3 tratamente faciale pe care le poți face acasă

3 tratamente faciale pe care le poți face acasă

Redactor Raluca Margean

Tratamentele faciale făcute acasă ar trebui incluse în ritualul tău de îngrijire a pielii, deoarece îți pot aduce o mulțime de beneficii. Dacă sunt efectuate corect și cu moderație, rezultatele nu vor întârzia să apară. Tenul tău va arăta mai tânăr, va fi mai sănătos și mai strălucitor. Află din acest articol cum să-ți faci un tratament facial, cât de des trebuie să apelezi la un astfel de răsfăț și ce nu este bine să faci după această procedură cosmetică! 

Ce este un tratament facial?

Un tratament facial reprezintă o modalitate eficientă de a-ți păstra tenul mai sănătos, proaspăt și catifelat. Un astfel de tratament include mai multe etape, și anume: curățarea porilor, exfolierea celulelor moarte, hidratarea și hrănirea în profunzime a pielii. Unele tratamente faciale pot fi făcute acasă, iar altele sunt realizate în centre spa, de către personal specializat. Acestea pot include peelinguri chimice și masaje faciale profesionale.

De asemenea, există și tratamente faciale care vizează tratarea anumitor probleme cutanate specifice, cum ar fi petele sau diverse erupții, inclusiv acneea.

În timp ce tratamentele faciale sunt sănătoase, ele ar trebui efectuate cu moderație, nu mai mult de o dată pe săptămână, pentru a evita iritațiile. 

Beneficiile tratamentelor faciale

Un tratament facial bun îți va face pielea să arate și să se simtă mai bine, oferindu-ți, în același timp, o experiență relaxantă și un binemeritat răsfăț. Tenul tău va fi mai proaspăt, mai ferm și mai strălucitor.

Femeie frumoasă care se dă cu cremă pe față
Sursa foto: Unsplash.com

Există multe tipuri de tratamente faciale pe care le poți face acasă, de la cele de curățare și hidratare, la tratamentele care ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și prevenirea ridurilor și până la tratamentele care combat afecțiunile pielii uscate sau a acneei.

Iată care pot fi beneficiile concrete ale tratamentelor faciale:

1. Curățarea în profunzime și echilibrarea structurii tenului. Tratamentele faciale au ca efect deblocarea porilor, îndepărtarea impurităților și eliminarea excesului de sebum.

2. Hrănesc și hidratează. Aceste tratamente sunt esențiale pentru pielea uscată, dar pot fi grozave pentru orice tip de ten.

3. Luminează tenul, oferindu-i strălucire. Pentru a obține aceste rezultate, tratamentul facial trebuie să includă, de obicei, exfolierea pielii pentru a îndepărta celulele moarte și aplicarea unui ser sau a unei creme speciale, care oferă strălucire și uniformizează nuanța pielii. În general, un astfel de tratament este recomandat pentru persoanele care au pielea cu pigmentare neuniformă.

4. Ajută la combaterea semnelor vizibile de îmbătrânire (pete cauzate de vârstă, linii fine, riduri și daune solare). Tratamentele faciale anti-îmbătrânire pe care le poți face acasă au ca scop îmbunătățirea aspectului pielii și pot include, pe lângă produse cosmetice speciale, și echipamente sau tehnici de masaj care stimulează mușchii faciali, redând elasticitatea.

Dacă ai pielea sensibilă și vrei să-ți faci un tratament facial acasă, este important să folosești produse de îngrijire blânde și calmante, care să nu conțină exfolianți abrazivi sau substanțe chimice dure.

De ce ai nevoie pentru un tratament facial acasă?

Pentru a te bucura așa cum trebuie de tratamentele faciale acasă, este esențial să ții cont de câteva sfaturi de la specialiști:

1. Începe prin a crea o atmosferă relaxantă

Flori și felii de portocale în cada de baie
Sursa foto: Unsplash.com

Dacă nu poți merge la un centru spa, nu-i nicio problemă, te poți relaxa foarte bine în confortul casei tale, făcând o baie cu sare Epsom. În acest fel, te poți elibera de stresul acumulat pe timpul zilei și poți începe cu dreptul ședința ta de tratament cosmetic. Dacă nu ai chef să faci o baie pe tot corpul, poți să-ți înmoi doar picioarele și să adaugi și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Opțional, poți aprinde și lumânări parfumate, pentru ca efectul de spa să fie complet.

2. Curăță-ți bine pielea

Înainte de a-ți aplica orice produs de îngrijire pe față, trebuie să începi cu o curățare foarte bună. Dacă ai machiaj, impurități sau alte produse cosmetice pe față, tratamentul facial făcut acasă va fi mai puțin eficient.  

Pentru curățare ai nevoie de un demachiant pe bază de ulei, care îndepărtează machiajul și sebumul, apoi un demachiant pe bază de apă, care va curăța pielea de orice urmă de murdărie.

3. Fă o baie de aburi

Toate tratamentele faciale, inclusiv cele de acasă, ar trebui să aibă o etapă de aburire. Aceasta ajută la deschiderea porilor și înmuierea stratului superior al pielii, pentru a-l pregăti pentru exfoliere. 

În această etapă, așază-ți fața deasupra unui vas cu apă fierbinte și acoperă-ți capul cu un prosop. Stai acolo câteva secunde, fă o pauză, apoi repetă procesul.

4. Exfoliază pielea 

Orice tratament facial bun de acasă implică exfoliere. Acest pas este important pentru a îndepărta celulele moarte și pentru a lăsa pielea netedă și radiantă. Dermatologii recomandă utilizarea unei enzime sau a unui exfoliant chimic în loc de un exfoliant fizic (scrub), deoarece scrub-urile pot provoca iritații și erupții.

5. Aplică o mască facială și fă-ți un masaj

Niciun tratament facial nu este complet fără un masaj facial. Masarea tenului ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și tonusului muscular, menținând pielea fermă și strălucitoare.

Umezește-ți ușor palmele și ia o cantitate mică de cremă de masaj pentru față. Începe cu mijlocul frunții și mergi apoi spre tâmple. Continuă prin masarea pe părțile laterale ale nasului și obrajilor, apoi buzele, bărbia și linia maxilarului. Nu uita să masezi gâtul, de jos în sus, spre bărbie. Pentru rezultate optime, lasă masca să acționeze timp de aproximativ 10-20  minute, apoi spală-te pe față cu apă călduță.

6. Hidratează pielea

Pentru a obține o piele strălucitoare, trebuie s-o hidratezi foarte bine cu o cremă sau un ser preferat. Poți, de asemenea, să amesteci câteva picături de ser în crema hidratantă și poți folosi un instrument de masaj facial.

7. Nu-ți scoate punctele negre

Deși poate fi foarte tentant să-ți scoți coșurile după tratamentul facial de-acasă, cel mai bine ar fi să te abții. Dacă procedura nu este realizată corect, te poți infecta.

3 tratamente faciale pe care sa le faci acasă

Tratamentele faciale de-acasă sunt eficiente și recomandate chiar și de dermatologi. Există o mulțime de rețete naturale pe care le poți încerca, de la geluri la măști și chiar peelinguri chimice.

Iată câteva dintre acestea:

1. Mască de față cu miere și ovăz

Miere în bol
Sursa foto: Pexels.com

Această mască este ușor de făcut, îți hidratează pielea și o face să arate excelent!

Ingrediente:

  • 1/3 cană de ovăz
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1-2 linguri de apă

Mod de preparare:

  1. Folosește o râșniță de cafea sau un robot de bucătărie pentru a măcina ovăzul până se obține o pudră.
  2. Amestecă într-un castron fulgii de ovăz, mierea și uleiul de cocos, apoi adaugă apă, puțin câte puțin, până se formează o pastă nici prea subțire, nici prea groasă. Pasta trebuie să aibă textura în așa fel încât să se poată pune pe față, fără să curgă.
  3. Spală-te bine pe față, apoi usucă-te înainte de a aplica masca.
  4. Folosind degetele sau o pensulă, aplică cu generozitate masca pe față, evitând ochii, nările și gura.
  5. Las-o să acționeze timp de 5-10 minute, apoi clătește cu apă rece. Dacă s-a uscat, freacă ușor părțile uscate, utilizând mișcări circulare blânde.
  6. Usucă pielea cu un prosop moale, apoi aplică o cremă hidratantă.

2. Tratament facial acasă pentru îndepărtarea punctelor negre

Acest tratament este blând cu pielea ta și te scapă de urâtele puncte negre de pe față.

Ingrediente:

  • 1 lingură sau 1 pachet de gelatină fără aromă
  • 1 - 1,5 linguri de lapte normal sau lapte de migdale neîndulcit

Mod de preparare:

  1. Combină cele două ingrediente până se dizolvă pudra, apoi încălzește la cuptorul cu microunde aproximativ 10 secunde.
  2. Aplică pe față atunci când temperatura este sigură și confortabilă, folosind o spatulă mică de cauciuc netedă sau cu degetele. Este bine să aplici un strat mai gros pentru ca masca să se îndepărteze mai ușor de pe față.
  3. Lasă să acționeze până se usucă peste tot, apoi începe să tragi ușor de la o margine. Poți încerca să scoți masca din partea de sus a podului nasului în jos, apoi în sus, spre frunte. Dacă nu reușești să dai masca jos în acest fel, părțile mai subțiri se pot îndepărta la duș.
  4. Aplică o cremă ușoară hidratantă sau un pic de ulei de cocos.

3. Mască pentru luminarea feței

Fată cu prosop în cap ce își face tratament facial
Sursa foto: Pexels.com

Acest tratament facial pentru acasă este bun pentru reducerea petelor cauzate de îmbătrânire, ameliorarea înroșirii pielii, reducerea inflamațiilor, luminarea feței și uniformizarea culorii tenului.

Ingrediente:

  • 3 linguri de ovăz măcinat în robotul de bucătărie
  • 1 lingură de miere de manuka
  • 1/2 linguriță turmeric măcinat
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare:

  1. Amestecă bine toate ingredientele într-un bol până se omogenizează.
  2. Aplică masca pe fața curată și lasă să acționeze 15-20 de minute.
  3. Clătește ușor cu apă caldă. Este posibil să fie nevoie să speli fața de mai multe ori pentru a scăpa de nuanța galbenă dată de turmeric.

5 lucruri de care să ții cont

Atunci când alegi să-ți faci tratamente faciale acasă, este important să ții cont de anumite aspecte, precum:

1. Nu folosi șervețele demachiante cu alcool sau alte substanțe chimice. Înainte de tratamentul facial, este important să faci o curățare blândă a feței, pentru a îndepărta machiajul și murdăria. În acest proces, este recomandat să eviți șervețelele de față care conțin alcool și substanțe chimice, deoarece vor usca pielea. De asemenea, asigură-te că ai mâinile curate și folosești un prosop curat pentru a usca pielea la final.

2. Evită să folosești machiaj sau produse grase de îngrijire a pielii după tratamentul facial. Produsele de machiaj rămân în porii tăi ore întregi după aplicare. Este esențial ca înainte și după tratament să lași pielea să respire, de aceea specialiștii îți recomandă să nu te machiezi cu cel puțin câteva ore înainte de tratament și să nu folosești tonere sau retinol decât după ce au trecut 7 zile de la tratamentul facial.

3. Nu face exerciții fizice după tratamentul facial. Transpirația îți poate irita pielea și poate anula efectele produselor de înfrumusețare. De asemenea, antrenamentele fizice îți deshidratează și încălzesc corpul, ceea ce contracarează calitățile hidratante ale unui tratament facial. Nici înainte nu este bine, așadar nu te duce la sală cu cel puțin 3-4 ore înainte și după tratament.

4. Ferește-te de expunerea prelungită la soare după un tratament facial. Dacă este absolut necesar să ieși afară, poartă pălărie și ochelari de soare. De asemenea, nu merge la saună, deoarece expunerea feței la căldură prelungită după un tratament facial poate rupe capilarele și perturba circulația sângelui.

5. Nu fuma și nu consuma alcool 3 zile după tratamentul facial de-acasă. Fumul de la țigări conține particule care îți pot înfunda porii și îți pot agrava starea pielii. În mod similar, alcoolul conține compuși care îți pot afecta pielea și pot accelera procesul de îmbătrânire.

Așadar, tratamentele faciale făcute acasă sunt printre cele mai relaxante și luxoase lucruri pe care le poți face pentru tine. Pentru a te bucura, însă, de beneficiile acestor tratamente, este esențial să le efectuezi corect și să folosești produse care se potrivesc tipului tău de piele. 

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Surse articol: Goodhousekeeping.comGoodspaguide.co.uk, Theeverygirl.com

Articolul urmator
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Ce spun trasaturile faciale despre tine?
Incepe quiz
Ce spun trasaturile faciale despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.