Trebuie sa incerci cronutul, cel mai interesant desert al anului!
Cuprins
O inventie a unui patiser francez - Dominique Ansel, cronutul este un desert ce implica o combinatie intre un croissant si o gogoasa. Inca de la aparitia lui in comert, el a starnit atentia pofticiosilor care s-au declarat de-a dreptul incantati de inventia de natura gastronomica. Cum reteta originala este mai greu de preparat, noi iti propunem o varianta mai usora, la indemana. Afla ce presupune prepararea cronutului si de ce metoda implica mai multe zile!
Ingrediente necesare pentru cronut
Pentru aluat:
- un albus mare;
- o lingura de unt moale;
- o lingura de smantana;
- 470 g de faina;
- 60 g de zahar;
- 240 ml de apa
rece;
-o lingura si doua lingurite de sare Kosher;
-o lingura si 1 1/2 lingurita de drojdie instant;
Pentru compozitia de unt:
-18 linguri de unt moale;
Alte ingrediente necesare
- ulei de struguri pentru prajire;
- ganache (in functie de preferinte) reteta originala propune fie o crema cu vanilie si apa de trandafiri, una cu lamaie si smantana sau una cu sampanie si ciocolata;
- zahar pentru decor (poti sa folosesti sos de fructe sau diferite tipuri de glazura - in functie de gusturi).
Iata cum poti sa prepari cronut
Cu doua zile inainte:
Prepara reteta de ganache favorita si tine-o la frigider pana la prepararea cronutului. Dupa aceea, pregateste aluatul de patiserie. Combina toate ingredientele si amesteca-le pana se formeaza o pasta omogena (timp de 3 minute, cu ajutorul mixerului). Aplica putin ulei pe un bol, dupa care pune aluatul in el, acopera recipientul cu o folie de platic si lasa compozitia la crescut pana i se dubleaza volumul.
Intre timp, pregateste compozitia cu unt. Deseneaza cu un creion un patrat de 18 cm pe o hartie de copt. Intoarce foaia invers pentru ca pasta sa nu atinga conturul realizat, apoi pune untul in centru si intinde-l cu o spatula pe toata suprafata. Tine-l peste noapte in frigider. Verifica aluatul pentru cronut. Indeparteaza folia de plastic de pe bol, scoate aluatul si pune-l pe o tava tapetata cu hartie de copt si formeaza un patrat de 25 de cm. Acopera aluatul si pune-l la frigider pana a doua zi.
Cu o zi inainte:
Scoate untul din frigider si ai grija sa nu il rupi atunci cand il iei de pe hartie. Scoate si aluatul din frigider si transfera-l pe un fund de lemn tapetat cu faina. Formeaza in patrat de 2.5 cm grosime cu ajutorul unui sucitor. Pune untul in centrul aluatului, apoi trece marginile compozitiei peste el astfel incat sa il acoperi. Presara faina si intinde din nou aluatul. In cele din urma trebuie sa obtii un patrat de 50 cm. Un secret al celebrului patiser este ca nu trebuie sa folosesti prea multa faina, altfel cronutul se poate intari.
Indoaie aluatul pe orizontala pentru a obtine un dreptunghi, apoi vertical pentru a avea 4 straturi. Impatureste-l cu folie de plastic si introdu-l in frigider timp de o ora. Dupa aceea, scoate-l si repeta pasii de mai sus, apoi tine compozitia peste noapte la frigider.
In ultima zi:
Presara faina pe o suprafata, intinde aluatul intr-un patrat de 40 cm, nu mai gros de 1.5 cm. Pune compozitia pe o tava tapetata cu hartie de copt, apoi introdu-o in frigider pentru o ora. Dupa aceea, scoate aluatul si pregateste-te sa formezi cronutul. Foloseste o forma rotunda de 9 cm pentru a crea 12 cercuri, apoi cu una de 2.5 cm pentru a decupa interiorul lor. Pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, avand grija sa lasi distanta intre forme. Acopera recipientul cu folie de plastic si lasa aproximativ 2 ore deoparte.
Pune uleiul de struguri la incins intr-o tigaie. Ar trebui sa ajunga la 175 de grade Celsius, insa nu multe gospodine au in locuinta un termomentru special pentru bucatarie. Pune cronuturile la prajit si nu le lasa mai mult de un minut si jumate pe fiecare parte. Lasa formele sa se raceasca complet inainte de ale umple.
Mixeaza ganache-ul pregatit in prima zi pana devine pufos, insa tine minte ca nu trebuie sa fie prea moale compozitia. Ca sa umpli cronuturile, foloseste un aparat pentru injectat crema ori taie cercurile de la un capat la celalalt. Le poti umple cu mai multe creme daca cei dragi au diferite preferinte. Decoreaza cronutul cu zahar pudra, sos de fructe ori diferite glazuri (in functie de preferinte). Preparatul se serveste la temperatura camerei.
Desi aceasta reteta de cronut este complicata, rezultatul te va incanta. Poate ca va trebui sa rezisti poftelor culinare cam multe zile, insa surpriza va fi cu atat mai mare.
Vezi si cum se prepara un desert cu banane prajite!