Ai un abdomen umflat si tare? Fereste-te de aceste alimente!

Ai un abdomen umflat si tare? Fereste-te de aceste alimente!
Redactor Divahair.ro
Marţi, 01.07.2014 | Actualizat Marţi, 07.02.2023

Cuprins

O alimentație dezechilibrată sau anumite probleme de sănătate îți pot da senzația că ai un balon în stomac. Abdomenul umflat și tare apare la multe persoane și are diferite cauze, de la o masă prea copioasă, până la afecțiuni grave. De cele mai multe ori, nu este o problemă serioasă, însă atunci când balonarea este însoțită de febră sau greață, trebuie să ceri ajutorul medicului.

Cauzele unui abdomen umflat și tare

Abdomenul umflat poate fi provocat de ce ai mâncat sau poate fi un simptom de sarcină. Cele mai comune cauze sunt mâncatul în exces și gazele. Alimentele bogate în fibre, de exemplu, cresc nivelul gazelor, iar dacă nu le elimini, apare balonarea. Sindromul colonului iritabil și intoleranța la lactoză se numără, de asmenea, printre cauzele abdomenului umflat.

Abdomenul umflat și tare este și un rezultat al ascitei, o acumulare de lichid, provocată de probleme ale ficatului, precum ciroza. Primele semne ale ascitei sunt insesizabile, însă pe măsură ce cantitatea de lichid crește, abdomenul începe să devină tot mai umflat și apare senzația de disconfort.Printre cauzele mai puțin comune ale balonării se numără pietrele la bilă, pancreatita, blocajul intestinelor, chistul ovarian sau creșterea în greutate.

Alte posibile cauze ale abdomenului umflat sunt:

Infecția stomacului 

În general, dacă balonarea este provocată de o infecție a stomacului, aceasta poate fi însoțită de:

  • Diaree
  • Greață și vărsături
  • Dureri de stomac

Aceste simptome pot fi cauzate de bacterii precum Escherichia coli sau Helicobacter pylori sau de o infecție virală precum norovirusul sau rotavirusul.

De obicei, infecțiile stomacale dispar de la sine după câteva zile. În cazurile mai severe, aceste simptome se agravează, persoanele devin puternic deshidratate. Trebuie să te prezinți la medic dacă balonarea este însoțită de:

  • Febră
  • Scaun sângeros
  • Vărsături severe și frecvente
  • Creșterea bacteriană intestinală subțire 

Stomacul și intestinele găzduiesc diverse bacterii, care ajută organismul să digere alimente. Perturbarea echilibrului bacteriilor poate duce la o creștere a bacteriilor dăunătoare în intestinul subțire. Acest lucru poate provoca balonare, diaree frecventă și dificultăți în digerarea alimentelor și absorbția nutrienților. Aceste simptome cronice pot duce la osteoporoză sau scădere în greutate.

Retenția de fluide

Alimentele sărate, modificările hormonale și intoleranțele alimentare pot provoca rretenția de lichide. De exemplu, unele femei pot avea senzația de balonare chiar înainte de menstruație sau la începutul sarcinii.

Balonarea cronică cauzată de retenția de lichide ar putea avea o cauză mai gravă, de exemplu insuficiența hepatică, renală sau diabetul. Dacă ai abdomenul umflat în mod constant, este bine să-ți faci niște investigații mai amănunțite.

Gastropareza

Gastropareza este o tulburare care afectează golirea regulată a stomacului. Nervii care reglează mișcarea stomacului nu mai funcționează corect, iar acest lucru face ca alimentele să treacă mult mai lent prin stomac și intestine.

Pe lângă balonare, gastropareza mai are și alte simptome, precum:

  • Constipație
  • Senzație rapidă de sațietate
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Arsuri la stomac
  • Greață și vărsături
  • Durere și disconfort

Boli precum diabetul sau hipotiroidismul provoacă uneori gastropareză.

  • Abdomen umflat în partea superioară
  • Balonarea abdominală superioară poate fi provocată de:
  • Gastropareză
  • Înghițirea aerului în timp ce mănânci
  • Infecție stomacală cu  Helicobacter pylori, ulcer, reflux gastroesofagian
  • Supraalimentarea

Abdomen umflat în partea inferioară

Dacă ai abdomenul umflat în partea inferioară, este posibil ca următoarele condiții să fie responsabile:

  • Constipație
  • Sindromul intestinului iritabil
  • Gaze cauzate de intoleranță alimentară
  • Retenția de lichide
  • Diverticulita ( inflamația sau infecția unei părți a intestinului gros)

În cazul femeilor, abdomenul umflat și tare în partea inferioară poate fi un semn al unei afecțiuni genitale, precum endometrioză, chist ovarian, boală inflamatorie pelvina sau poate fi un simptom al unei sarcini norrmale sau extrauterine.

Balonarea în partea inferioară se poate datora și unor afecțiuni care nu au legătură cu stomacul, intestinele sau organele de reproducere, ci pot fi simptome ale următoarelor condiții:

  • Alergii la medicamente
  • Efecte secundare ale anumitor medicamente
  • Hernie
  • Cistita sau infecția tractului urinar
  • Apendicita
  • Pietre la rinichi

Cum tratezi un abdomen umflat

În funcție de cauză, abdomenul umflat și tare poate fi tratat și acasă. Dacă ai mâncat prea mult, de exemplu, digestia te va scăpa de senzația de balonare în câteva ore. Pentru a nu te confrunta din nou cu această situație, poți mânca mai puțin și mai des. În plus, trebuie să mesteci bine alimentele, pentru a fi procesate mai ușor de stomac.

Dacă balonarea este cauzată de gaze, evită alimentele care le provoacă, precum fasolea, lintea sau legumele crucifere și renunță la băuturile carbogazoase. Poți, de asemenea, să mănânci mai încet. Atunci când te grăbești, înghiți și aer, care favorizează apariția gazelor.

În cazul în care ai intoleranță la lactoză, trebuie să eviți produsele lactate, dacă nu vrei să ai un abdomen umflat. Sindromul de colon iritabil provoacă, de asemenea, balonare, însă poți scăpa de aceste simptome dacă scazi nivelul de stres și crești consumul de fibre. Ascita este o afecțiune care necesită odihnă și reducerea consumului de sodiu, pentru a ajuta organismul să elimine excesul de fluide.

Alte alimente care provoacă un abdomen umflat

Pentru a afla ce anume îți provoacă un abdomen umflat și tare, ține un jurnal alimentar timp de o săptămână și notează ce mănânci și cum te simți după fiecare masă. Vei putea identifica mai ușor ce produse te balonează.

Fructe și legume aranjate pe o masă

Pe lângă alimentele despre care ți-am vorbit, există alte produse care creează disconfort și în cazul persoanelor fără probleme medicale. Alimentele prăjite și cu un conținut mare de grăsimi, precum mâncarea tip fast-food, chipsurile, puiul prăjit, pot provoca senzația de abdomen umflat. Stomacul are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a le digera, timp în care se formează gazele intestinale, care produc balonarea .

Sarea este principalul vinovat cand vine vorba de balonare. Alimentele cu un conținut ridicat de sodiu duc la retenția de apă și aparitia unui abdomen umflat. Sodiul se găsește în foarte multe produse, în special în mâncarea procesată, așa că citește etichetele cu atenție și dă gust mâncării tale folosind mai multe condimente și mai puțină sare.

Alimentele picante stimulează eliberarea acidului gastric, care poate provoca iritații. Cel mai bine este să reduci consumul de piper, pudră de chili, curry, ceapă, usturoi, muștar, sos pentru grătar sau oțet.

Pe lângă băuturile acidulate, alcoolul, cafeaua, sucurile care conțin cafeina, ceaiul, ciocolata caldă și sucurile naturale de portocale, ananas sau roșii conțin o cantitate mare de acid și pot irita tractul gastro-intestinal, cauzând balonarea.

Atenție la îndulcitorii artificiali

Anumiți îndulcitori artificiali, precum aspartamul, zaharina, sorbitolul, maltitolul sau sucraloza favorizează apariția abdomenului umflat și tare. Aceste ingrediente se găsesc în bauturile dietetice, dulciuri, prăjituri, batoane energetice sau guma de mestecat. Substanțele nu pot fi digerate de stomac, iar după un timp, acestea se comportă ca o platformă pentru bacteriile de fermentație, favorizând apariția gazelor, spun specialiștii.

Așa cum unele persoane au intoleranță la lactoză, altele au intoleranță la fructoză, iar organismul lor nu poate digera zahărul din fructe. Dacă ai abdomenul umflat și tare și un exces de gaze după ce consumi fructe, intri în această categorie.

Consumă cât poți de rar mere sau banane și alege, în loc, fructe cu un conținut scăzut de zahăr, precum pepene galben sau caise. Este recomandat, de asemenea, să mănânci fructele fie cu 30 de minute înainte de masă, fie cu cel puțin două ore după.

Cele mai multe alimente care conțin amidon, precum cartofii, mazărea, pastele și grâul, produc gaze în momentul în care ajung în intestinul gros. Singurul produs cu amidon care nu provoacă gaze este orezul, așa că folosește-l cu încredere. Ai grijă, de asemenea, la produsele din făină alb, precum pâinea, prăjiturile sau biscuiții. Nu numai ca au valori nutriționale scăzute, dar pot duce la retenția de apă, care provoacă balonare și un abdomen umflat.

Guma de mestecat este un alt factor care provoacă un abdomen umflat. Atunci când o savurezi, înghiți aer care rămâne în stomac, cauzând presiune, balonare și gaze. Pentru că, deseori, conține îndulcitori artificiali, îți va agrava starea.

Ceaiuri pentru burta umflată

Ceaiurile din plante sunt folosite pe scară largă pentru ameliorarea simptomelor unui abdomen umflat și tare.

Iată 5 din cele mai folosite ceaiuri pentru burrta umflată:

1. Ceaiul de mentă

Menta este recunoscută pe scară largă pentru a ajuta la calmarea problemelor digestive. Studiile efectuate în eprubetă și pe animale sugerează că flavonoizii din mentă pot inhiba activitatea mastocitelor, celulele care contribuie uneori la balonare.

De asemenea menta ajută la relaxarea mușcilor intestinali, ceea ce poate ameliora spasmele intestinale - precum balonarea și durerea.

2. Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este un antiinflamator puternic și conține un compus numit gingerol, despre care se știe că ajută la reducerea gazelelor și ameliorarea balonării și a durerilor de stomac. Este cunoscut că calmează inflamația și calmează tractul gastro-intestinal.

3. Ceaiul de mușețel

Pe lângă proprietățile sale benefice pentru somn, mușețelul are și un efect antiinflamator, ajutând astfel la calmarea unui abdomen umflat și tare. De asemenea, anumite cercetări au arătat că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei și a infecțiilor bacteriene cu Helicobacter pylori, care sunt o cauză a ulcerelor gastrice și sunt asociate cu balonarea.

4. Ceaiul din rădăcină de păpădie

Acest ceai este un diuretic natural, astfel că va ajuta la reducerea retenției de apă prin creșterea urinării. Acest lucru poate ameliora balonarea. De asemenea, acest ingredient a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp și ca antiinflamator.

5. Ceaiul din rădăcina de gențiană

Rădăcina de gențiană a fost folosită ca ingredient în diverse produse medicinale formulate pentru a ameliora balonarea, gazele și alte probleme digestive. Prin urmare, dacă ai un abdomen umflat și tare, poți încerca și tu acest ceai, însă trebuie să știi că el poate avea inițial un gust dulce, dar este urmat apoi de un gust amar. Unii oameni îl preferă amestecat cu ceai de mușețel și miere.

Gențiana conține compuși de plante amare – inclusiv iridoide și flavonoide – care stimulează eliberarea sucurilor digestive și a bilei pentru a ajuta la descompunerea alimentelor, ceea ce poate ameliora balonarea. Totuși, ține cont de faptul că ceaiul de gențiană poate crește aciditatea stomacului, provocând probleme mai ales pacienților cu ulcer.

Așadar, dacă ai abdomenul umflat și tare, de cele mai multe ori este probabil să fie de la alimentație. Dacă ai eliminat alimentele dăunătoare și suferi în continuare de balonare, este bine să ceri sfatul unui medic. Acesta îți va recomanda să faci mai multe investigații pentru a afla cauza problemei tale.  

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Medicalnewstoday.com, Healthline.com

Articolul urmator »
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
De ce te temi cel mai tare?
De ce te temi cel mai tare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (53)

Ne găsești pe