Suferi de insomnie? S-ar putea să ai carențe de fier!

Suferi de insomnie? S-ar putea să ai carențe de fier!

Sorina Corneanu

Este cunoscut faptul că deficiența de fier poate duce la anemie. Nu mai e un secret că aceasta este, de fapt, o cauză majoră a anemiei la nivel mondial. Cu toate acestea, în prezent s-a constatat că deficiența de fier poate avea efecte serioase asupra pielii și calității somnului. Așadar, dacă te confrunți cu un somn neodihnitor, insomnie și oboseală cronică, e foarte posibil să ai carențe de fier.

Această teorie se bazează pe informațiile obținute din studiile efectuate în Japonia. De exemplu,un pacient a fost diagnosticat cu depresie și medicul a administrat un anumit tip de medicamente. După un an, starea pacientului s-a îmbunătățit semnificativ. Totodată, un pacient care suferea de insomnie a fost supus aceluiași tratament, iar starea lui s-a schimbat radical.

Ambele cazuri au relevat „deficit de feritină”. Feritina este extrem de importantă și este stocată în splină, ficat și intestine. Potrivit Centrului de Cercetare a Insomniei, ambi pacienți au văzut îmbunătățiri majore în starea lor după ce au luat suplimente de fier. Așadar, dacă te confrunți în mod constant cu oboseală, depresie, insomnie și iritații ale pielii, atunci ar putea fi vorba de carență de fier.

Deficitul de fier și anemia

Deși pare destul de greu de crezut, studiile au legat carența de fier mai degrabă de depresie și insomnie decât de anemie. Prin urmare, cel mai bun mod de a diagnostica deficitul de fier este un test de sânge care să determine cât de multă feritină produce organismul.

Fierul permite creșterea celulelor, iar consumul de alimente care conțin fier este stocat ca proteine de feritină. Ori de câte ori corpul semnalează o nevoie de fier, acest fier stocat este eliberat. Prin urmare, orice reducere a producției de feritină va conduce inevitabil la niveluri reduse de fier. Dacă te simți constant epuizată, nu reușești să te odihnești, nu reușești să adorm, te simți slăbită și ai o stare generală proastă, de depresie, atunci ar trebui să iei în calcul și o analiză completă a sângelui, care să îți arate cum stai cu depozitul de fier.

Fierul ajută în multe funcții ale corpului și este esențial în creșterea și regenerarea celulelor. Un declin al nivelurilor de feritină duce la deficit de fier, iar acest lucru poate crește riscul de apariție a anumitor probleme de sănătate.

Principalele probleme cauzate de carența de fier sunt:

- pielea dură, aspră, cu aspect îmbătrânit;

- slăbirea sistemului imunitar;

- apariția infecțiilor și a diferitelor boli cauzate de problemele sistemului imunitar;

- reducerea semnificativă a dopaminei și serotoninei, hormonii inductori ai somnului și fericirii;

- numărul celulelor imune care protejează organismul de agenții patogeni sau de alte substanțe străine va scădea considerabil.

Vezi în clipul video de mai jos lista alimentelor care conțin fier!

Pentru a preveni deficiența de fier, în primul rând asigură-te că îți procuri suficient fier din alimentele consumate. Legume precum spanacul și algele conțin un compus numit acid oxalic. Deși sunt considerate bogate în fier, acesta este mai greu de absorbit de către organism în comparație cu alte alimente bogate în fier, cum ar fi puiul și carnea de vită, carnea roșie, peștele sau crustaceele. Corpul  poate absorbi mai mult fier din alimentele de origine animală decât din alimentele vegetale.

Din fericire, există o modalitate prin care organismul nostru poate absorbi mai mult fier din legume bogate în fier, mai ales dacă ești vegetariană: vitamina C! Dacă te confrunți cu deficitul de fier, e bine să știi că această problemă se rezolvă în timp, dar răbdarea este o condiție de bază. Pe cât de ușor se pierd, pe atât de greu se recâștigă depozitele de fier.

Feroglobin lichid-sirop cu gust plăcut de portocală și miere este un supliment alimentar cu fier, zinc și complex de vitamine B, substanțe nutritive care contribuie la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge și care ajută la echilibrarea nivelului de fier din organism. Conține extract de malț alpin elvețian, miere și extracte naturale din fructe și poate fi administrat întregii familii, indiferent de vârstă! Produs disponibil pe VavianPharma.ro.

Feroglobin lichid, preț 29,43 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.