Regim pentru constipație: ce să mănânci ca să ai un scaun regulat

Regim pentru constipație: ce să mănânci ca să ai un scaun regulat

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Constipația nu este o boală, ci un simptom. Deși orice persoană poate fi afectată de constipație, se pare că aceasta apare frecvent în cazul persoanelor care au peste 65 de ani. Deoarece se regăsește la un număr mare de oameni, se spune despre constipație că este cea mai comună afecțiune gastrointestinală din lume.

Deși constipația poate să apară din mai multe motive, se pare că lipsa unei cantități suficiente de fibre (legume și fructe) din dietă și o hidratare precară sunt principalele motive pentru care nu ai scaun regulat. De asemenea, și stilul de viață sedentar încetinește funcția organismului de a procesa hrana și a o elimina. Cu toate că majoritatea oamenilor apelează la suplimente alimentare pentru a scăpa de constipație, cel mai indicat lucru pe care îl poți face și care poate să îți ofere rezultate pe termen lung este să adopți un regim pentru constipație special, care să te ajute să ai un scaun regulat.

femeie care sta in pat

Care sunt cauzele constipației

Pentru a înțelege cum poți preveni constipația, trebuie să știi ce anume o cauzează. Atunci când mâncarea trece prin colonul tău, corpul absoarbe apa din alimentele consumate și lasă în urmă doar materie uscată. Mușchii împing aceste resturi din colon către rect, unde sunt eliminate. În momentul în care aceste mișcări ale mușchilor devin mai lente, colonul absoarbe prea multă apă. Scaunul devine uscat și greu de eliminat, și astfel apare constipația.

Această problemă apare adesea din cauza dietei sărace în fibre sau a celei bogate în grăsimi, din cauza lipsei de mișcare și a unei cantități de apă insuficiente. De asemenea, și anumite medicamente, utilizarea de laxative în exces și sarcina pot duce la apariția constipației.

Cum arată regimul pentru constipație

Consumă fibre

Fibrele sunt prima linie de apărare împotriva constipației. Acestea înmoaie scaunul și îl fac să fie mai ușor de eliminat. Dacă suferi de constipație cronică, include fibre în dieta ta zilnică treptat, prin alimente precum fasolea, cerealele integrale, ovăz, pere, mere, zmeură, prune, broccoli, cartofi dulci, mazăre și spanac. Pentru a evita balonarea și gazele, nu le include o dată pe toate, ci separat!

Evită mâncarea procesată

În această eră a vitezei, ne luăm mâncarea gata împachetată de la supermarket și nu ne dăm seama de faptul că aceasta contribuie la constipație. În procesul de împachetare a mâncării și de prelungire a perioadei de valabilitate, fibrele sunt eliminate. Astfel, ceea ce consumi tu este o mâncare cu foarte mulți carbohidrați, care fac eliminarea scaunului destul de dificilă.

femeie pe toaleta

Bea apă

Atunci când vine vorba de remedii pentru constipație, ceea ce bei joacă un rol extrem de important. Pentru a nu avea probleme din acest punct de vedere, este bine să bei 10-12 pahare de apă pe zi. Apa caldă sau ceaiul cu lămâie dimineața te pot ajuta să scapi de constipație. Evită băuturile cu cafeină, așa cum este cafeaua și cele carbogazoase, care te deshidratează și care îți provoacă aceste probleme. În cazul anumitor persoane, și laptele poate contribui la constipație.

Include acizi grași Omega-3 în dietă

Acizii grași Omega-3 lubrifiază intestinul, asigurând o suprafață fină, care face ca resturile de mâncare să fie procesate mai repede. Consumă regulat acizi grași Omega-3 pentru a reduce constipația cronică. Include în dieta ta alimente precum somon, ton, uleiuri vegetale și alte tipuri de pește gras. De asemenea, și suplimentele alimentare pe bază de ulei de pește sunt la fel de eficiente. Vorbește cu doctorul tău înainte de a recurge la ele!

Exerciții fizice

Mișcarea nu te menține doar în formă, ci te ajută să elimini mai repede și resturile de alimente din colon. Dacă îți este greu să găsești timp liber în fiecare zi pentru a face sport, iată câteva sfaturi:

- începe cu exerciții ușoare, timp de 20 de minute în fiecare zi, 3 zile pe săptămână. După un timp, poți crește durata la 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. Înainte de a începe acest plan, consultă-te cu medicul tău;

- în cazul în care nu ai timp, fă exerciții de 3 ori pe zi, timp de 10 minute, chiar și în pauza de masă;

Când trebuie să mergi la medic

În majoritatea cazurilor, schimbările de dietă și exercițiile fizice te scapă de constipație. Dacă ai încercat aceste metode timp de 3 săptămâni și nu au dat rezultate, este cazul să mergi la un medic. Acesta te poate sfătui să iei laxative câteva zile pentru a-ți rezolva problema. De asemenea, consultă un doctor de urgență și în cazul în care ai scaun cu sânge, dureri de burtă sau pierderi bruște în greutate.

Ține cont de aceste informații și scapă de probleme cu ajutorul unui regim pentru constipație special, care să îți asigure o digestie de cinci stele!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.