Ce sa faci daca ai coji pe scalp: top 5 tratamente naturiste
Cuprins
- Scalp uscat cu coji și mâncărimi: care este cauza?
- Coji în cap la copii
- Coji pe scalp bărbați
- Coji pe scalp după vopsire
- Top 5 tratamente pentru coji pe scalp
- 5. Ce să faci dacă ai coji pe scalp: Aspirina
- 4. Bicarbonatul de sodiu
- 3. Uleiuri, un alt remediu naturist pentru a scăpa de cojile de pe scalp
- 2. Usturoi cu miere
- 1. Oțetul de mere este eficient în eliminarea cojilor de pe cap
- Șampon pentru coji în cap
- Mască de păr pentru mătreață și coji
Articol revizuit de
Mihai Geambasu
- Specialitate
- Beauty Concept creator
- Despre
- Este Beauty Concept creator cu peste 16 ani de experienta, senior Cut & Color, specializat in culoare/tunsoare la academii de renume international, Formator si trainer Cut & Color dedicat educatiei de nisa in plan national, inovator si Owner ...
Dacă ai observat în ultimul tip o coajă în cap, cel mai probabil este din cauza dermatitei seboreice sau popular spus, mătreață. O mare parte din populație suferă de această problemă dermatologică foarte inestetică, cauză a numeroase frustrări. Pe cât de sâcâitoare este această neplăcere, pe atât de greu pare de înlăturat. Totuși, vei rămâne surprinsă să afli că ai câteva remedii eficiente chiar la tine în casă.
Iată care sunt cele mai eficiente 5 tratamente naturiste simple pentru cojile de pe scalp și cum poți să le aplici pentru a avea o podoabă capilară ca în reclame!
Scalp uscat cu coji și mâncărimi: care este cauza?
Dacă te-ai întrebat de la ce se face coaja în cap, află că pot fi de vină mai multe afecțiuni dermatologice, printre care cele mai frecvente sunt:
- Dermatita de contact
Aceasta apare din cauza unei alergii, fie la șampon, fie la alte produse care intră în contact cu scalpul. De obicei, dermatita de contact poate fi eliminată prin îndepărtarea alergenului care a provocat-o. Totuși, dacă te-ai scărpinat atât de tare din cauza mâncărimilor încât ai făcut răni, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic dermatolog pentru a vedea ce este de făcut..
- Dermatita seboreică
Această afecțiune se manifestă, de obicei, prin mâncărime, exfoliere și prurit. Deși nu este cunoscută cauza exactă a dermatitei seboreice, specialiștii susțin că de vină este o ciupercă, Malassezia furfur. Dezvoltarea anormală a acestui microorganism determină reînnoirea prea rapidă a celulelor pielii care apar în grupuri la nivelul scalpului, formând scuame.
Mătreața se poate prezenta sub forme diferite în funcție de tipul pielii. De exemplu, la un scalp uscat, cojile de pe scalp vor avea forma unor mici solzi albi și uscați care se desprind, fiind vizibili cel mai bine pe hainele de culoare închisă.
Pe de altă parte, când avem de-a face cu un ten gras, cojile au aspectul unor solzi mai mari, care se lipesc de scalp chiar la rădăcina firelor de păr. În ambele situații pot apărea mâncărimi ale scalpului și iritarea pielii capului.
Studiile efectuate de cercetători arată că scalpul seboreic este cauzat de combinația dintre producția de ulei și pielea iritată. Dermatita seboreică poate să fie ereditară sau poate fi determinată și alți factori, precum: stresul, oboseala, condiții meteorologice extreme, ten gras, șamponarea și curățarea rară a pielii, loțiuni care conțin alcool, afecțiuni cutanate (acneea) sau obezitatea.
- Alte boli ale scalpului
Bolile scalpului pot fi diverse, la fel și cauzele lor. Cele mai frecvente sunt asociate cu mâncărimile sau cu o sensibilitate crescută a pielii de pe cap. Există, însă și unele boli autoimune.
Cele mei frecvente boli asociate scalpului, pe lângă dermatita seboreică sunt neurodermita sau dermatita atopică, foliculita bacteriană, boli autoimune, tinea capitis, alopecia areata, trichotilomania, acneea cheloidă nucală.
O altă afecțiune dermatologică care provoacă coajă în cap este psoriazisul. Aceasta se manifestă prin descuamări severe, cu plăci mai mult sau mai puțin groase, în special pe linia părului. Descuamările sunt însoțite de roșeață și mâncărime intensă. Moștenirea genetică, stresul, anumite infecții și medicamente se numără printre cauzele psoriazisului.
Coji în cap la copii
Dermatita seboreică este cauza cea mai frecventă pentru coaja în cap la bebeluși și copii. Cei mai afectați sunt copiii cu vârsta între 3 săptămâni și 12 luni. Afecțiunea nu este contagioasă, nu este considerată o infecție sau alergie și nici nu este cauzată de o igienă precară. Pe lângă scalp, pot fi afectate și fața și zona în care este pus scutecul. Conform site-ului Mayoclinic.org, în general, afecțiunea se vindecă de la sine, în câteva săptămâni sau luni. Totuși, poate reapărea, mai ales în primul an de viață al copilului.
Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cojile în cap la copii este frecarea scalpului cu ulei pentru copii sau vaselină pentru a înmuia crustele înainte de spălare, apoi folosirea unui șampon special prescris de medicul dermatolog.
Coji pe scalp bărbați
Dermatita seboreică mai poate apărea la adolescenți, dar și la adulții între 40 și 60 de ani. Studiile arată că cei mai afectați sunt bărbații. Afecțiunea se manifestă în principal la nivelul scalpului, dar poate apărea și pe față, axile, piept și partea superioară a umerilor.
Coji pe scalp după vopsire
Coaja în cap la adulți poate apărea și din cauza substanțelor chimice folosite în vopsirea părului, deoarece acesteea pot irita destul de des scalpul. Unii stiliști recomandă clienților să meargă la salon cu părul nespălat, astfel încât sebumul de pe scalp să acționeze ca un strat protector între piele și substanța chimică de la vopsea. Doar că această metodă nu dă rezultate mereu.
În cazul în care ai un scalp sensibil, evită produsele care conțin substanțe chimice agresive. Foarte important este, de asemenea, să testezi substanța pentru vopsit pe o mică porțiune. La final, clătește-te foarte bine cu apă.
Top 5 tratamente pentru coji pe scalp
Mătreața are la bază o multitudine de cauze, de la o hidratare proastă la o alimentație necorespunzătoare sau chiar o problemă dermatologică, precum eczema. Înainte de a apela la cele mai scumpe tratamente, încearcă o serie de remedii pe care probabil că le ai la îndemână și care te vor surprinde prin eficacitatea lor.
5. Ce să faci dacă ai coji pe scalp: Aspirina
Banala aspirină conține aceeași substanță existentă în numeroase șampoane anti-mătreață: acid salicilic. Așadar, poți folosi acest medicament pentru a scăpa de aspectul neplăcut al unui scalp cu coji.
Zdrobește fin două pastile de aspirină, alcătuind o pudră din acestea. Adaug-o la cantitatea normală de șampon pe care o folosești la fiecare spălare. Lasă amestecul să acționeze timp de 1-2 minute, apoi clătește și spală din nou doar cu șampon. Ar trebui să se vadă efectul acestui tratament imediat.
4. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu eficient pentru cojile pe scalp, care se găsește în orice bucătărie. Uită de tratamentele scumpe din farmacii și încearcă acest ingredient folosit de obicei în preparate culinare. Umezește-ți părul și apoi ia un pumn de bicarbonat de sodiu și masează scalpul cu el. Sari peste șamponare și clătește părul. Efectul bicarbonatului de sodiu este acela de a reduce acțiunea ciupercilor care pot cauza un exces de mătreață. La început, s-ar putea ca părul tău să pară mai uscat, însă, după câteva săptămâni, scalpul tău va începe să producă uleiuri naturale, ceea ce rezultă în păr mai mătăsos și fără mătreață.
3. Uleiuri, un alt remediu naturist pentru a scăpa de cojile de pe scalp
Există mai multe uleiuri pe care le poți folosi pentru a scăpa de coaja din cap. Unul dintre cele mai eficiente este cel de cocos, care nu numai că elimină mătreața, dar miroase și foarte frumos. Înainte de a te spăla pe cap, masează scalpul cu 3-5 linguri de ulei de cocos și stai cam o oră pentru ca acesta să își facă efectul. Apoi, șamponează normal și clătește bine. Există, de asemenea, șampoane care conțin ulei de cocos.
Un alt remediu naturist pentru mătreață se găsește tot în bucătăria ta. Este vorba este uleiul de măsline, ale cărui grăsimi sănătoase hrănesc pielea și o fac mai sănătoasă. Aplică o mască din acest ulei seara, înainte de culcare, acoperind capul cu o bonetă pentru duș. A doua zi dimineața, spală părul cu șampon și vei observa imediat o modificare în textură și o cantitate mult mai mică de mătreață.
Uleiul cel mai popular pentru eliminarea inesteticelor coji de pe scalp este cel de arbore de ceai. Un studiu a arătat că șampoanele cu un conținut de doar 5% de astfel de ulei ameliorează cu mult problemele cauzate de un scalp uscat. Adaugă câteva picături de ulei de arbore de ceai în șamponul preferat, la fiecare spălare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
2. Usturoi cu miere
Usturoiul este un aliment cu atâtea beneficii, încat nu ne miră că poate fi folosit inclusiv în numeroase tratamente cosmetice. În cazul mătreții, proprietățtile antifungice ale acestuia fac adevărate minuni și înlătură bacteriile care usucă în exces scalpul. Zdrobește câțiva căței de usturoi și masează capul cu acesta. Pentru a înlătura mirosul neplăcut și persistent, amestecă usuroiul cu miere și folosește această combinație înainte de o baie obișnuită.
1. Oțetul de mere este eficient în eliminarea cojilor de pe cap
Oțetul de mere este un remediu recunoscut pentru cojițele care apar în păr, el fiind recomandat de numeroși medici (chiar și de îndrăgitul doctor Oz). Aciditatea oțetului schimbă pH-ul pielii de pe cap și, astfel, înlătură orice problema dermatologică care ar putea conduce la mătreață.
Iată cum se procedează pentru a elimina cojile de pe scalp: Amestecă jumătate de pahar cu oțet de mere cu jumătate de pahar cu apă, pune totul într-o sticlă cu pulverizator și aplică pe scalp. Împăturește un prosop pe cap și lasă oțetul să acționeze timp de 15 minute sau mai mult (până într-o oră), apoi spală-te pe cap ca de obicei. Dacă aplici acest truc de două ori pe săptămână, problemele tale cu mătreața vor fi de domeniul trecutului.
Șampon pentru coji în cap
Cel mai indicat este să primești un diagnostic specializat din partea medicului, mai ales dacă te confrunți de ceva timp cu această problemă. De cele mai multe ori doctorul îți poate prescrie șampoane sau creme care conțin hidrocortizon, clobetasol, desonide, care sunt corticosteroizi. Acestea se vor folosi pe o perioadă scurtă de timp deoarece au rolul de a controla inflamația.
De asemenea, medicul îți poate prescrie și șampoane antimicotice ori antifungice, care să conțină un anumit procent din substanțele ketoconazol sau ciclopirox.
Mască de păr pentru mătreață și coji
Pe lângă remediile naturiste mai sus amintite, poți încerca și următoarele măști de păr:
- Mască de păr cu schinduf. Pune 2 linguri de semințe de schinduf în puțină apă și lasă-le acolo peste noapte. A doua zi, macină semințele și amestecă bine până se formează o pastă. Masca obținută se aplică pe scalp, folosind mișcări ușoare de masaj. Lasă apoi să acționeze timp de o oră, după aceea, spală părul normal. La final, clătește bine capul cu o soluție obținută dintr-o jumătate de litru de apă și o lingură de suc de lămâie.
- Mască împotriva mătreții cu aloe vera. Acest tratament este foarte simplu și te scapă definitiv de coaja din cap. Tot ce trebuie să faci este să aplici sucul de aloe vera direct pe scalp cu 15 minute înainte de spălare.
- Mască cu banană și oțet de mere. Pentru a obține această mască, pasează 1 banană întreagă, apoi adaugă 2 căni de oțet de mere. Amestecă bine, lasă să acționeze timp de 5-10 minute, apoi aplică pe cap și masează tot scalpul. Lasă amestecul în cap timp de 20 de minute, apoi clătește părul.
Așadar, foarte multă lume se confruntă cu probleme din cauza mătreții, cel puțin o dată în viață. A scăpa de cojile de pe scalp nu este însă o misiune imposibilă, ci doar necesită un strop suplimentar de atenție și de hidratare.
Surse foto: iStock.com, Pexels.com