Uleiul de mac: beneficii, administrare și contraindicații

Redactor Raluca Margean

Uleiul de mac se obține din semințele plantei Papaver somniferum și este utilizat în scopuri cosmetice, farmaceutice și medicale. El se absoarbe foarte repede în piele, de aceea se folosește pentru producerea mai multor tipuri de unguente și emulsii. În plus, datorită conținutului său ridicat de acid linoleic, uleiul de mac reprezintă o sursă bună pentru suplimentele alimentare. Îți prezentăm în acest articol care sunt principalele întrebuințări ale uleiului de mac, beneficiile și contraindicațiile sale!

Ulei de mac într-un borcan și semințe de mac într-o lingură de lemn

Cum se obține uleiul de mac?

În ultima vreme, interesul pentru uleiul de mac a crescut semnificativ datorită efectelor nutritive și antioxidante ale ingredientelor sale active. Conținutul și valoarea nutritivă a uleiului din semințe de mac poate varia în funcție de culoarea lor și de locul din care provin.

Semințele de mac pot fi într-o varietate de culori diferite, inclusiv alb, galben și albastru. În medie, semințele pot da 45 - 50 la sută ulei.

Uleiul de mac se obține printr-o presare mecanică, fie la rece, fie la cald. Cu ambele procese de presare, sămânța de mac este prima dată curățată și uscată, apoi introdusă într-o presă cu șurub. Cu presarea la rece se obține un ulei de calitate superioară, potrivit în special pentru scopuri alimentare, iar cu  presarea la cald se obține un ulei inferior, care se folosește în principal pentru scopuri tehnice. O altă metodă alternativă de producție este cea a extracției cu dioxid de carbon.

Principalele țări producătoare de ulei de mac sunt Turcia, India, Australia, Franța, Spania și Ungaria, aproximativ 51% din suprafața folosită la nivel mondial pentru cultivarea macului aflându-se în Turcia.

Ulei de mac: beneficii pentru sănătate 

Deși sunt puține cercetări cu privire la potențialele beneficii ale uleiului de mac, în prezent acesta este promovat ca fiind benefic pentru sănătatea generală, inclusiv pentru piele și păr.

Borcan cu semințe de mac și flori de mac alături

Datorită conținutului de acizi grasi (mononesaturați și polinesaturati) și vitamina E, se consideră că uleiul de mac are proprietăți antioxidante. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la lupta împotriva radicalilor liberi care distrug celulele, grăbesc procesul de îmbătrânire și provoacă apariția bolilor.

Deși anumite studii au demonstrat efectul antioxidant al uleiului de mac, se știe că uleiul din semințe de ajwain, muștar și schinduf au proprietăți antioxidante mai puternice decât uleiul de mac.

Utilizarea uleiului de mac în scopuri medicale

Uleiul de mac este utilizat în domeniul chimioterapiei, datorită conținutului semnificativ de iod. Uleiul de semințe de mac iodat este injectat în artera hepatică, apoi se acumulează în micropicături doar în țesutul care conține carcinom hepatocelular. Acolo rămâne timp de câteva săptămâni și atacă celulele tumorale.

De asemenea, produsele iodate din esterii etilici ai acizilor grași din uleiul de mac sunt medii de contrast cu raze X, de aceea sunt utilizate în sonografie, histerosalpingografie, angiografie, limfangiografie și imagistica sinusurilor paranazale.

Nu în ultimul rând, uleiul de mac iodat poate fi administrat în cazurile de deficit de iod.

Tratarea osteoporozei cu ulei de mac

Semințele de mac sunt bogate în calciu, cupru și zinc, minerale care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Ele contribuie la îmbunătățirea densității minerale osoase, întărirea oaselor și a țesutului conjunctiv și prevenirea ruperii acestora. În plus, manganul din compoziția sa ajută, de asemenea, la producerea de colagen în oase, protejează osul de deteriorare și îmbunătățește sănătatea generală a sistemului osos.

Studiile efectuate pe femeile cu osteoporoză au arătat că, după ce acestea au urmat un tratament cu ulei de mac timp de 12 luni, oasele lor s-au vindecat complet.

Ulei de mac pentru somn: ajută sau nu?

De-a lungul timpului, uleiul de mac a fost folosit pentru tratarea insomniei, însă în prezent nu există suficiente dovezi pentru a demonstra acest beneficiu.

Cei care susțin efectele pozitive ale uleiului de mac împotriva insomniei se bazează pe faptul că planta de mac conține morfină, codeină, tebaină și alți alcaloizi de opiu cunoscuți pentru proprietățile lor de calmare și de inducere a somnului. Totuși, este bine de știut că acești alcaloizi sunt de obicei prezenți în lichidul alb lăptos al păstăii de mac, cunoscut și sub numele de latex de mac. Semințele de mac nu conțin în mod natural compuși de opiu, dar pot fi contaminate cu aceștia în timpul recoltării. Înainte de a se obține uleiul de mac, semințele sunt de obicei curățate și uscate, pentru a scăpa de orice alcaloizi de opiu cu care ar fi putut fi intrat în contact.

În general, semințele de mac nespălate prezintă mai multe riscuri pentru sănătate, inclusiv moartea accidentală. Prin urmare, acestea ar trebui consumate numai sub supraveghere medicală.

Ulei de mac: beneficii pentru frumusețe

Datorită conținutului de acizi grași din compoziția sa, uleiul de mac se absoarbe rapid în piele, completând lipidele și mărind elasticitatea pielii. El este folosit pentru producția săpunurilor, a cremelor antirid, demachiantelor și a loțiunilor de corp, fiind utilizat și ca ulei de masaj.

Femeie care se unge cu ulei pe corp

Principalii acizi grași din uleiul de mac includ:

  • Acid linoleic. Acesta ajută la menținerea barierei de apă a pielii, păstrând-o hidratată. Acidul linoleic nu este produs de corpul uman, de aceea trebuie consumat în dietă sau obținut din creme. Persoanele care au deficiențe de acid linoleic pot forma leziuni cutanate solzoase.
  • Acid oleic. Acidul oleic îmbunătățește procesul de vindecare a rănilor.
  • Acid palmitic. Acesta este cel mai frecvent acid gras saturat din corpul uman, care poate fi găsit și în piele. Studiile au arătat că nivelurile de acid palmitic scad pe măsura înaintării în vârstă.

Cum se administrează uleiul de mac?

Uleiul de mac se poate aplica într-o cantitate mică direct pe piele sau adăugând câteva picături la o varietate de produse cosmetice, inclusiv:

  • Loțiuni sau creme
  • Săpunuri
  • Produse de îngrijire a părului

Uleiul de mac poate fi folosit și ca ulei purtător pentru uleiurile esențiale. Pentru a dilua un ulei esențial în ulei de mac, specialiștii recomandă utilizarea a 6 -15 picături de ulei esențial în 30 de ml de ulei purtător.

Datorită aromei sale, uleiul din semințe de mac presat la rece poate fi utilizat și în bucătărie. El este considerat a fi un ulei de gătit de înaltă calitate, datorită conținutului său ridicat de acizi grași nesaturați. Totuși, trebuie avută o grijă deosebită deoarece acest ulei nu trebuie încălzit la temperaturi care depășesc 170˚C. În principal, se folosește în prepararea mâncărurilor reci, precum salate, dar și în rețete cu paste, tăiței sau în aromarea prăjiturilor și produselor de patiserie.

Contraindicațiile uleiului de mac

În general, uleiul din semințe de mac nu are contraindicații. Rar, au fost raportate efecte adverse, precum alergii sau iritații ale pielii. 

Persoana care are o iritație cutanata pe mână

Pentru a vedea reacția organismului tău la uleiul de mac, este important să-l testezi pe piele înainte de utilizare. Testarea te poate ajuta să eviți apariția unei reacții alergice grave, inclusiv șoc anafilactic

Dacă, după efectuarea testării, observi în locul respectiv roșeață, mâncărime sau durere, întrerupe utilizarea. De asemenea, este esențial să te prezinți de urgență la spital, dacă, în urma utilizării uleiului de mac prezinți simptome precum:

  • Urticarie
  • Umflarea gâtului sau a feței
  • Tuse sau respirație șuierătoare
  • Probleme de respirație
  • Simptome gastrointestinale cum ar fi crampe, greață și diaree

Așadar, uleiul de mac este considerat a avea diverse beneficii pentru sănătate, însă există foarte puține studii științifice care să confirme acest lucru. Dacă vrei să-l folosești, este esențial să-l cumperi din surse de încredere și să fie 100% presat la rece. Dacă observi reacții adverse la folosirea lui, consultă de urgență un medic.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator Xanax: întrebuințare, dozaj, contraindicații

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.