De ce este bine să mănânci linte

De ce este bine să mănânci linte

Paula Rotaru

Bogată în fibre, proteine, minerale, vitamine și alte substanțe nutritive esențiale pentru organism, lintea este un aliment pe care trebuie să îl incluzi mai des în regimul tău. Este ușor de preparat în comparație cu fasolea și are mult mai puține calorii, fiind ideală în curele de slăbire.

Consumată în salate sau ca fel principal, lintea este un aliment delicios, nutritiv și foarte versatil, putând fi adaptat multor preparate culinare.

Grecii considerau lintea „mâncarea săracului”, însă egiptenii aveau o cu totul altă părere despre acest aliment. Se pare că în mormintele faraonilor au fost găsite boabe de linte, ceea ce arată că acest aliment era foarte prețuit.

Află în continuare care sunt principalele beneficii ale lintei asupra sănătății!

lentils

Sursa foto: Flickr @ Justyna Sokolowski

Tipuri de linte

Lintea este disponibilă în mai multe forme și culori, fiecare având un gust unic și modalități diferite de preparare. Cele mai comune tipuri de linte sunt cele verzi și maro, însă există și varietăți roșii, galbene sau negre.

Lintea neagră, cunoscută și ca lintea beluga, este renumită pentru asemănarea sa cu caviarul, fiind folosită adesea ca ingredient principal în salate sau supe.

Lintea maro are un ușor gust pământiu, fiind ideală pentru felurile principale, cum ar fi o tocăniță.

Lintea verde, pe de altă parte, are nevoie de aproximativ 45 de minute pentru a se găti, însă, chiar și după fierbere, textura rămâne un pic al dente, fiind ideală pentru salate.

Lintea roșie, galbenă sau aurie este folosită în special în preparatele indiene. Are un gust ușor dulceag și se gătește în aproximativ 30 de minute, fiind potrivită pentru supa cremă.

Lentils Superfood

Sursa foto: Flickr @ Argan Life 

Dacă ți-ai propus să îți faci provizii de linte pentru iarnă, te sfătuim să alegi boabele uscate, ferme, curate, care nu sunt decorticate. Regula generală pentru a găti lintea: o măsură de linte la patru măsuri de apă sau supă.

Lintea – valori nutriționale

Lintea este un aliment bogat în minerale, proteine și fibre, dar și o sursă excelentă de vitamina B6. Iată câte substanțe nutritive se regăsesc în 100 de grame de linte gătită:

  • 9 grame de proteine
  • 0.3 grame de grăsimi
  • 20 de grame de carbohidrați (7.9 grame fibre și 1.8 grame zaharuri)
  • 45% din doza zilnică recomandată (DRZ) de folați
  • 36% din DZR de fier
  • 70% din DZR de mangan
  • 28% din DZR de fosfor
  • 14% din DZR de potasiu
  • 58% din DZR de vitamina B1 (tiamină)
  • 127% din DZR de vitamina B6

Lentil Macro

Sursa foto: Flickr @ nick mote

De asemenea, lintea este o sursă excelentă de riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), magneziu, zinc, cupru și seleniu. O porție de 100 de grame de linte conține doar 116 calorii, dar este foarte sățioasă și recomandată frecvent de medicii nutriționiști în regimul de slăbire.

Beneficii linte: cum te ajută acest aliment să fii sănătoasă

Numeroase studii confirmă efectele benefice ale consumului de linte asupra organismului uman: reduce riscul de obezitate, previne diabetul, bolile de inimă, înlătură oboseala și reduce riscul de avort spontan.

Iată care sunt beneficiile consumului de linte, dovedite de studii științifice!

Menține sănătatea inimii

În urma unui studiu de mare amploare, care a presupus monitorizarea obiceiurilor alimentare a 16 000 de persoane din diferite țări ale lumii, pe o perioadă de 25 de ani, s-a constatat că cele care consumau multe legume, leguminoase și pește aveau un risc cu 82% mai mic de a suferi de afecțiuni cardiace, scrie whfoods.com.

O altă cercetare, publicată în Archives of Internal Medicine, confirmă că riscul de boli cardiace este semnificativ redus datorită consumului crescut de alimente bogate în fibre, așa cum este și lintea. Au fost monitorizate obiceiurile alimentare a peste 10 000 de americani, pe parcursul a 19 ani, iar rezultatele au indicat că persoanele care consumau zilnic alimente bogate în fibre solubile aveau un risc cu 20% mai redus de apariție a bolilor cardiovasculare.

Lentils in the shape of a Heart  with basil isolated on white background

Sursa foto: Flickr @ Irina Shomova

Potrivit American Heart Association, fibrele au rolul de a reduce nivelul colesterolului „rău”, principalul factor de risc în apariția bolilor cardiace.

Însă nu doar fibrele sunt cele care protejează sănătatea inimii, ci și folații, magneziul și potasiul din compoziția lintei. Folații reduc nivelul de homocisteină, un aminoacid care, în exces, deteriorează vasele de sânge și crește riscul de boli de inimă.

Magneziul, pe de altă parte, acționează ca un betablocant de calciu natural. Altfel spus, dacă organismul dispune de un nivel optim de magneziu, vasele sangvine sunt protejate, asigurând circulația normală a sângelui la organele vitale. Studiile arată că deficitul de magneziu este asociat frecvent cu infarctul.

Cât despre potasiu, acesta se regăsește din belșug în linte și are efecte vasodilatatoare, favorizând scăderea tensiunii arteriale.

Învinge oboseala și crește nivelul de energie

Consumul de linte este indicat și persoanelor care se confruntă cu stări de oboseală sau lipsă de concentrare. O singură porție de linte conține peste o treime din necesarul zilnic de fier. În special femeile cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani se confruntă cu carențe de fier, manifestate adesea prin lipsă de energie, oboseală și dificultăți de concentrare, din cauza sângerărilor menstruale.

Fierul non-hem din linte este un mineral ușor de absorbit, care asigură echilibrarea hemoglobinei, o proteină care ajută la transportul oxigenului și al substanțelor nutritive în organe și țesuturi.

Un alt „vinovat” pentru lipsa de energie este aportul redus de carbohidrați complecși, de calitate, care se regăsesc din belșug în linte.

Ying Yang lentils

Sursa foto: Flickr @ Gael Martin 

Reglează glicemia și previne tulburările digestive

Consumul regulat de linte are efecte benefice și asupra nivelului de zahăr din sânge. Potrivit specialiștilor în nutriție și boli metabolice, lintea și leguminoasele în general au cantități mari de fibre, care echilibrează nivelul glicemiei și previn instalarea diabetului de tip 2.

De asemenea, fibrele sunt importante și pentru un tranzit intestinal sănătos. Ele conferă sațietate, reduc pofta de mâncare și elimină constipația, promovând sănătatea tractului digestiv. Astfel, lintea te ajută să ții sub control senzația de foame și să slăbești sănătos. Totodată, fibrele au un rol important în prevenirea unor boli digestive, precum sindromul colonului iritabil sau diverticuloza.

Lentils

Sursa foto: Flickr @ Fredrik Lyhne

Previne cancerul și malformațiile congenitale

Lintea conține mulți folați, adică vitamina B9, cu rol deosebit de important pentru sănătatea fătului. Carența de folați crește cu 50% riscul de defecte la naștere și avort înainte de termen.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) recomandă gravidelor să consume cel puțin 400 de micrograme de acid folic zilnic. O porție de linte asigură 90% din necesarul zilnic de acid folic.

Lentils

Sursa foto: Flickr @ Molly Elliott

De asemenea, consumul de linte este recomandat și pentru prevenirea anumitor forme de cancer. Datorită seleniului din compoziție, lintea are efect antiinflamator și anticancerigen. Astfel, consumând regulat linte, îți protejezi organismul de inflamații, principala cauză a dezvoltării celulelor canceroase, și stimulezi producția de celule T (limfocite), care te apără de virusuri și bacterii.

Studiile arată că riscul de cancer colorectal este semnificativ redus în cazul persoanelor care consumă frecvent linte.

Deși este sănătoasă, lintea consumată în cantități mari poate prezenta reacții adverse, precum constipație sau flatulență, din cauza fibrelor conținute. Din acest motiv, dacă vrei să mărești aportul de fibre, este indicat să o faci treptat și să bei multe lichide, pentru a evita tulburările digestive.

Acum, că știi care sunt beneficiile lintei, află și cum se prepară o delicioasă ciorbă de linte, perfectă în perioada postului, sau o salată de linte ideală pentru prânz sau cină!

Surse foto: Pixabay, Flickr

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)