Rețete delicioase
Înapoi la

Invata mai multe retete de fripturi/gratar la cuptor

Invata mai multe retete de fripturi/gratar la cuptor

Roxana Gheorghe

Friptura de pui cu mere si friptura din carne de ovina sunt retetele la cuptor pe care vi le voi oferi astazi. Am ales carnea de pui deoarece este formata din substanta mai uscata si este cea mai slaba, iar carnea de ovine pentru ca desi este mai slaba in substanta uscata, contine multe proteine si saruri minerale. Sa vedem cum se prepara aceste retete din gama fripturi/gratar la cuptor.

Friptura de pui cu mere

fripturi/gratar la cuptor

 

Ingrediente friptura de pui cu mere la cuptor:

- un pui de 1 kg
- 1 ½ kg mere
- 100 g unt sau ulei
- ½ lingurita sare
- o lingurita cu varf zahar
- un varf de cutit piper

Cum prepari aceasta reteta de friptura la cuptor?

Tai merele necuratate de coaja in felii de cca 3 cm grosime. Vei folosi mere coapte cu pulpa tare si fara prea multa zeama, deoarece se terciuiesc.

Cureti bine puiul si il lasi intreg, il piperezi putin, dar nu il sarezi. Introduci 4 - 5 felii de mere, nepresate, in locul intestinelor. Restul merelor le asezi intr-o cratita de cca 2 ½ kg sau intr-o tava emailata cam de aceeasi capacitate, astfel incat merele sa fie in strat de circa 5 cm grosime. Adaugi si 3 - 4 linguri de apa si presari merele cu zaharul. Deasupra merelor asezi puiul cu pieptul in sus si il ungi cu tot untul topit sau uleiul.

fripturi/gratar la cuptor

Cratita/tava o introduci in cuptorul care s-a infierbantat bine si o lasi vreo 15 - 20 minute, pana cand se rumeneste putin puiul. Dupa aceea, scoti tava din cuptor, presari puiul cu sare, inclini tava si stropesti, cu sosul format, atat puiul cat si merele. Introduci din nou tava la cuptor, dar reduci focul la mijlociu sau mic. La fiecare 15 minute intorci puiul si il stropesti cu sos si pe el si merele. Nu amesteci deloc in mere pentru ca se terciuiesc. Daca merele nu au lasat destula zeama, iar sosul a scazut prea mult, adaugi cate o lingura cu apa, atat cat sa nu se arda.

Dupa circa o ora, incerci puiul cu furculita si daca intra usor in piept inseamna ca acesta este gata.

Deoarece puiul a fost stropit cu grasime si cu sosul de mere, va capata un gust foarte bun si se va rumeni frumos.

Acest pui se va servi doar cu garnitura de mere.

Pentru o persoana ai nevoie de 400 g mere, deoarece acestea in momentul prepararii scad mult.
Daca folosesti tava, ai grija sa fie emailata, altfel friptura capata gust de metal.

 

Friptura din carne de ovina

fripturi/gratar la cuptor

 

Mod de preparare pentru aceasta reteta de friptura la cuptor:

Pentru aceasta friptura intrebuintam piciorul din spate (pulpa). Daca carnea de ovina este mai batrana, o poti marina pe parcursul a 2 - 3 zile cu mirodenii, ca sa devina mai frageda si sa diminueze mirosul specific.

Asezi carnea proaspata sau marinata intr-o cratita sau o tava emailata sau din tuci, pe un soclu de zarzavat sau direct in tava si o ungi bine cu grasime. In vas pui 4 - 5 linguri cu apa si ½ lingurita cu sare. Introduci tava in cuptor, la foc tare, unde o lasi circa 30 minute. Apoi, reduci focul la mijlociu sau mic si o mai lasi 2 - 3 ore pana se inmoaie bine carnea. In acest timp, intorci mereu carnea si o stropesti cu sosul din tava, pe care il completezi cand scade. Acoperi friptura inca de la inceput ca sa fie suculenta. Cand este gata, o aromezi cu usturoi sau cu tarhon si cimbru.

O servesti cu salata de cartofi , salata de fasole boabe sau varza calita.

Delicioase, aromate si foarte aspectuase, aceste fripturi la cuptor au succes foarte mare in randul consumatorilor de carne.

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (100)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Delia (anonim)
    3 august 2010 15:03

    deliciosss!