Este prezent in dieta noastra cotidiana si provoaca, cel mai adesea, dependenta. Studiile recente demonstreaza faptul ca zaharul este unul dintre cei mai nocivi agenti din nutritia noastra zilnica.
Departamentul de Endocrinologie al Universitatii din California a facut o comparatie socanta pentru iubitorii de dulciuri de pretutindeni: consumul frecvent de zahar are acelasi efect asupra corpului precum otrava. Zaharul, sub forma de cristale sau de granule, se transforma in toxine, care conduc la obezitate, boli de inima, tensiune arteriala ridicata si diabet.
Medicii departamenului universitar someaza autoritatile sa clasifice zaharul in acceasi categorie de dependenta cu alcoolul si tutunul, dovedindu-se letal atunci cand este consumat pe termen lung. Acest indulcitor care a fost desemnat drept motivul principal al starii de sanatate precare din Occident ar trebui insotit, motiveaza specialistii, de un avertisment: nu zaharul este echivalent cu otrava, ci consumul constant si consistent al acestuia.
Iar industria alimentara contemporana pare sa faca abuz de zahar, pentru a inlocui grasimea extrasa din alimente. Doza recomandata de aditivi indulcitori - miere, zahar, gem, sucuri de fructe- nu trebuie sa depaseasca 50 de grame pe zi.
Evita alimentele care contin mai mult de 15 g de zahar la 100 de grame si orienteaza-te catre cele care nu depasesc 5g de indulcitor la aceeasi cantitate.
Cum sa diminuezi cantitatea de zahar din nutritia zilnica?
Inlocuieste cerealele din comert, cu diverse arome de fructe sau ciocolata, cu cereal integrale sau fulgi.
In general, fructoza (zaharul din fructe) este mai putin nociv decat sucroza (zaharul din alimente procesate, precum prajiturile sau tortul), deoarece nu determina o crestere rapida, urmata de o scadere brusca, a tensiunii arteriale. Consuma numai fructe proaspete.
Evita capcana zaharului brun. Desi contine un procent mai mare de minerale, precum magneziu si potasiu, decat zaharul alb, acesta este la fel de scazut in proteine si vitamine.
Citeste etichetele produselor pe care le achizitionezi din supermarket-uri. Evita alimentele care contin glucoza, dextroza, fructoza, siropuri, lactoza, maltoza, amidon hidrolizat sau melasa.