyourfood.com

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Ce nume de agent secret ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce nume de agent secret ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.