Sindromul de colon iritabil - simptome, diagnostic, tratament

Sindromul de colon iritabil - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune comuna, care afecteaza intestinal gros.

Desi simptomele ei sunt suparatoare, aceasta boala nu provoaca schimbari in tesutul colonului si nici nu creste riscul de cancer, potrivit specialistilor citati de mayoclinic.org.

femeie care se tine de burta

SCI este cea mai frecventa tulburare digestiva si afecteaza de doua ori mai multe femei, decat barbate. Multi oameni au aceasta afectiune fara sa o recunoasca si nu cauta niciodata asistenta medicala, insa un procent scazut din populatie are simptome cornice.

Cauzele sindromului de colon iritabil

In cadrul procesului digestiv, alimentele sunt deplasate de-a lungul tubului intestinal prin contractii sincronizate asemanatoare undelor, numite miscari peristaltice. Sindromul de colon iritabil apare cand peristaltica devine neregulata si necoordonata, intrerupand procesul digestiv normal.

Nu exista o cauza cunoscuta a sindromului de colon iritabil. Multi medici il considera o boala indusa de stres, in timp ce altii inclina sa-l atribuie sensibilitatii la alimente, mai ales pe masura avansarii in varsta. De asemenea excesul alimentar, ocazional sau constant, agraveaza sindromul colonului iritabil, ca si prea multe grasimi in dieta.

Intoleranta la lactoza, mesele neregulate sau prea rapide si fumatul pot fi factori favorizanti.

Sorbitolul si aspartamul, inlocuitori de zahar, pot induce anumitor persoane diaree. Anumite antibiotice modifica populatia de bacterii din intestin provocand diaree, febra si dureri abdominale. Pot provoca constipatie si iritatie intestinala morfina si codeina, sarurile de aluminiu din antiacide si metotrexat, medicament care se elibereaza doar cu reteta. Antidepresivele triciclice pot provoca constipatie, dar inhibitorii mai noi de captare a serotoninei nu au acest efect. Anumite antihistaminice, suplimente minerale, diuretice, antipsihotice si sedative pot, de asemenea, sa determine constipatie la anumite persoane.

Exista si anumiti stimulti care pot declansa simptomele colonului iritabil. Ciocolata, condimentele, grasimile, fructele, fasolea, varza, conopida, broccoli, laptele, bauturile carbogazoase sau alcoolul pot crea disconfort. Specialistii sustin ca, in unele cazuri, si stresul poate inrautati simptomele. Insa chiar daca neplacerea este mai mare in timpul unor perioade agitate, stresul nu cauzeaza sindromul de colon iritabil.

Deoarece femeile sunt mai predispuse sa sufere de colon iritabil, cercetatorii cred ca si schimbarile hormonale joaca un rol in aparitia bolii. Unele femei sustin chiar ca semnele SCI sunt mai intense in timpul menstruatiei.

Simptomele colonului iritabil

Simptomele colonului iritabil

Simptomele colonului iritabil variaza de la un caz la altul si seamana foarte mult cu alte boli. Printre cele mai comune se numara:
- constipatia sau diareea la putin timp dupa mese, timp de mai multe luni;
- durerile abdominale;
- balonarea;
- scaunele subtiri;
- scaune care isi schimba frecventa si consistenta si pot fi insotite de mucus.

Pentru cei mai multi oameni, sindromul de colon iritabil este o boala cronica. In unele moment, simptomele se inrautatesc si pot fi urmate de perioade in dispar complet.

Diagnosticul sindromului de colon iritabil

Niciun test medical specific nu poate diagnostica sindromul colonului iritabil, dar medicul gastroenterolog va poate trimite proba de materii fecale la analiza pentru a elimina afectiuni mai grave. Intrucat stresul este un element potential in SCI, istoricul personal poate fi relevant, inclusiv factorii care pot provoca probleme emotionale sau psihologice.

Diagnosticul poate include si o sigmoidoscopie, in care se introduce in rect un tub flexibil, permitand medicului sa examineze interiorul colonului. Un alt procedeu poate fi clisma cu bariu care imbraca captuseala intestinului astfel incat poate fi examinata cu ajutorul razelor X. 

Tratamentul in sindromul de colon iritabil

Deoarece SCI nu are o cauza de fond specifica, tratamentul este indreptat mai ales spre simptome.

Prima linie a terapiei medicale conventionale implica evaluarea calitatii alimentatiei tale - mai ales aportul de grasimi si de fibre. Medicul gastroenterolog iti poate recomanda un program nutritional adecvat echilibrat. Trebuie sa reduci consumul de grasimi si sa iei un produs dietetic solubil bogat in fibre care maresc volumul scaunelor, de exemplu psyllium. Daca acesta nu se dovedeste util, medicul iti poate prescrie loperamida pentru a incetini deplasarea alimentelor prin intestin, diciclomina pentru a calma tubul gastrointestinal sau atropina pentru a linisti crampele stomacale.

femeie care face yoga

De asemenea psihoterapia poate sa fie de ajutor in atenuarea grijilor care iti agraveaza starea.

Medicina alternativa sugereaza diferite tehnici de relaxare ce pot fi eficiente pentru a face fata aspectelor legate de stres:

- acupunctura;
- yoga
- tonifica organele interne, inclusiv tubul digestiv;
- exercitii fizice:
mersul pe jos in ritm rapid, timp de 20-30 de minute, face inima sa pompeze mai cu putere, stimuleaza procesul digestiv si relaxeaza corpul.

Fitoterapeutii recomanda ceaiul de roscove impotriva diareei. Pentru calmarea unui tub digestiv hiperactiv, incearca capsulele de menta gastrorezistente sau ceaiul de menta. Infuziile de musetel, radacina de nalba mare sunt, de asemenea, calmante pentru tractul intestinal.

Uneori bacteriile din tubul digestiv sunt ucise la administrarea anumitor antibiotice sau sunt inhibate de alte tipuri de flora intestinala. Pentru ate asigura ca tubul tau digestiv contine suficiente bacterii utile, consuma o cana de iaurt simplu pe zi sau intreaba medicul daca e cazul sa iei suplimente de Lactobacillus acidophillus.

Homeopatii recomanda Ignatia pentru spasmele dureroase si diaree dupa tulburari emotionale.  

Anumite tehnici s-au demonstrat utile in SCI, inclusiv relaxarea musculara. Dupa 4-6 saptamani de exercitiu zilnic, vei invata cum sa iti relaxezi muschii anteriori tensionati si sa calmezi simptomele determinate de stres.

Biofeedback-ul este o alta tehnica care a devenit acceptata de tot mai multi practicieni ai medicinei conventionale. Intr-o anumita forma de biofeedback se plaseaza electrozi nedurerosi pe frunte pentru a monitoriza tensiunea musculara ca indicator al stresului. Pacientii sunt invatati sa relaxeze muschii prin influentarea unor semnale audio sau vizuale care indica nivelul tensiunii in muschi.

Dintre toate tehnicile de relaxare, cea mai familiara poate fi hipnoterapia. Hipnoterapeutii utilizeaza puterea sugestiei pentru a invata un pacient in stare de hipnoza cum sa relaxeze muschii netezi ai intestinului. Vizualizarea ghidata, predata deseori de catre instructori de yoga sau terapeuti-masori, poate, de asemenea, sa furnizeze noi cai de a va relaxa.

Alimentatie si dieta in sindromul de colon iritabil

Alimentele care pot contribui la SCI prin iritarea tubului  digestiv sunt:

- grasimile animale si vegetale;
- ouale;
- produsele lactate;
- alimentele condimentate;
- cafeaua - mai ales cea decofeinizata.

Pentru a-ti depista sensibilitatile alimentare, incearca o dieta de eliminare: nu mai manca un aliment suspectat timp de 10-30 de zile, apoi incearca-l din nou. Daca apare o reactie adversa, evita pe viitor acest aliment.

Pentru a corecta un dezechilibru de fibre:

- creste treptat cantitatea de fructe si legume proaspete, cereale integrale si tarate din alimentatie;
- ia zilnic 1 lingurita de tarate amestecate;
- ia fibre solubile, cum ar fi semintele de psyllium. Amesteca 1 lingurita de psyllium intr-un pahar de apa rece si bea o data pe zi.

alimente sanatoase

Cand iei suplimente cu fibre, bea cateva pahare de apa simpla in plus pe zi. S-ar putea sa ai o anumita cantitate de gaze la inceput, dar, pe masura ce corpul se adapteaza, ele vor disparea.

Preventia sindromului de colon iritabil

Indiferent daca in cazul tau sindromul colonului iritabil este caracterizat de diaree sau constipatie, se impune asigurarea unui continut suficient de fibre in alimentatie. Cantitatea de fibre recomandata pe zi, la un adult, este de 30g. Nu are importanta daca mananci mai multe alimente bogate in fibre sau daca iei suplimente alimentare, atat timp cat ajungi cu cantitatea de fibre la normal.

Lasa-te de fumat!

Evita cantitatile excesive de cofeina!

Practica yoga!

Fa exercitii fizice de orice fel, de la o plimbare vioaie pe jos, la o partida de tenis sau o jumatate de ora de innot.

Caile naturale de indepartare a stresului sunt metode excelente de prevenire a problemelor intestinale, inclusiv sindromul colonului iritabil.


Bibliografie:
Semiologie medicala, Ioan Pandele

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (169)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.