O tânără curajoasă, nevoită să-și crească singură, cu greu, sora cu sindrom Down, din cauza iresponsabilității părinților

O tânără curajoasă, nevoită să-și crească singură, cu greu, sora cu sindrom Down, din cauza iresponsabilității părinților

Redactor Divahair.ro

Mulți copii nu "beneficiază" de dragostea și grija care li se cuvin din cauză că părinții lor nu sunt pregătiți, pur și simplu, să își asume astfel de roluri. Ce se întâmplă, mai departe, cu acești micuți? Ei bine, unele cazuri sunt mai fericite, iar altele nu. Astăzi vorbim despre o fetiță cu sindromul Down, care a ajuns, până la urmă, în grija surorii sale.

În anul 2020, o utilizatoare a platformei Reddit a împărtășit o poveste personală, foarte tristă cu publicul larg. Lara, în vârstă de 21 de ani, a avut parte de o adolescență deloc obișnuită, însă cea care a suferit cel mai mult a fost sora sa, Mary.

Mama Larei a rămas din nou gravidă la 39 de ani și cu puțin timp înainte de termen a aflat că bebelușul său nu va avea o viață ușoară, primind diagnosticul de sindrom Down. Imediat după ce a auzit vestea, soțul ei a hotărât să divorțeze și să plece departe de familia sa. Nu-și dorea să fie tatăl unui copil bolnav. Soția sa, în schimb, a fost forțată să se descurce de una singură cu sarcina și fiica sa.

 Imagine cu o femeie tristă care stă pe jos

"În timpul sarcinii, ea s-a angajat să fie cea mai bună mamă pentru sora mea (să-i spunem Mary) și pentru mine", a scris adolescenta pe Reddit.

Ulterior, femeia a născut și s-a confruntat cu multe provocări fiind o mama singură. Inițial, ea a fost nevoită să vândă casa în care locuia alături de fetele sale și să se mute cu acestea într-un cartier de clasă mijlocie, diferit de cel din care proveneau.

În tot acest timp, mama a obținut custodie deplină asupra fiicelor sale, iar tatăl a primit dreptul de a le vizita de două ori pe săptămână. Chiar și așa, el nu era interesat să petreacă timp cu Mary, care nu mai avea și alte probleme de sănătate în afară de sindromul Down. În plus de asta, Lara a început să se distanțeze de tatăl ei tocmai pentru că nu îi plăcea felul în care o trata pe sora sa.

Bărbatul le plătea fiicelor sale pensie alimentară în jur de 2.000 de dolari lunar, iar restul banilor puteau fi folosiți "pentru ca eu să cumpăr orice aveam nevoie eu și Mary care nu consta în mâncare, medicamente sau benzină". Chiar și așa, acestea se descurcau extrem de greu din punct de vedere financiar.

Mămica nu a primit prea bine divorțul, iar starea sa de sănătate mintală a început să se înrăutățească treptat. După naștere, a intrat în depresie postnatală și cu greu s-a mai putut descurca cu responsabilitățile sale.

Lara și-a dat seama că mama sa nu este prea bine și a încercat să facă tot posibilul pentru a o ajuta să-i îngrijească sora și la treburile casnice. La vremea aceea, era doar o boboacă de liceu.

Între timp, mama Larei a hotărât să se reîntoarcă la muncă și părea că începe să-și revină. Trecuseră doar opt săptămâni de când născuse și avea concediu de maternitate de 10 săptămâni, însă nu și-a mai dorit să stea acasă. Tot atunci, a căutat o grădiniță bună pentru fiica sa cea mică, deoarece nu o mai putea îngriji.

Tulburată de situație, Lara și-a sunat mătușa și i-a cerut ajutorul. Femeia, care era foarte bogată, s-a oferit să găsească un terapeut pentru mama adolescentei. Și uite așa, la scurt timp, ea a început sesiunile de terapie.

Lucrurile au mers bine o perioadă, însă mămica a renunțat la terapie la un moment dat, iar de atunci totul a început să o ia, din nou, la vale. Ea nu își mai lua nici antidepresivele și se descurca tot mai greu cu provocările vieții. Din păcate, curând avea să cedeze și a început să o desconsidere pe Mary.

Având în vedere situația sa de acasă, Lara a înțeles că trebuie să renunțe la facultate pentru a o putea susține financiar pe sora sa. Inițial, lucrat timp de o lună la agenția de organizare de evenimente a mamei prietenei sale, iar apoi și-a găsit un loc de muncă cu normă întreagă, unde primea un salariu decent. Problema este că începând cu vârsta de 18 ani nu a mai primit pensie alimentară din partea tatălui, fapt care a adus mult stres și numeroase probleme în familia sa.

Mai mult de atât, mama sa a hotărât să-și reducă orele de muncă și să lucreze doar cu jumătate de normă pentru că "se săturase să fie singurul întreținător" al casei.

După un an de zile în care a muncit din greu, tânăra a reușit să strângă suficienți bani pentru a-și cumpăra o mașină nouă. Ea mai primise una din partea mamei sale atunci când a împlinit 16 ani, însă a refuzat să plătească pentru întreținerea acesteia.

La scurt timp după ce fiica sa și-a luat mașina respectivă, mămica a luat decizia de a o vinde, deși nu o plătise ea. Motivul? Ei bine, s-a gândit că fiica sa nu are nevoie de o mașină luxoasă și că ar trebui să fie mai atentă cu finanțele ei.

Atunci, certurile au devenit tot mai dese în familia lor pentru că Lara nu era mulțumită de felul în care era tratată sora sa. La un moment dat, mama și fiicele au stabilit anumite reguli.

"Din acel moment, mama noastră a devenit ca o colegă de cameră pentru Mary și pentru mine. Am încetat chiar să îi mai spun "mamă" și am început să îi folosesc numele".

Tânăra s-a chinuit constant să îi ofere o viață mai bună lui Mary și chiar a dus-o în excursii la Disneyland an de an. Chiar și așa, femeia care le-a dat viața ei și surorii sale părea să nu mai fie deloc interesată de soarta lor.

Atunci când a început pandemia de Coronavirus, Lara și sora sa (care atunci avea 6 ani) au fost nevoite să stea închise în casă cu mama lor, care împlinise 46 de ani. Încă din acel moment, lucrurile nu au făcut decât să se înrăutățească. Simțindu-se obligată de circumstanțe, tânăra i-a spus mamei sale că ar fi cel mai bine să meargă pe drumuri diferite și că va încerca să obțină custodia deplină a lui Mary

"Ea nu este abuzivă sau ostilă față de Mary, doar că... nu are nimic față de ea. Nici măcar nu este neglijență, pentru că ea plătește pentru câteva lucruri și va are grijă de ea dacă trebuie să fug undeva, dar este literalmente ca un străin/coleg de cameră pentru noi, nu ca o mamă.", a mai scris Lara.

Lara era conștientă că sora sa nu va avea viață ușoară dacă va rămâne lângă mama lor, așa că a hotărât să economisească bani timp de câțiva ani și să angajeze un avocat bun care să o ajute să obțină custodia. Știa că va avea nevoie să adune facturi și foarte mulți bani pentru a putea dovedi în instanță că este capabilă să o întrețină și să o îngrijească pe Mary.

Postarea Larei a ajuns virală pe Reddit în foarte scurt timp și s-au adunat peste 6000 de reacții până în prezent. Numeroși internauți și-au împărtășit gândurile sau sfaturile:

"Îmi pare atât de rău, nu am un răspuns pentru tine. Tot ce pot spune este că ești incredibil iubitoare și că ai fi cel mai bun tutore legal posibil pentru sora ta mai mică".

"Te încurajez să găsești un grup de sprijin pentru sindromul Down care să te ajute să faci față stresului și să-ți ofere îndrumări despre cum să îmbunătățești calitatea vieții tale și a surorii tale."

"Probabil că nu ai nicio idee despre cât de rar este să fii atât de iubitor și întreprinzător și, având în vedere modul în care ești părinte, sunt sigur că nu te prețuiești așa cum ar trebui. Îmbrățișări mari pentru tine, dragă".

Ulterior, Lara a făcut o actualizare a postării de pe Reddit și a povestit că a fost contactată de un consilier juridic care a făcut muncă pro bono. De asemenea, ea a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat și pentru toate sfaturile primite.

Tu ce crezi despre această situație? De ce nu a rămas soțul cu soția și copiii săi? Consideri că mama Larei a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca fiicele sale să crească și să se dezvolte într-un mediu cald și iubitor?

*Numele din articol sunt fictive.

Citește și: O femeie i-a trântit 17 pagini de "Termeni și condiții de relație" unui bărbat cunoscut pe Internet, după numai două săptămâni de întâlniri

Surse foto: iStock

Surse articol: Amomama, Reddit

Articolul urmator
Soțul meu a început să se comporte ciudat după ce sora mea a anunțat că este însărcinată
Soțul meu a început să se comporte ciudat după ce sora mea a anunțat că este însărcinată
De ce esti singura?
Incepe quiz
De ce esti singura?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.