Dieta virgină: cum te ajută să slăbești, beneficii pentru sănătate și plan alimentar
„Dieta Virgină” este cartea scrisă de J.J. Virgin, în care autoarea prezintă un program complet, care te ajută să previi luarea în greutate și să dai jos excesul ponderal evitând apariția intoleranței alimentare. Aceasta din urmă îți „stresează” organismul și produce efecte negative, printre care și îngrășatul.
Așadar, kilogramele în plus nu se acumulează doar atunci când există un dezechilibru hormonal sau când mănânci nesănătos și în cantități mari. Există mai multe cauze la care probabil nu te-ai fi gândit până acum. Autoarea, pe baza experienței sale, a identificat reacția de respingere a mâncării pe care organismul o are în cazul anumitor persoane ca fiind principala vinovată de apariția colăceilor.
De ce apare intoleranța alimentară
Unele persoane pur și simplu nu tolerează diferite alimente. Astfel, organismul acestora nu poate accepta glutenul, lactoza sau alte substanțe cunoscute pentru producerea de reacții neobișnuite în corp. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când persoanele în cauză nu au în organism o anumită substanță sau enzimă care să le ajute să digere mâncarea. Intoleranța alimentară este o problemă genetică, iar de cele mai multe ori nu există o cale de vindecare definitivă. Persoanele afectate nu pot decât să evite alimentele care le provoacă starea de rău.
Un alt factor care duce la intoleranța alimentară este sensibilitatea alimentară, care afectează aproximativ 75% din oameni. Aceasta din urmă este o reacție imunitară, însă implică un alt tip de anticorpi, nu pe cei cei care țin de alergiile alimentare. Simptomele apar de obicei după câteva ore de la consumarea alimentului respectiv sau la câteva zile. Acest efect întârziat te împiedică să îți dai seama ce anume ți-a provocat starea de rău și tocmai de aceea intoleranța alimentară trece, de cele mai multe ori, neobservată. Analizele amănunțite te ajută să afli ce anume este în neregulă cu organismul tău. După ce ai primit confirmarea faptului că suferi de această afecțiune, poți trece la dietă.
Ce este dieta virgină
Există 3 stadii ale acestei diete:
1. Eliminarea
Acest pas durează 21 de zile și presupune eliminarea din dietă a alimentelor care provoacă cele mai multe intoleranțe, respectiv: gluten, soia, lactate, ouă, porumb, arahide, zahăr, mâncăruri procesate, proteine, grăsimi, băuturi alcoolice, alimente modificate genetic. Pe lângă acest lucru, trebuie să compensezi cu mâncăruri și suplimente curative.
Prima săptămână: în fiecare zi, trebuie să consumi două shake-uri, o masă consistentă și o gustare (opțional).
A doua și a treia săptămână: un shake, două mese și o gustare (poți renunța la gustare în favoarea unui shake în plus).
În acest stadiu trebuie să mănânci consistent în fiecare dimineață, în jur de 400-500 de calorii. Orice ai mânca, asigură-te că nu ai mai mult de 5 grame de zahăr. Nu mânca același lucru în fiecare zi, deoarece asta poate cauza intoleranță. Shake-urile sunt o excepție, deoarece nu au un impact la fel de mare asupra organismului.
Shake-ul trebuie consumat în maximum o oră de când te-ai trezit. Dacă faci exerciții fizice dimineața, bea jumătate din shake înainte de a te apuca de sală și cealaltă jumătate după ce termini.
Mănâncă trei mese pe zi, la un interval de 4-5 ore. Dacă obișnuiești să faci sport zilnic pentru a-ți crește masa musculară, atunci mănâncă 4 mese pe zi, la un interval de 4 ore. Ultima masă trebuie luată cu 2-3 ore înainte de culcare.
Cum trebuie să arate masa ta:
- 25% proteine slabe, 30% legume, 25% grăsimi sănătoase, 15% fibre, 5% semințe;
- cel puțin 50 de grame de fibre pe zi, 1.9 litri de apă, 100-150 de grame de proteine, 100-300 de calorii provenite din grăsimi sănătoase, zahăr organic pur (extract de stevia) și alimente vindecătoare și condimente precum: aloe vera, mere, avocado, fructe de pădure, broccoli, cocos, coriandru, turmeric, ulei de măsline, usturoi, ghimbir, ceai verde, oregano, ceapă roșie, ardei iuți, rozmarin, fructe de mare, cartofi dulci.
2. Reintroducerea
Timp de 28 de zile vei testa alimentele interzise în prima etapă. În funcție de răspunsurile pe care ți le va oferi corpul tău, vei stabili cu ce alimente vei continua.
Prima săptămână: testează soia de luni până joi.
A doua săptămână: testează glutenul, tot de luni până joi.
A treia săptămână: consumă, printre celelalte alimente sănătoase, și ouă.
A patra săptămână: consumă produse lactate, de luni până joi, și notează reacțiile organismului tău.
Cum trebuie să arate masa ta:
Pe lângă alimentele indicate în prima etapă a dietei virgine, încearcă să adaugi un produs care provoacă intoleranță alimentară la una dintre mesele tale zilnice. Dacă reacțiile sunt puternice, atunci este indicat să oprești dieta. Cel mai bine este să consumi alimentul respectiv într-o cantitate mică, pentru a evita apariția intoleranței.
3. Stil de viață
În această etapă, trebuie să eviți porumbul, alunele și zahărul artificial 95% din timp și să testezi alimentele la care organismul tău nu a reacționat pozitiv în a doua etapă.
Acum se aplică și regula celor 3 îmbucături. O dată sau de două ori pe săptămână poți consuma 3 guri din ceva care îți place extrem de mult, dar care nu este inclus în dietă.
Una dintre mesele din această ultimă fază trebuie să conțină un shake. Dacă vrei să slăbești în continuare, atunci două mese pe zi trebuie să conțină câte un shake.
Poți reintroduce alcoolul în dietă, însă cu limita de un pahar de vin roșu pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Este indicat să bei mult ceai verde, deoarece acesta îți accelerează metabolismul. De asemenea, asigură-te că te hidratezi suficient.
Beneficiile dietei virgine
Dieta virgină ar trebui urmată anual. Conform cărții, dieta reduce riscul de a dezvolta crampe abdominale, acnee, ADHD, anxietate, osteoporoză, artrită, astm, balonare, candidoză, congestie nazală, constipație, cearcăne, depresie și diaree.
De asemenea, autoarea mai recomandă dieta virgină și persoanelor care au intoleranță la anumite alimente, care suferă de dureri de cap, hiperactivitate, care nu pot slăbi și care au diverse probleme musculare și locomotorii ce le împiedică să scape de kilogramele în plus.
Surse foto: Pixabay