Laptele îngrașă? Ce spun specialiștii

Cuprins
Laptele este un aliment de bază în dieta zilnică a multor persoane. Indiferent dacă e vorba de un pahar băut seara, înainte de culcare, sau dimineața, la micul dejun, laptele este un aliment indispensabil. Iar deserturile sunt întotdeauna mai gustoase după ce adaugi și o cană cu lapte. Totuși, principala grijă a femeilor este dacă laptele îngrașă!
Vezi de ce e sănătos să consumi lapte zilnic!
Câte calorii conține laptele
Laptele, ca orice alt aliment, conține calorii. Un pahar de lapte integral conține aproximativ 150 de calorii, iar laptele degresat conține aproximativ 80 de calorii. Consumul unui număr prea mare de calorii face ca o persoană să ia în greutate, nu neapărat ceea ce consumă. Practic, totul se rezumă la echilibrul nutrițional.
Regula e simplă: cu cât mănânci mai mult, cu atât mai multe calorii vei consuma și, evident, vei lua în greutate. Pentru a evita creșterea în greutate, soluția nu este să elimini anumite alimente din dietă, ci să mănânci cumpătat. Pe același principiu, laptele nu îngrașă, dacă face parte dintr-o dietă echilibrată și nu este consumat în exces.
Există mai multe tipuri de lapte:
- lapte integral 3,25% grăsime
- lapte cu 2% grăsime
- lapte cu 1% grăsime
- lapte degresat cu 0,1% grăsime
Numărul de calorii de care ai nevoie depinde de câțiva factori esențiali: vârstă, greutate, înălțime, nivelul de activitate fizică. Ținând cont de acești factori, consumul de lapte nu te va îngrășa, atât timp cât nu depășești 1.500 de calorii pe zi. Kilogramele în plus se depun atunci când numărul caloriilor consumate depășește numărul caloriilor necesare organismului.
Vezi cele mai bune 10 tipuri de lapte!
Beneficiile consumului de lapte
Reduce riscul de bolil cardiovasculare
Cu un conținut bogat în vitaminele A și D, calciu și proteine, laptele este sănătos, hrănitor și bogat în substanțe nutritive necesare organismului. Laptele este, de asemenea, o excelentă sursă de vitamine și minerale. Bogat în potasiu și vitamina B12, laptele previne stările de oboseală și nervozitatea. În plus, laptele este o sursă excelentă de magneziu, zinc și Omega 3, care stabilizează tensiunea arterială și reduc riscul de diabet, boli de inimă, ateroscleroză și accident vascular cerebral.
Protejează sănătatea oaselor
Calciul păstrează dinții sănătoși și oasele puternice, iar proteinele ajută la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor. Dacă nu consumi lapte de origine animală, ai ca alternative laptele de orez, de migdale, semințele de cânepă și băuturile pe bază de quinoa, la fel de bogate în calciu.
Consumul de lapte și produse lactate poate ajuta, în mod surprinzător, la pierderea câtorva kilograme, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție. Conform acestuia, calciul, proteinele, carbohidrații și vitamina D din lapte ajută la suprimarea apetitului și, automat, vei pierde câteva kilograme.
Combate deshidratarea
Fluidele sunt o parte integrantă și esențială bunei funcționări a corpului uman. Dacă nu reușești să bei cele 6-8 pahare de apă pe zi, e bine să știi că laptele este considerat cel mai bun fluid pentru rehidratare, după apă. Apa reprezintă mai mult de 80% din masa corpului, iar deshidratarea este o problemă gravă, pentru că pune în pericol toate funcțiile metabolice. Așadar, oricând nu ai apă la îndemână, bea lapte!
Menține frumusețea pielii
Considerată una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile, Cleopatra știa că baia în lapte este secretul tinereții și se bucura din plin de acest ritual zilnic. Laptele este perfect pentru tratarea pielii uscate, hrănind-o în profunzime și netezind-o. Acidul lactic prezent în lapte este recunoscut pentru faptul că îndepărtează celulele moarte ale pielii și reduce ridurile fine.
Vezi ce se întâmplă dacă bei lapte seara, înainte de culcare!
Laptele, balsam pentru păr
Laptele este excelent și pentru îngrijirea părului, deoarece este bogat în vitamine și minerale. În tratamentul firului uscat, laptele face adevărate minuni: hrănește scalpul și ajută la hidratarea rădăcinii părului. Folosește-l ca balsam și descoperă-i beneficiile uimitoare pe care le poate avea asupra podoabei capilare!
Prin urmare, în loc să te întrebi dacă laptele îngrașă, consumă mai des acest aliment și bucură-te de beneficiile lui asupra sănătății și fumuseții. Desigur, moderația e cheia succesului, așa că nu exagera, dacă vrei să te ferești de kilogramele în plus!
Surse foto: iStock