Măslinele îngrașă? Află cum îți pot afecta greutatea corporală

Măslinele îngrașă? Află cum îți pot afecta greutatea corporală

Redactor Raluca Margean

Nelipsite din dieta mediteraneană, măslinele sunt binecunoscute pentru beneficiile lor extraordinare pentru sănătate. Având un conținut bogat de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, măslinele se pot consuma atât întregi, cât și sub formă de ulei adăugat în salate sau alte mâncăruri delicioase. Deși au o cantitate considerabilă de grăsimi, măslinele sunt deseori recomandate pentru păstrarea unei greutăți corporale adecvate! Află din acest articol răspunsul la întrebarea dacă măslinele îngrașă,dar și alte informații utile despre aceste mici fructe binefăcătoare!

Tipuri de măsline

Există mai multe soiuri disponibile pe piață, însă majoritatea măslinelor comercializate sunt spaniole, grecești și californiene, negre și verzi. Culoarea și tipul măslinelor depind în mare măsură de maturitatea acestora. Măslinele negre își obțin nuanța întunecată de la culegerea lor la maturitate completă, iar cele verzi au această culoare deoarece se culeg înainte de maturare.

tarabă în piață cu măsline negre și verzi

Gustul natural al măslinelor este amărui, astfel încât ele nu pot fi consumate în stare crudă. Atât soiurile de măsline negre, cât și cele verzi sunt procesate înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor alimentare. În timpul procesării, se elimină compușii amari, precum oleuropeina și se adaugă anumite ingrediente pentru obținerea unei arome deosebite și pentru protejarea împotriva bacteriilor dăunătoare. Totuși, specialiștii susțin că este important să se păstreze o parte din compușii amari, deoarece aceștia sunt substanțe antioxidante, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.  

Procesarea măslinelor poate dura de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de metoda utilizată. Metodele de procesare se bazează adesea pe tradițiile locale, care afectează gustul, culoarea și textura măslinelor. Există, de asemenea, și unele soiuri care nu necesită prelucrare și pot fi consumate când sunt pe deplin coapte.

Măslinele negre în stil grecesc (cunoscute sub denumirea de măsline Kalamata) sunt lăsate să se coacă cea mai lungă perioadă de timp, până la 9 luni. În plus, potrivit unui studiu din 2018 publicat în Jurnalul Agriculturii și Chimiei Alimentelor, măslinele negre grecești (care sunt cel mai puțin procesate) conțin cea mai mare cantitate de compuși antioxidanți.

Măslinele: beneficii

Beneficiile măslinelor se datorează în principal antioxidanților din compoziția lor, dar și vitaminelor și mineralelor. Iată care sunt cele mai cunoscute proprietăți terapeutice ale măslinelor:

Neutralizarea radicalilor liberi și reducerea efectelor îmbătrânirii celulare. Antioxidanții precum vitamina E, acidul oleic și oleuropeina ajută la reducerea riscului de boli cronice, precum diverse afecțiuni cardiovasculare, dar și cancer.

Păstrează sănătatea inimii. Datorită acidului oleic, măslinele au multe beneficii asupra aparatului cardiovascular. Ele au capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a regla nivelul colesterolului din sânge și, în plus, conțin și cupru, care este bun pentru inimă. Lipsa acestui mineral din corp poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Reduc inflamațiile din corp. Oleuropeina și polifenolii din măsline au capacitatea de a reduce activitatea enzimei sintazei oxidului nitric și nivelul proteinei C reactive, care sunt de obicei asociate cu inflamațiile cronice. 

Protejează oasele. Calciul este esențial pentru funcția osoasă, musculară și nervoasă, iar măslinele au în compoziția lor acest mineral. Studiile au arătat că există un număr mai mic de cazuri de osteoporoză la persoanele care trăiesc în zona Mediteraneană față de restul Europei. Specialiștii au asociat acest lucru cu dieta mediteraneană care are la bază măslinele și uleiul de măsline.

Posibil efect cancerigen. Datorită compușilor antioxidanți, măslinele au fost asociate cu un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer. Un studiu din laborator a descoperit că anumite substanțe din măsline au un posibil rol antiproliferativ asupra celulelor canceroase. Acest lucru înseamnă că inhibă dezvoltarea tumorilor și ajută la producerea apoptozei sau moartea programată a celulelor tumorale.

Măslinele: valori nutriționale

Măslinele conțin aproximativ 80% apă, dar sunt mai renumite pentru conținutul lor bogat de grăsimi sănătoase și micronutrienți, precum acid oleic, vitamina E, fier, cupru și calciu. Nu au deloc zahăr, dar în schimb, sunt bogate în sare datorită faptului că sunt conservate în saramură sau apă sărată.

Grăsimile (saturate și monosaturate) se regăsesc în procent de 11-15%. Restul de 5% este reprezentat de câțiva carbohidrați, proteine, fibre și multă sare. În plus, măslinele sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, dintre care unele se adaugă în timpul procesării. Compușii benefici ai măslinelor includ: vitamina E, fier, cupru, calciu și sodiu.  

Măslinele negre îngrașă?

Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea dacă măslinele îngrașă sau slăbesc, află că, în ceea ce privește conținutul caloric, măslinele negre au mai puține calorii decât cele verzi. Conform site-ului healthline.com, 34 de grame de măsline negre conțin 36 de calorii, aceeași cantitate de măsline verzi conținând 49 de calorii. Prin urmare, măslinele negre nu îngrașă și, deoarece există o diferență foarte mică între aceste două soiuri, se poate spune că nici măslinele verzi nu îngrașă. 

Cu toate acestea, nutriționiștii recomandă savurarea lor cu moderație datorită conținutului ridicat de sare și grăsimi. Pentru a menține aportul de grăsimi în limitele normale, specialiștii te sfătuiesc să limitezi porția zilnică de măsline la 56-84 grame (aproximativ 16–24 măsline mici).

Măsline negre într-un bol

De asemenea, este important să citești întotdeauna eticheta, pentru a te asigura că nu au fost adăugate alte arome artificiale sau zahăr. O atenție deosebită ar trebui acordată măslinelor umplute, deoarece acestea sunt, în mod normal, bogate în sare, grăsimi saturate și calorii.

Măsline: contraindicații

Deși există multe beneficii, măslinele au și contraindicații. Principala măsură de precauție se referă la cantitatea ridicată de sare care este de obicei asimilată pe durata proceselor de conservare a măslinelor. Prin urmare, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare ar trebui să consume măsline într-o cantitate limitată. Cel mai bine ar fi să opteze pentru măsline nesărate, conservate prin uscare fără sare, în ulei sau în suc propriu.

Măsline negre și verzi într-un bol

Pe lângă conținutul bogat de sare, mai există și alte contraindicații ale măslinelor:

Alergiile. Acestea există, dar sunt extrem de rare. Persoanele foarte sensibile pot avea reacții alergice la nivelul gurii sau gâtului.

Pot conține urme de metale grele. Specialiștii avertizează că măslinele ar putea conține metale precum brom, sulf, staniu sau litiu, dar cantitatea este extrem de mică, cu mult sub limitele admise. Cu toate acestea, consumul ridicat de metale grele poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra organismului, provocând chiar și apariția cancerului.

Pot conține acrilamidă. Această substanță este prezentă în unele produse conservate, cum sunt măslinele californiene. Acrilamida a fost asociată cu un risc crescut de cancer, așadar este esențial să eviți pe cât posibil consumul de produse care conțin acest compus dăunător.

Dieta cu măsline

Deoarece măslinele nu îngrașă, ele pot fi incluse în dieta ta zilnică. Măslinele verzi și negre au puține calorii, iar pe lângă conținutul lor bogat în grăsimi sănătoase și nutrienți, au și un indice glicemic mic. Acest lucru înseamnă că furnizează energie constantă, fără să crească brusc nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, poți opta liniștită pentru o dietă cu măsline, dar ai grijă totuși, la cantitatea și felurile de mâncare pe care le consumi. Cele mai sănătoase preparate cu măsline sunt, bineînțeles, salatele, dar le poți folosi și ca aperitive, alături de legume proaspete și bucăți de brânză.

Aperitive cu măsline pe o farfurie

Iată 3 rețete delicioase de salate cu măsline negre care nu îngrașă:

Salată cu fusilli, măsline negre și brânză feta

Aceasta este o salată simplă, dar sățioasă pe care s-o prepari la prânz sau cină.

Farfurie cu salată cu fusilli, brânză și măsline

Ingrediente:

  • 1 cană de paste Fusilli fierte
  • 1/2 cană de măsline negre feliate
  • 1/2 cană brânză Feta, tăiată cubulețe
  • 1/2 cană roșii cherry tăiate bucățele
  • 1/4 de cană cu ceapă verde, mărunțită
  • Sare și piper după gust
  • Opțional: rucola

Pentru dressing:

Mod de preparare:

  1. Amestecă bine uleiul de măsline cu oțetul balsamic până se omogenizează.
  2. Pune toate ingredientele într-un bol de salată toate ingredientele, adaugă sosul, sare și piper după gust și amestecă.
  3. Servește delicioasa salată.

Fenicul prăjit cu roșii, măsline și cartofi

Această salată are un gust atât de bun încât vei dori s-o prepari în fiecare zi.

Salata cu fenicul la cuptor

Ingrediente:

  • 2 cartofi noi
  • 1 băț mare de fenicul
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 100g de roșii cherry, înjumătățite
  • 25g măsline negre mici

Mod de preparare:

  1. Fierbe cartofii și preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius.
  2. Taie în jumătate feniculul și scoate miezul său dur. Feliază-l și pune-l la prăjit într-o tigaie cu ulei de măsline, sare și piper. Lasă-l în tigaie 20-25 min, până începe să se înmoaie.
  3. Adaugă roșiile, măslinele și cartofii și se amestecă bine, apoi pune totul în cuptor și lasă acolo timp de 10-15 minute până când feniculul este moale, dar formează o crustă un pic de crocantă.
  4. Scoate salata din cuptor și servește-o așa cum este sau alături de o friptură.

Citește și: 5 reţete delicioase cu fenicul pe care să le încerci

Salată arabă cu legume și măsline

Dacă vrei ceva deosebit, această salată este alegerea ideală pentru tine.

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 1 castravete
  • Suc de lămâie
  • 1ardei gras roșu, galben și verde
  • 100 g de măsline verzi
  • 100 g de măsline negre
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de sos iute
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 lingură de sos de soia

Mod de preparare:

  1. Taie toate legumele în bucățele foarte mici, inclusive măslinele.
  2. Pune toate ingredientele într-un bol de salată, adaugă puțin suc de lămâie, sosurile, uleiul de măsline și oțetul de mere și amestecă totul foarte bine. Asezonează cu sare și piper după gust și mai amestecă toate ingredientele o dată.
  3. Servește salata.

Așadar, ai aflat răspunsul la întrebarea dacă măslinele îngrașă. Concluzia este clară: nu. Datorită conținutului scăzut de calorii, măslinele negre și verzi pot ajuta la pierderea în greutate, oferindu-ți senzația de sațietate. În plus, ele conțin o mulțime de nutrienți deosebit de importanți pentru funcționarea optimă a organismului, așadar constituie o opțiune sănătoasă atât pentru gustări, aperitive sau alte mâncăruri sănătoase. Include măslinele în dieta ta, însă controlează-ți dimensiunea porțiilor dacă vrei să-ți păstrezi o siluetă de invidiat!  

Citește și: Cura de primăvară - aer curat și salată de andive!

Surse foto: Pixabay.com, pexels.com

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)