Cea mai rea parte a anxietății este să te simți neiubit, neimportant și neapreciat

Cea mai rea parte a anxietății este să te simți neiubit, neimportant și neapreciat

Redactor Divahair.ro

Presiunea societății, stresul și alte probleme existente în lume îi fac pe unii oameni vulnerabili. Ajung să se confrunte cu anxietatea și uneori chiar și cu depresia, fiindcă nu știu cum să își gestioneze emoțiile. Teama de necunoscut îi împiedică pe mulți să se bucure de viață, forțându-i să trăiască într-o tensiune permanentă.

Este adevărat că anxietatea te poate face să te simți ca o povară. Ai momente în care nu vrei să le trimiți mesaje prietenilor tăi, chiar dacă abia aștepți să ieși cu ei. Îți este mereu teamă că nu vor mai vrea să aibă de-a face cu tine. Nu vrei să te apropii și să-ți saluți iubitul/a, chiar dacă ești tentat/ă să faci o mișcare, fiindcă îți e teamă că se va uita ciudat la tine. Nu vrei nici măcar să te apropii de casier, chiar dacă ești următorul/următoarea la rând, pentru că îți faci griji că îl deranjezi.

Ilustrație a conceptului de singurătate - persoană anxioasă care stă singură pe șinele de tren.

Ai recunoscut scenariile de mai sus? Ai trecut și tu prin aceste stări contradictorii? Așa te face să te simți anxietatea. Ca și cum ai fi o pacoste, să te vezi ca o pierdere de timp în ochii altor persoane, chiar dacă ele nu te percep așa.

Iată posibilele motive care te fac să devii anxios/anxioasă: îți faci griji că te vei face de râs, ți-e frică de socializare, nu vrei să te împiedici de cuvinte sau de propriile picioare. Dar, când vine vorba de toate acestea, ceea ce te îngrijorează cel mai tare este să fii respins/ă, judecat/ă, să ți se spună că nu ești suficient de bun/ă, să fii privit/ă ca și cum ai fi un/o străin/ă, ca și cum nu ți-ai găsi locul, ca și cum nu ai fi dorit/ă.

Adevărul este că nu vei ajunge în aceste situații care te sperie și în care nu vrei să te afli niciodată. Este doar o iluzie și totul se întâmplă doar în mintea ta, în momentul în care gândurile negative sunt mai puternice decât emoțiile pozitive.

Anxietatea este de vină pentru tot, ea te păcălește, făcându-te să te simți neiubit/ă. Îți dă impresia că tu pui mai mult suflet în fiecare relație pe care o ai. Te face să te întrebi dacă nu cumva toți prietenii tăi te urăsc în secret, chiar dacă nu ți-au dat niciodată vreun indiciu în acest sens.
Ori de câte ori cineva este drăguț cu tine, ai impresia că este o păcăleală, că vrea să păstreze aparențele. Ori de câte ori cineva se uită la tine, ai impresia că te judecă, deși acest gând este departe de acea persoană. Ori de câte ori ieși din casă, ai senzația că ai de trecut o provocare.

Anxietatea poate să te păcălească de multe ori și chiar te face să te simți neimportant/ă. O să te gândești că nu ai dreptul să îți exprimi opinia, că orice ai avea de spus nu are nicio importanță și că nimeni nu vrea să audă părerea ta.

Te gândești de două ori înainte de a vorbi, pentru că îți faci griji că vei spune ceva greșit? Ai văzut că de fiecare dată când prinzi curajul de a spune ceva, conversația s-a schimbat și nu te mai poți implica în acel subiect? Așa se întâmplă, pierzi șansa de a participa la discuție. Ai impresia că ești mereu pe dinafară, ca și cum ai privi mereu pe fereastră, în timp ce înăuntru se întâmplă lucruri importante.

Anxietatea are puterea de a te face să te simți neapreciat/ă. Ai impresia că nimeni nu observă toată munca dificilă pe care o depui la serviciu și în relațiile tale. Ai impresia că nimănui nu-i pasă de stresul la care ai fost supus/ă.

Tot ce îți dorești este o mângâiere pe spate, cea mai mică validare, dar nu o primești niciodată? Atunci este de la sine înțeles de ce ai impresia că faci o greșeală. Simți că nu ești suficient de bun/ă.

Din cauza anxietății te poți simți neinspirat/ă, poți gândi că nu vei face niciodată ceva măreț cu viața ta. Ca și cum nu vei fi vreodată văzut/ă ca un om de succes. Ca și cum nu-ți vei atinge niciodată visele. Dacă nu ești atent/ă, te poate păcăli să te mulțumești cu aceste impresii greșite, să crezi că o viață mediocră este de ajuns, pentru că nu meriți mai mult de atât.

Cea mai rea parte a anxietății este să te simți neiubit/ă, neimportant/ă și neapreciat/ă - dar trebuie să-ți amintești că anxietatea îți joacă feste. Lucrurile oribile pe care tu crezi că le gândesc alți oameni despre tine chiar nu sunt adevărate. Nimeni nu te judecă atât de aspru pe cât te judeci tu însuți/însăți. Nimeni altcineva nu te urăște la fel de mult precum îți urăști tu anxietatea.

Ai mai multă încredere în tine și încearcă să te încarci în fiecare zi cu energie bună. O doză de optimism, oricât de mică, te va ajuta să scapi de anxietate și îți va distrage atenția de la gândurile negative care te macină. Ai curajul să zâmbești, să îți asumi riscuri și vei vedea că nimic rău nu se poate întâmpla când atragi doar binele în viața ta. Pentru că așa este, o gândire pozitivă aduce după sine doar noroc și prosperitate!

Acest articol este o adaptare a articolului redactat de Holly Riordan și publicat pe Thoughtcatalog

Citește și: Afirmații care te vor ajuta să te eliberezi de anxietate și să manifești viața pe care ți-o dorești

Surse foto: Unsplash

Surse articol: ThoughtcatalogThepowerofsilenceTechietalk

Articolul urmator
Cum reușește o femeie să fie cea mai bună prietenă a noii iubite a fostului ei soț
Cum reușește o femeie să fie cea mai bună prietenă a noii iubite a fostului ei soț
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.