Descoperire socanta: zaharul este la fel de nociv precum otrava

Descoperire socanta: zaharul este la fel de nociv precum otrava

Amalia Ghinea

Este prezent in dieta noastra cotidiana si provoaca, cel mai adesea, dependenta. Studiile recente demonstreaza faptul ca zaharul este unul dintre cei mai nocivi agenti din nutritia noastra zilnica.

Departamentul de Endocrinologie al Universitatii din California a facut o comparatie socanta pentru iubitorii de dulciuri de pretutindeni: consumul frecvent de zahar are acelasi efect asupra corpului precum otrava. Zaharul, sub forma de cristale sau de granule, se transforma in toxine, care conduc la obezitate, boli de inima, tensiune arteriala ridicata si diabet.

Medicii departamenului universitar someaza autoritatile sa clasifice zaharul in acceasi categorie de dependenta cu alcoolul si tutunul, dovedindu-se letal atunci cand este consumat pe termen lung. Acest indulcitor care a fost desemnat drept motivul principal al starii de sanatate precare din Occident ar trebui insotit, motiveaza specialistii, de un avertisment: nu zaharul este echivalent cu otrava, ci consumul constant si consistent al acestuia.

Iar industria alimentara contemporana pare sa faca abuz de zahar, pentru a inlocui grasimea extrasa din alimente. Doza recomandata de aditivi indulcitori - miere, zahar, gem, sucuri de fructe- nu trebuie sa depaseasca 50 de grame pe zi.

Evita alimentele care contin mai mult de 15 g de zahar la 100 de grame si orienteaza-te catre cele care nu depasesc 5g de indulcitor la aceeasi cantitate.

Cum sa diminuezi cantitatea de zahar din nutritia zilnica?

Inlocuieste cerealele din comert, cu diverse arome de fructe sau ciocolata, cu cereal integrale sau fulgi.

In general, fructoza (zaharul din fructe) este mai putin nociv decat sucroza (zaharul din alimente procesate, precum prajiturile sau tortul), deoarece nu determina o crestere rapida, urmata de o scadere brusca, a tensiunii arteriale. Consuma numai fructe proaspete.

Evita capcana zaharului brun. Desi contine un procent mai mare de minerale, precum magneziu si potasiu, decat zaharul alb, acesta este la fel de scazut in proteine si vitamine.

Citeste etichetele produselor pe care le achizitionezi din supermarket-uri. Evita alimentele care contin glucoza, dextroza, fructoza, siropuri, lactoza, maltoza, amidon hidrolizat sau melasa.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce fel de animal este iubitul tau in pat?
Incepe quiz
Ce fel de animal este iubitul tau in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    pentru_gigi (anonim)
    5 aprilie 2012 14:02

    Draga gigi, zaharul se extrage si din sfecla de zahar, si crede-ma ca ii mullt mai bun ca si ala din trestie. Sa iti explic ceva, zaharul brun (despre care zici tu ca ii asa de bun si dai de 2 ori mai multi bani pe el ) ii de fapt zahar care nu a trecut prin procesul de albire, asa ca cine ii fraierul aici ? ii ca si cum dai mai multi bani pe o masina fara motor

    blablablabla (anonim)
    5 aprilie 2012 14:02

    Eu tot nu inteleg de unde luati articolele astea penibile, voi ca ziaristi ati terminat o facultate ceva ? sau sunteti ca alea de la te pui cu blondele, ziarista si nu stia ca Australia ii continent ............ hai sa incerca un experminet, eu manac 1 kg zahar, tu manaci 10g cianura, sa care se imbolnaveste mai repede

    gigi (anonim)
    5 aprilie 2012 11:11

    Nestiutorilor,zaharul din comert este otrava,aspartamul,toate produsele,promovate de secta satanica masoneria.Zaharul brun,natural,este bun,extras 100% natural din trestia de zahar.

    Sebi (anonim)
    5 aprilie 2012 11:11

    Ce porcarie de articol! Zaharul creste rapid glicemia, nu tensiunea.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (397 vizite)