Retete de clatite de peste tot din lume care iti lasa gura apa
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Porții:
- 1-2 porții
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Rețete la tigaie
- Calorii:
- 300

Cuprins
- 1. Reteta de clatite americane
- 2. Clatite austriece: Kaiserschmarrn
- 3. Reteta de clatite pufoase din Australia: Pikelets
- 4. Clatite umplute cu ceapa: o reteta chinezeasca
- 5. Clatite rusesti: Blini
- 6. Clatite pufoase rusesti: Oladi
- 7. Clatite la cuptor: Reteta finlandeza pentru pannukakku
- 8. Clatite frantuzesti: Celebrele crepes
- 9. Clatite traditionale grecesti: Tiganites
- 10. Clatite unguresti: Palacsinta
- 11. Reteta de clatite indiene cu arome deosebite: Uttapam
- 12. Clatite japoneze cu branza si cu carne: Okonomiyaki
- 13. Clatite traditionale somaleze: Anjero
- 14. Ce reteta de clatite au suedezii: Raggmunk
- 15. Clatite cu branza din America de Sud: Cachapas
Caracteristici
Clatitele reprezinta unul dintre cele mai delicioase si mai usor de preparat deserturi. Stiai, insa, ca ele sunt raspandite in intreaga lume? Ei bine, da, in multe bucatarii ale lumii vei gasi retete de clatite dintre cele mai variate.
Iata cateva umpluturi de clatite care iti vor lasa gura apa!
1. Reteta de clatite americane
Savoarea binecunoscutelor clatite americane este data de untul si de siropul de artar cu care sunt asezonate.
2. Clatite austriece: Kaiserschmarrn
Clatitele cu stafide si cu rom sunt preferatele austriecilor. Ele se servesc cu gem sau cu piure de fructe.
3. Reteta de clatite pufoase din Australia: Pikelets
Vrei sa gusti o portie de clatite americane, dar sa folosesti gem in loc de sirop de artar? Atunci incearca faimoasele pikelets, venite tocmai de pe continentul de la antipozi.
4. Clatite umplute cu ceapa: o reteta chinezeasca
Aceasta reteta de clatite poate fi realizata folosind apa, faina, ceapa, ulei de susan si ulei de arahide. Aluatul este nedospit, iar produsul final se serveste alaturi de sos de soia sau de sos de ghimbir.
5. Clatite rusesti: Blini
Pentru poporul rus, aceste clatite inseamna mai mult decat un desert. Originea lor este veche, iar precrestinii le atribuiau conotatii religioase, asemanandu-le cu discul solar.
Aceste clatite se mananca in combinatie cu diverse umpluturi, de la cele dulci pana la cele sarate, incluzand pe lista si faimosul caviar rusesc. De asemenea, trebuie amintit faptul ca blini este un desert tipic perioadei Pastelui, pentru ca ortodocsii rusi nu considera ca untul, laptele si ouale folosite in reteta sunt alimente de dulce.
6. Clatite pufoase rusesti: Oladi
Oladiile se deosebesc de blini prin faptul ca sunt mai pufoase . Ele pot fi consumate, de asemenea, alaturi de diverse fructe sau sosuri, care au ca ingredient principal smantana.
7. Clatite la cuptor: Reteta finlandeza pentru pannukakku
Finlandezii au o metoda aparte de a prepara clatitele: le coc in cuptor. Pannukakku se servesc cu frisca si cu fructe proaspete, acestea dandu-le o savoare deosebita.
8. Clatite frantuzesti: Celebrele crepes
Crepes se numesc clatitele frantuzesti care, dupa ce au fost pregatite si umplute cu diverse combinatii de fructe sau cu sosuri preparate din miere si nuci. Ele se servesc impaturite in patru si pot fi flambate.
9. Clatite traditionale grecesti: Tiganites
Reteta clatitelor traditionale grecesti difera putin de cea pe care noi o cunoastem, iar gustul specific al acestora este dat de cateva ingrediente speciale: malaiul, busuiocul, menta proaspata, usturoiul si cimbrul.
10. Clatite unguresti: Palacsinta
Si vecinii nostri de peste granita au o reteta de clatite, pe care ei le numesc palacsinta. Desertul nu se deosebeste cu nimic de cel traditional romanesc.
11. Reteta de clatite indiene cu arome deosebite: Uttapam
Aceste clatite indiene se aseamana mai degraba cu o pizza, gratie varietatii de ingrediente folosite pentru topping. Astfel, pentru a prepara uttapam, indienii folosesc de la orez si fasole pana la rosii, ceapa, ardei iute si varza tocata.
12. Clatite japoneze cu branza si cu carne: Okonomiyaki
Clatitele japoneze sunt savuroase si contin o serie de ingrediente pe care cu siguranta nu te-ai fi gandit sa le combini astfel: fructe de mare, cartofi dulci, oua, varza tocata, carne de porc si branza.
13. Clatite traditionale somaleze: Anjero
Reteta clatitelor somaleze se deosebeste de cea pe care noi o cunoastem in primul rand prin modul de preparare. Acesta presupune dospirea aluatului timp de mai bine de 12 ore, apoi prajirea clatitelor pe o plita metalica incinsa. Anjero se servesc alaturi de diverse garnituri traditionale, preparate din carne sau legume.
14. Ce reteta de clatite au suedezii: Raggmunk
Clatitele suedeze, raggmunk, sunt preparate din cartofi, faina, oua, ceapa sau usturoi si diverse mirodenii. Asadar, ele pot fi mai degraba servite la felul doi decat la desert.
15. Clatite cu branza din America de Sud: Cachapas
In Venezuela si in Columbia, clatitele traditionale sunt preparate din faina de porumb si se servesc cu un tip de branza asemanatoare cu mozzarella. Uneori, cachapas sunt incluse in meniul alcatuit din diverse preparate pe baza de carne.
Retete de clatite gasim peste tot in lume, fie ca vorbim despre tarile din Europa, despre indepartatele continente Australia si America sau despre taramurile mai exotice ale Africii si ale Asiei. Incearca si tu sa prepari diverse variante de clatite si descoper-o pe cea preferata!


